Станишев за ЕРП-тата: Правителството е неадекватно (видео)

  • 12 февруари 2013 15:41

  • 5388
  • 30
Станишев за ЕРП-тата: Правителството е неадекватно (видео)
© Булфото

БСП настоява да се създаде парламентарна анкетна комисия, която да провери дейността на електроразпределителните предприятия  /ЕРП/ - изпълнение на приватизационните договори,  ценообразуване, оценка на извършените разходи от дружествата.  Това съобщи на пресконференция лидерът на БСП Сергей Станишев  след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Според него протестите срещу високите сметки за ток и парно отопление означават, че хората нямат доверие в държавата и в  институциите, които трябва да осъществят ефективен контрол върху дейността на монополистите. По думите му отговорността носи  действащото правителство. Разбирам гнева на хората, реакцията на правителството е абсолютно неадекватна, смята лидерът на БСП.

Съчетанието от замразени доходи и липса на контрол върху монополите води до непоносими сметки за ток и парно, коментира  Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Той посочи, че председателят на ДКЕВР трябва да се избира от Народното събрание и да има ефективен парламентарен контрол върху регулатора.

Лидерът на БСП коментира и приетия от Европейския съвет бюджет на ЕС, и парите, които ще получи България за периода 2014-2020  година. По думите му през последните дни се е развила масирана  пропаганда как получаваме 2 млрд. евро допълнително и каква  заслуга има кабинетът за това.  Правителството отиде не с ясна идея какво да се постигне, а  с нагласата каквото и да ни дадат, все е добре, коментира Станишев. Той отново отбеляза, че премиерът не е дошъл в  парламента, за да се изработи национална позиция.

По отношение на кохезионната политика не се постига нищо повече отколкото за предишния финансов период, увеличението е със 100  млн., и то е много по-малко от инфлацията в България, каза Станишев и посочи, че увеличаването на парите за земеделие се  дължало на подписания договор за присъединяване към ЕС и на стъпковидното увеличаване на сумите за българските фермери до  2016 година.

Лидерът на БСП виждал два неуспеха - първият, че България ще получи само 260 млн. евро за извеждане от експлоатация на  блокове "1"-"4" на АЕЦ "Козлодуй", при поискани 450 млн., и  вторият - че извън общата рамка в решението на Европейския съвет имало ангажименти чрез структурните фондове за допълнително финансиране на отделни региони и страни от ЕС, но България -  най-бедната страна, с най-изостаналите региони, не била сред тях. Голямото притеснение по европейския бюджет на Европейския  парламент, освен недостатъчната обща рамка, е разликата между това, което се заявява като ангажименти, и реални плащания,  посочи Сергей Станишев. По думите му разликата била 52 млрд.  евро.


 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5388 30

Свързани новини

Коментари 30

Добави коментар
коментатор

2013.03.08 | 12:16

30
Когато тръгнаха продажбите на енергото бях работник в тази фирма и помня като идваха и немци и австрийци и чехи единствено авсрийците зададоха въпроси от професионален характер .-Немците бяха наясно че никой няма да им позволи да купят столичното енерго а братята чехи викат много ви е нова сградата и дрехите и дрън дрън.А сега олеле олеле я

2013.03.08 | 12:04

29
ти, кунева и доган две правителства затваряте блокове, продавате енергоразпределението, слагате посредници и правите всичко, за да крадете на наш гръб. вие сте за затвор.

2013.03.08 | 12:04

28
Какви политици са бсп - клюкари и доносници, само мрънкат и ако има камери са първи.

2013.03.08 | 12:04

27
бсп-столетна престъпна организация. дойде време столетницата да я погребваме и без с това само гърчове.

2013.03.08 | 11:59

26
с кунева продадохте държавата на най - лошите фирми в европа

2013.03.07 | 16:34

25
Искам Станишев да остане пожизнен шеф на БСП - по-мазно , арогантно и противно същество не съществува на земята!Отвратта само като му видиш физиономията е толкова голяма , че наистина трябва да си Спинозен за да гласуваш за тоя плужек!
Андрей

2013.03.07 | 16:33

24
В този форум -не виждам нито един ТРЕЗВЕН коментар - а само порнография,простотия и кал - от анонимни глупаци показващи личният си автопортрет... Точно на такива им се пада премиер като Бойко -който да ги тъпче.....
писнами

2013.03.07 | 15:25

23
Аре яж ми кура и ти бе педал....акъл от лайнар нещЪ.Всичкине под ножа без изключение.

2013.03.07 | 15:24

22
Бо*клук скапан, кой преподписа договорите с ЧЕЗ, ЕОН и ЕНВ през 2008 година и по този начин ги закова да седят тука и да ни грабят... бо*клук смотан! Боклук комунистически, нали БСП, ДПС и НДСВ печелят всеки месец пари от препродаването на ток чрез тези 3 фирми пед*ал смотан

2013.03.07 | 15:24

21
Ами нали именно по време на тройната коалиция ги разпродадахте тези ерп-та бе мръсник

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини