БСП връща "чадъра" над разузнавачи с досиета от ДС

  • 26 септември 2013 13:26

  • 1724
  • 2
БСП връща "чадъра" над разузнавачи с досиета от ДС
©

Депутати от БСП ще връщат текста от закона за досиетата, който "крие" агентите и служителите на бившата "Държавна сигурност" в Националната разузнавателна служба и във "Военна информация", пише "Труд".

Поправката е внесена в парламента от шефа на комисията по вътрешна сигурност Атанас Мерджанов (БСП), съпартиеца му Младен Червеняков и юриста от "Атака" Явор Нотев. Идеята им е да се върне прословутият параграф 12, отменен през декември м.г. по предложение на лидера на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - с гласовете на десницата и ГЕРБ. ДПС не гласуваха, но подкрепят разкриването на досиетата.

Ако текстът бъде възстановен, хора с минало в тоталитарните служби, които след 1990 г. са били шефове в НРС и "Военна информация", няма да бъдат огласявани като агенти на ДС. Избраници казаха, че мотивите са на спецслужбите - обявяването на "ченгета" в редиците им застрашава животи и се огласява класифицирана информация.

По закон документите на ДС не са държавна тайна. Комисията по досиетата обяви 20-ина кадри на ДС в двете служби.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1724 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.12 | 09:30

2
Следва връщане на чл. 1 от Живковата Конституция: "Народна република България е социалистическа държава на трудещите се от града и селото начело с работническата класа. Ръководна сила в обществото и държавата е Българската комунистическа партия. Българската комунистическа партия ръководи изграждането на развито социалистическо общество в Народна република България в тясно братско сътрудничество с Българския земеделски народен съюз. В Народна република България цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа. Народът осъществява властта чрез свободно избрани представителни органи — Народно събрание и народни съвети — или непосредствено… сътрудничество с Българския земеделски народен съюз. В Народна република България цялата власт произтича от народа и принадлежи на народа. Народът осъществява властта чрез свободно избрани представителни органи — Народно събрание и народни съвети — или непосредствено…" И Господ не може ни помогна

2013.10.12 | 09:30

1
Че какво му е лошото на тоя чл.1

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини