Йовчев: До края на годината очакваме 10 000 бежанци

  • 11 септември 2013 13:26

  • 2107
  • 8
Йовчев: До края на годината очакваме 10 000 бежанци
©

До края на годината у нас може да влязат от шест - до 10 000 бежанци от Сирия, съобщи пред журналисти днес Цветлин Йовчев - вицепремиер и министър на вътрешните работи, предаде БТА.

Ако броят на бежанците достигне до десет хиляди, грижата за тях ще струва на държавата 10 милиона и 100 хиляди лева, обясни той.

Сега през границата преминават средно 50-60 бежанци на ден, но ако се увеличи техният брой, например до 500 души на ден, може да се направи и палатков лагер. Теренът за такъв лагер е почти подготвен. В такава ситуация ще се търси помощ от Европейската комисия през еврокомисаря Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, ще се разполагат и фургони, добави Йовчев.

Министерският съвет има решение за осигуряване на два обекта за настаняване на още 350 бежанци.

Вероятно едно от тези места ще е в София. ДАНС и МВР са разработили методи как да действат в големи общности от бежанци от Сирия, за да се гарантира сигурността на страната, посочи министърът.

Масовото навлизане на бежанци от Сирия не е променило криминогенната обстановка към момента. Държавните органи обменят информация с международните структури, от които може да се търси помощ за справяне с проблемите на бежанците.

Ежедневно към тези структури се изпраща информация за местата за настаняване на хората и за състоянието на българската граница, допълни той. Вицепремиерът Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола информира, че в понеделник, (9 септември), е имал срещи с двама еврокомисари, на които е обсъден проблемът с местата за настаняване на бежанци.

България е получила уверения, че ще получи техническа помощ във вид на експерти, които да организират посрещането на бежанци. Ще искаме и допълнително хора и технически средства при посрещането на емигранти, ако техният брой продължи да се увеличава. Търсят се начини за финансова помощ от Европейската комисия - България е получила апликационна форма за финансова помощ, тя още днес ще бъде попълнена и предадена в Брюксел.

Тази помощ няма да е голяма, защото бюджетът на Европейската комисия за тази цел е изчерпан, заяви Йовчев. България работи по проблема с бежанците и с Върховния комисариат по бежанците и с министерствата на външните работи на Гърция и на Турция за решаване на текущи въпроси.

Търсят се възможности да се осигурят още преводачи, защото у нас малко хора владеят арабски.

Чужденците, които нелегално преминават граница, извършват престъпление по Наказателния кодекс и подлежат на задържане. Трябва да се осигури процедура за получаване на статут за бежанец, която по закон е шест месеца, сега е намалена до три месеца и ще "падне" още, каза Йовчев.

Затварянето на границата е изключително крайна мярка. България ще направи всичко необходимо, за да изпълни ангажиментите си по много международни споразумения, свързани с хуманитарна помощ на бежанци. Ако се наложи, можем да затворим границата, но такъв вариант не се разглежда, допълни Йовчев.

Сега 3600 души са със статут на бежанец, от тях 1400 са от Сирия, уточни Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2107 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2013.09.27 | 14:58

8
Добре де,ама кой ще ги храни?Защо бягат у нас,а не в Гърция и Турция,те са по-богати страни.Ние си имаме цигани предостатъчно не ни трябват още.

2013.09.27 | 14:58

7
Да ги качват на самолети и във Франция!Нали франсетата искат да нападат Сирия,нека да приемат бежанци тогава!Защо ние да им сърбаме попарата?!

2013.09.27 | 14:58

6
Г-н Йовчев.Аз съм разумен човек.И съм един от тези 20 000 които ще напуснат България до края на годината.Така че....м.....та Ви!!!!
НЕМА СТРАШНО !!!

2013.09.15 | 19:22

5
НИЕ БЪЛГАРИТЕ ,СМЕ ГОСТОПРИЕМЕН НАРОД! КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СИРИЙЦИ-ЕМИГРАНТИ В БЪЛГАРИЯ ...ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ПРОТИВНИЦИ НА РУСКОТО ВЛИЯНИЕ У НАС! НАЛИ РУСИЯ ПОДКРЕПЯ БАШАР АСАД ИЗБИЛ НАД 100хил.човека...??!!! ЧУДЕСНО!!!! ДОБРЕ СА ДОШЛИ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ !!!!!!!!!!!!!!!!

2013.09.12 | 02:19

2
pribirai si gi u vas i gi hrani !!! nenormalnik !!!
ШЕ СВИКНЕТЕ ,БЕ...

2013.09.14 | 03:13

4
СИРИЙЦИТЕ СА ДОБРИ ХОРА !!! ВСЕКИ ВРАГ НА РУСНАЦИТЕ Е ДОБРЕ ДОШЪЛ В БЪЛГАРИЯ! Я ,КАК ВОЛЕН СИ ЖИВЕЕ С ДОГАН ,МЕСТАН И СТАНИШКО...ХА,ХА,ХААААА...ВЗИМАЙТЕ ПРИМЕР ОТ ТЯХ!!! СВИКВА СЕ БЕ ...НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА ЗЛЕ...!!!

2013.09.13 | 10:26

3
Йовчев това на всеки му е известно!Защо не правите нещо по въпроса ами само констатации ми изказвате!Не ги пускайте,пращайте ги в други съседни държава на нас не ни трябват,дръжте се малко турците ги гонят ние ги приемаме,че ние ли сме най-богата държава в Европа?!И аз все още да не съм разбрал?! А иначе можеш да лъжеш,че Европейския съюз нямало да ни дадат пари за бежанците!Или те ще ни дадат ама вие ще ги използвате за други цели,жалки сте!!!

2013.09.11 | 23:39

1
Абе що ни ги натресват на нас тия. Що не си стоят в Турция и т.н. За какво ни натрисат мусульмани. Малко са ни циганите и турците, ми и тия. Аз за това уважавам СЪРБИТЕ, защото никога няма да допуснат подобно нещо!

Добави коментар

Водещи новини