Гласуваме с баркод

  • 16 август 2013 07:35

  • 2211
  • 5
Гласуваме с баркод
© Булфото

На следващите избори ще се гласува с машини. Това е записано в новия Изборен закон, който влиза наесен в парламента, научи "Стандарт". Преди да започнат дебатите в пленарна зала, текстовете ще минат на обсъждане в Обществен съвет, коментира зам.-шефката на парламента Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Конструирането му ще стане до края на август, а в него са поканени да участват проф. Михаил Константинов, АБРО, Сметната палата, СЕМ, граждански организации. В новите изборни правила обаче отсега се знае, че ще бъде заложено машинното гласуване. Вероятно ЦИК ще пусне обществената поръчка за изработването на системите, но едно от условията ще е това да са български фирми. Въвеждането на машини в изборните секции няма да изключи изведнъж бюлетините и вероятно ще можем да гласуваме и по двата начина - с монитор и с хартия.

Предвижда се една машина да сканира личната карта на избирателя и от нея да се получава индивидуален баркод. На друго устройство вече чрез получения персонален номер избирателят ще гласува за предпочитаната партия. След многочасовите дебати в гражданската комисия експертите са записали промени и в медийната кампания на партиите и инициативните комитети. Предвижда се хрониките след емисиите новини да отпаднат, а вместо тях в ефира да се водят повече дебати. Така хората ще могат да изберат политиците, които защитават предизборните платформи на партиите.

Малките формации, които нямат партийна субсидия пък ще ползват безплатни ваучери. Примерната сума по тях е 10 000 лв. и ще се покрива от общия бюджет за разяснителната кампания на вота. С ваучерите за политическа реклама малките партии ще могат да ползват ефирно време и карета не само в обществените медии. По своя преценка кандидатите им ще избират съответната медия и ще ползват участие там.

Последвайте канала на

2211 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.08.16 | 23:15

4
И ти като Бареков проглушихте ни ушите с тези бюлетини.Имаше ли,нямаше ли,кой, защо вече не ни вълнува.Щом ще има машинно гласуване.Докога ще се дърлим и нападаме.Стига с тая омраза.Гражданите повече няма да допуснат нередности.

2013.08.16 | 23:18

5
Дааа, вълнувайте се, че 5-6 хиляди цигани са гласували под строй, а не обръщайте внимание на половин милион ХВАНАТИ фалшиви бюлетини и поне още толкова изтървани! Крякайте как циганите са ви виновни, че продават гласовете си, а не обръщайте внимание, че ВИЕ самите се продавате, ходейки на протести! БРАВО!

2013.08.16 | 23:15

3
Е как може? Тъкмо му хванахме чалъма с печатане на фалшиви бюлетини... И какво ще правят тиквите сега?
ани

2013.08.16 | 11:33

2
А ще има ли кой да гласуа ?
ВЛАДО

2013.08.16 | 11:22

1
И ко пречи пак да се манипулира вота?! Събират личните карти на мангалите и гласуват вместо тях! Пак си нагласят нещата така че да е още по лесно да се манипулират! Трябва да се гласува задължително за всички и така циганския вот няма да е от значение и няма да може да накланя везните.

Добави коментар

Водещи новини