Облекчават процедурите за кандидатстване по европроекти

  • 09 септември 2013 16:02

  • 2695
  • 6
Облекчават процедурите за кандидатстване по европроекти
©

Планира се облекчаване на процедурите за кандидатстване за европроекти, каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова при откриване на публичната дискусия за Споразумението за партньорство между България и Европейската комисия за следващия програмен период.

В следващия програмен период ще се търси ефективност на инвестициите и осигуряване на растеж на икономиката чрез повишена добавена стойност, добави тя. Кохезионната политика не само ще намалява различията на регионите, но се превръща и в инструмент на солидарност, каза още вицепремиерът. Изпълнението на проектите ще бъде ориентирано към резултатите, а финансиране ще има само в реформирани сектори и там, където има ефективност на администрацията, допълни тя.

Златанова коментира още, че времето не е позволило да се направи сериозна реформа в администрирането на фондовете,а приемането на един нов закон се забави по обективни причини - нямахме парламент.

"Законът е достатъчно сериозен и предполага и приемането на редица подзаконови нормативни актове. Освен това административната реорганизация, която би последвала след приемането на закона, би отнела сериозно време", подчерта Златанова. Преценявайки рисковете и възможностите решихме в така създалата се ситуация да оставим схемата за усвояване на европейските средства такава, каквато е в момента, обясни Златанова.

При липса на модернизиране в здравеопазването, там въобще няма да се направят никакви инвестиции, беше мнението на Добринка Кръстева, директор на дирекция към МС. До края на тази година трябва да покажем на ЕК, че имаме ясна система за финансиране на болничната система и чак тогава може да планираме средства за сектора, каза Кръстева.

„В края на август беше изпратен първи зрял вариант до Европейската комисия след приемането му от Министерски съвет. Два кръга на обсъждане премина вариантът на споразумението от юли досега. Бяха отразени бележките на ЕК”, допълни Златанова.

Последвайте канала на

2695 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Станишев бсп

2013.09.23 | 13:27

6
Да иба маика ви и троина коалиция и особено на смотания педерас Сидероглу.

2013.09.23 | 13:27

5
Oставка!

2013.09.17 | 05:09

4
oblekchavat procedyrata po kradene na evrofondove mrasnicite.

2013.09.10 | 13:39

3
Ами идете си! Да има спокойствие и време и доверие за реформи.
vc

2013.09.10 | 13:39

1
що?така ще може да се краде по-лесно,нали?ОСТАВКА.....
az

2013.09.10 | 13:39

2
Ти си слабоумен нали?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини