Георги Марков: Съветвам ГЕРБ да не отправят искане до КС, защото ще загубят

  • 27 септември 2013 08:50

  • 3854
  • 3
Георги Марков: Съветвам ГЕРБ да не отправят искане до КС, защото ще загубят
©

"Срокът, в който трябва да бъде гласуван поискания вот на недоверие, е неверен. Господин Миков направи публично изявление, че според българската Конституция такъв вот трябва да бъде разгледан не по-рано от три дни и не по-късно от седем дни след внасянето му. Такъв текст в Конституцията няма. Това присъства единствено в правилника за работа на Народното събрание”, заяви бившият конституционен съдия Георги Марков в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Той коментира вотът на недоверие към правителството „Орешарски”, като изясни някои важни факти за него. „Мнението на хората, че ако вотът не се гласува в седем-дневен срок, той не се е състоял, е грешно. Това, че ГЕРБ внесоха втори вот в рамките на няколко дни, е недопустимо. Първият вот все още виси, не се знае какво ще се случи с него”, каза Марков.

„БСП успяха да надхитрят ГЕРБ, като видяха, че стоят в залата и ги преброиха. Тогава се оказа, че има кворум. Според правилника на Народното събрание това трябва да бъде направено чрез компютъризираната система. Председателят на парламента има право да преброи депутатите само в една хипотетична ситуация – ако при валидно заседание предстои гласуване, и ако парламентарна група го поиска. Нито едно от двете не бяха изпълнени”, продължи бившият конституционен съдия.

„Конституционният съд обаче ще реши, че в случая е имало кворум. Съветвам ГЕРБ да отправят искане до КС, защото ще загубят делото. Безсмислено е да вкарат нов вот на недоверие”, допълни той.

„Трябва да станат ясни три неща – за първи път в новата ни история победилата на изборите партия не е включена във властта. Второ, двете управляващи партии, които загубиха изборите много тежко в петте най-големи града в страната, нямат кворум. Всичко зависи от „Атака”. Ситуацията е много патова. Най-правилно е да има широка коалиция между ГЕРБ и БСП”, категоричен бе Марков.

Той коментира и назначението на Делян ПеевскиДелян ПеевскиБизнесменът и депутат вече 4 мандата от гражданската квота на ДПС Делян Пеевски е роден в София на, както и казуса дали той е, или не е депутат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3854 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.09.29 | 10:49

3
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА ПОЧНЕМ ДА СЛУШАМЕ ИСТИНАТА И ДА НЕ СЕ ЗАНИМАВАМЕ С НАДХИТРЯНЕ И БИВШИ ВЕЛИЧИЯ.
000

2013.09.29 | 10:49

2
Те загубиха отдавна. Хората видяха, че и те са поредните лапачи, нищо повече.

2013.09.28 | 15:40

1
бсп и дпс са си доказани лапачи и крадци още от 1990 година.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини