Бавенето на Закона за детето било престъпление

  • 08 август 2011 15:36

  • 1045
  • 0
Бавенето на Закона за детето било престъпление
© Булфото

Забавянето на Закона за детето е близко до престъпно бездействие от страна на институциите, каза Огнян Стоичков, председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към 41-ото Народно събрание, предаде Фокус.

По думите му законопроектът датира от преди месец и половина. Стоичков припомни, че през февруари 2010 година при провеждането на изслушване в Комисията по образование на компетентните органи по проблема с детето от Сандански, за което в момента тече съдебно дело, тогава е бил поканен и министърът на труда Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко.

„Той тогава - февруари месец 2010 г., каза, че до края на годината ще има изцяло нов Закон за детето и семейството. За съжаление това обещание, което той даде пред всички и е записано в стенограмата, не се сбъдна и не се сбъдва вече с една година закъснение, защото дори през есенната сесия на парламента да влезе за обсъждане в Народното събрание, той ще бъде факт по всяка вероятност от 2012 година или от следващата година”, заяви Стоичков. По думите му това е близко до престъпното бездействие, тъй като проблемите на децата в България са наболели.

Според него е необходимо вместо Закон за детето той да бъде Закон за детето и семейството. „Според мен би следвало, когато правим един нов нормативен акт с претенции да бъде кодекс, да обедини цялата материя относно детето и семейството, да визира всичко, което има отношение към проблемите на децата. В този работен вариант законът не е за детето и семейството, а е само за детето и тук е една от критиките на неправителствените организации, че детето не може да се разгледа изолирано, извън семейната среда”, заяви депутатът.

Последвайте канала на

1045 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини