България ще плаща обучението на студенти от Африка и бившия СССР

  • 27 август 2013 06:45

  • 1559
  • 7
България ще плаща обучението на студенти от Африка и бившия СССР
©

България ще поема разходите за обучение на студенти от развиващи се държави в наши университети като част от ангажиментите на страната в ЕС да предоставя международна помощ. Това предвиждат промени в правителственото постановление за международната помощ, предложени от министъра на външните работи Кристиан Вигенин.

Интерес към обучението на студенти у нас има от държави в Африка и бившите съветски републики по брега на Черно море Украйна и Грузия, се казва в мотивите на външния министър. До този момент постановлението не разрешаваше държавата да финансира обучението на чужди студенти като част от международната помощ. Според Вигенин това ще допринесе и за развитие на университетите в България.

Според програмата на МВнР чуждите студенти, финансирани по тази линия, ще ползват специални стипендии. Приоритетните сфери ще са образование и обучение на лекари за страните, на които се оказва международна помощ.

Студенти от Африка и бившите съветски републики ще могат да се запишат за студенти у нас, след като се сключат двустранни спогодби, в които са записани такива дейности. Освен това държавата, която се ползва от българската помощ за развитие, ще трябва да защити проект. Това става на база средносрочна стратегия за помощите за развитие до 2015 г.

Външният министър си взема обратно от финансовото министерство контрола върху средствата, които страната ни отпуска за международна помощ. До момента по решение на правителството на ГЕРБ парите за помощи за развитие се контролираха от финансовото министерство. Този бюджет възлиза на 0,33% от БВП според правилата на ЕС.

600 000 лв. от тези пари е само вноската на страната ни за доверителния фонд на ЮНЕСКО. За първи път всяка година страната ни ще отделя и целеви средства за хуманитарна помощ към други държави. С промени в постановлението Кристиан Вигенин предлага до 20% от бюджета за международна помощ да са с такава насоченост. От този фонд вече ще се финансира изпращането на български спасители зад граница при бедствия и хуманитарни кризи, подаряването на палатки, дрехи и лекарства за бедстващи държави и приемане за лечение на чужденци, пострадали при бедствия.

Последвайте канала на

Novini.bg
1559 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
bloodstriker

2013.08.27 | 22:18

7
до сега бях скиптичен към протестите срещу правителството- но след тази новина все повече и повече почвам да разбирам хората и да си мисля, че май са прави да им искат директна оставка...
НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ

2013.08.27 | 20:17

6
ЗНАЧИ БЪЛГАРИЯ НЕ СИ ПОМАГА НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ДЕЦА И УЧЕНИЦИ,НО НА НЕГРИТЕ ОТ АФРИКА ЩЕ ИМ ПОМАГА ЗА ДА ИДВАТ ДА НИ ПРЕТОПЯВАТ А?????? МАЙКА ВИ В ПУ.ТКАТА И ЕВРЕЙСКИЯ ШИБАН СЪЮЗ..СКОРО НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА ЩЕ СЕ ЗАВЪРНЕ И ЩЕ РЕЖЕМ ГЛАВИТЕ НА ОНИЯ ОТ БРЮКСЕЛ ПУБЛИЧНО ОНЛАЙН
СВЪРШИХА БАЛЪЦИТЕ! НЕ СТАВА!

2013.08.27 | 20:15

5
Винаги съм ги подкрепял,мислейки,че социалната система,като управление е най- смислената,най-добрата за милионите,обикновени хора,защото англо-саксонския модел на капитализъм( наложен и у нас) е див,варварски безскрупулен и безпощаден.Но с това предложение... От години си давам калта под ноктите,да плащам образованието на децата си,Работя на две места,криейки се ,като плъх(на второто,без договор),изпълнявайки идиотски изисквания на БГ-мошеник-собствник,за жълти стотинки.Не съм почивал на море или планина от 15 г,защото от второто място не ти дава отпуск-или бачкаш,или вън! А тези ще плащат,както едно време- на разни павиани да се образоват,който утре ще заминат за Бонго-Бонго да стават министри.АЙ СИКТИР! ДО ТУК!!!

2013.08.27 | 20:15

4
balgarite 6te u4at na zapad,a v balgaria 6te u4at talibani

2013.08.27 | 17:54

3
за африканците донякъде разбирам,но за държави от бившия ссср няма логика..те грузинките и украинките вземат повече пари от българките в европа,зашо аз трябва с моите данъци да издържам техните деца,докато моето гладува ,че несмогвам да се разплатя с държавата !
...

2013.08.27 | 16:33

2
да плача ли да се смея ли и аз вече не знам...

2013.08.27 | 16:33

1
Прекрасно, аз едвам карам от семестър до семестър, половината ми приятели прекъснаха, защото не им стигат пари. Но виж за негрите, те са бъдещето на Европа, на света, те са нещо невероятно, дар Божи...

Добави коментар

Водещи новини