Хората на Кунева: Бюджет 2014 ще бъде една авантюра

  • 15 септември 2013 13:19

  • 2436
  • 6
Хората на Кунева: Бюджет 2014 ще бъде една авантюра
©

Бюджет 2014 ще бъде една авантюра и няма да е в състояние да гарантира необходимите реформи в здравеопазването, пенсионната система и икономиката. За това алармира на пресконференция днес финансистът Бисер Манолов от "Движение България на гражданите".

Той беше категоричен, че сигналите, които правителството дава за бюджета за догодина, са крайно обезкуражаващи и че ще се мултиплицират грешките на бюджет 2013.

Според Манолов дефицитът в Здравната каса ще бъде за сметка на държавния бюджет, а в пенсионната система има категоричен отказ от реформи, още повече с решението на правителството за пенсионната възраст. "На държавата ще струва все повече да поддържа тази изкуствена социална политика", коментира той.

"Бюджетът трябва да бъде балансиран, без допълнителни дефицити, каквито хронично виждаме", каза още Манолов и прогнозира поредно сериозно увеличаване на държавния дълг. Той беше категоричен, че публичните разходи ерозират.

"За да бъде бюджетът балансиран, трябва да се направят определени реформи при това политически. Най-важна да е съдебната система: каквато и друга реформа да се направи, тя няма да има смисъл, ако правилата не се прилагат", пък коментира Иван Стамболов, координатор на група икономика в “Движение България на гражданите”.

По думите му се налага и драстична реформа в администрацията. "Това не винаги означава съкращаване на щатни бройки, важно е администрацията да бъде ефективна", каза още той.

Сред другите необходими реформи той посочи и такива в силовите министерства.

За да бъде решен въпросът с енергийната бедност в България и високите сметки за ток е необходимо създаването на фонд за борба с енергийната бедност. За това пък призова енергийният експерт на "Движение България на гражданите" Валентин Стоянов.

По думите му в България енергийно бедни са около 30 процента от хората, а само една четвърт от тях са обхванати от програмите за подпомагане. Правителството на ГЕРБ, а и настоящето все повече скъсяват обхвата на програмата и товарят бюджета на държавата, без да предлагат алтернативни решения. Именно за това създаването на един такъв фонд би било стъпка в правилната посока.

Стоянов посочи като възможни източници на финансиране на фонда въвеждането на минимална такса от 0.1 % върху всички сделки с електроенергия, от което годишно могат да се набавят между 34 и 35 млн. лева.

Друг източник може да е такса от 0.1 % върху производителите на дългосрочни договори, каквито са тези на зелена енергия и двата ТЕЦ-а в Южна България.

Идеята за фонда ще бъде тепърва предложена за обсъждане в рамките на Реформаторския блок и новосфрмирания към него Граждански съвет, уточниха от движението. "Мярката е изцяло в духа на дясната политика, социална грижа за бедните хора, а не пръскане на социална енергия в цялото общество, както прави сегашното правителство", коментира Иван Стамболов.

Като друг сериозен проблем в енергетиката, Валентин Стоянов посочи още невъзможността на потребителите да сменят доставчика си на енергия. "Законът дава, монополът не дава", обобщи ситуацията той.

По думите му въпреки, че смяната на доставчик е разписана в закона, регулаторните органи - ДКЕВР и ЕСО - не са си свършили работата - не са приети нови правила за търговия с електроенергия, не са определени т.нар. единни стандартни товарови профили, не е разписана методологията за почасово балансиране и ЕРП-тата не са монтирали средства за почасово измерване на потребената електроенергия.

Стоянов подкрепи аргумента си с експеримент, направен от движението, редови гражданин да опита да смени доставчика си на електроенергия. В отговора си монополистът изтъква като мотив за отказ именно тези неприети регулации от страна на ДКЕВР.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2436 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Прецъфтял герб

2013.09.15 | 22:09

6
"На държавата ще струва все повече да поддържа тази изкуствена социална политика"............Само че аз предпочитам социална политика бе, г-да от "България за герб"! Мисля че на народа му писна от политиката на бойко........каквото му наредят разни Барозувци и ЕНП-та!!!!

2013.09.15 | 22:08

1
Ама много си смотан че чак и си обратен!!!

2013.09.15 | 22:09

5
РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК----- ЖЪЛТИ-КУНЕВА, СИНИ-КЪНЕВ И СИЕ ,МЮСУЛМАНИ- КСИМ ДАЛ ,ЦИГАНИ - СИМЕОНОВ И ДР ДРУГАРИ , ---- АМА ВЕРНО ЛИ Е ТОВА БЕ ,ТЕ КОЙ СЕ МЪЧАТ ДА ЗАБЛУДЯТ ,ВСИЧКО Е ЗА ЛАПАНИЦАТА !!!

2013.09.15 | 22:09

4
БАРОЗУминетчиите на предателката КУНЕВА не искат социална политика !ДОЛУ предателите на българския народ ! ДОЛУ крадците приватизатори на създаденото от българите ! ДОЛУ слугите на чуждия капитал !

2013.09.15 | 22:08

3
Не ти ли омръзна за 23 години социалната политика да ти излиза през носа?

2013.09.15 | 22:08

2
23 г. нямаше социална политика ! Такава имаше преди 1989 г. !

Добави коментар

Водещи новини