Мутафчиев: Монополът на ЕРП-та може да бъде разбит

  • 23 септември 2013 16:35

  • 1716
  • 8
Мутафчиев: Монополът на ЕРП-та може да бъде разбит
©

Съществува реална възможност да бъде разбит монополът на ЕРП чрез създаването на държавно електроразпределително дружество.

Това каза на пресконференция народният представител от Коалиция за България Петър Мутафчиев, съобщиха от пресцентъра на Областния съвет на БСП в Пловдив. Конкретното предложение е съвместно с колегата му Таско Ерменков към Комисията по енергетика в НС на БСП, в което ще представят възможността чрез съществуващото електроразпределително дружество към Национална компания „Железопътна инфраструктура” да бъде създадена реална опция за стимулиране на пазара и създаване на конкурентна среда, която да е от полза за българските потребители. През 2008 г. е създадено такова дружество, което в момента има лиценз да търгува с напрежение до 20 киловолта, има сключен договор за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” и продава единствено на железопътните предприятия.

„Сега, с увеличаване на капацитета на предприятието би могъл да се даде лиценз и за продажба на ток от 220 волта и тъй като то има база, ще може да заработи в кратки срокове и без влагане на много средства. Имайки предвид, че ж.п. мрежа има изградена на територията на почти цялата страна, това ще доведе до създаване на реална конкурентна среда на пазара на електроенергия и ще разбие монопола на трите съществуващи ЕРП”, категоричен бе народния представител Петър Мутафчиев. Трябва да има политическа воля да се разбие монополът на разпределилите си пазара за енергия и да се даде възможност за формиране на нормална пазарна цена на електроенергията, защото сега тя се прави само от един разпространител.

По силата на директива на Европейския съюз България е длъжна да създаде конкурентна среда. Това, че до този момент не са се предприели мерки предполага, че могат да бъдат заведени и дела срещу държавата за неспазване на тези правила, допълни народният представител Захари Георгиев. „Още повече, че вследствие на тази директива ЕРП са длъжни да предоставят достъп до енергопреносната мрежа”, каза още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1716 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.09.24 | 09:22

8
Ами преди 20-25 г. ЕНЕРГОТО не беше ли изцяло ДЪРЖАВНО,или сега 20 г.крадохте и сега вече като усетихте на къде духа вятъра започвате да се сещате че имало друг начин.

2013.09.24 | 09:12

7
Правителството е право като казва, че тока няма да поскъпне след Нова година! Така е , ще поскъпне преди Нова година!!!

2013.09.24 | 00:02

6
Нищо няма да направите , ако не изпълнявате ПЛАНЪТ СИДЕРОВ !
КАКА

2013.09.23 | 23:53

5
ама разбира се още една цицка за смучене може да не тече но ще капе.....то няма и как да тече кравата мършава и гладна .....оставка
БАТКО

2013.09.23 | 23:52

3
Kако Круме ,герберските номерца не минават, на ТИКВИТЕ, Сбогом
Аз

2013.09.23 | 20:59

1
На времето изтърваха да установят монопол при доставчиците на интернет услуги. Мислеха, че няма пари в това. Сега сигурно ги е много яд. Но вече е късно - дори и закон не могат да прокарат вече. Ако позволят същото и за доставка на ел.енергия - само тогава ще видим истинска демонополизация.
КАКА

2013.09.23 | 23:52

4
таско а този дето кара влака той ли ще отчита елетромера.....боклуци ....ОСТАВКА

2013.09.23 | 23:52

2
Смешен червен некадърник - пак само приказки!що не го направихте предния път като бяхте на власт бе червен боклук????????Само приказки и само кражби след това - ей това е БСП-ДПС в тандем! Те идват само да крадат , хич не ги е еня народа! Искам си заплатата от 1000лв и пенсия за майка ми от 500лв.- това обещавахте некадърници - къде са парите?????????Нещастни червени боклуци - СМЪРТ ЗА КОМУНИСТА - СВОБОДА ЗА НАРОДА!

Добави коментар

Водещи новини