Атанас Семов: Избирателят ще е арбитър на случващото се в парламента

  • 26 септември 2013 14:30

  • 931
  • 0
Атанас Семов: Избирателят ще е арбитър на случващото се в парламента
©

Ръководителят на магистърската програма по европейско право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Атанас Семов каза в интервю за БНР, че за ситуацията с вота на недоверие не може да бъде сезиран Конституционният съд.

"Конституционният съд не може да бъде сезиран по процедурни въпроси, дори и да има нарушения. Той не може да бъде сезиран за процедурни действия на председателя, дори те да са нарушения. Това е типична политическа ситуация, чиито правни измерения са ясни: в седем дни от внасянето на вота той трябва да бъде обсъден. Идеята на този текст е мнозинството, срещу чието правителство е насочен вотът, да не може да отлага безкрайно дебатите. Правилникът не е предвидил подобни абсурдни ситуации, когато опозицията внася предложение за вот на недоверие, самата тя да не участва в заседанието", каза още Семов.

Атанас Семов каза, че дискусията днес в НС не е била политическа и я определи като интелектуална немощ и политическа слабост: "Дебатите бяха фалшиви като съдържание. Те разсейват общественото внимание и упоритата неспособност и нежелание на политическия елит да се занимава със сериозните проблеми на държавата, които стават все по-драматични. Обществото е изключило усещането си, че има смисъл да се реагира. Ние се превърнахме в общество без сетива, а политическият елит е толкова дебелокож, че унищожава и себе си. Ако това, което наричаме елит, не осъзнае какво се случва в страната, той ще бъде пометен от процесите. Но става все по-късно да си оправим държавата. Каквото и да се е случило днес в НС, няма друг механизъм, освен метеж, за санкциониране на безобразието", допълни той.

Според доц. Атанас Семов политическият модел в България не е пригоден за националния ни характер. Той смята, че трябва да се намали радикално ролята на всички колективни органи като местните общински съвети и парламента, защото те раждат колективна безотговорност и безнаказаност.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
931 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини