Петър Димитров: Какво правим с АЕЦ "Белене"?

  • 05 август 2013 20:24

  • 5641
  • 35
Петър Димитров: Какво правим с АЕЦ "Белене"?
© Булфото

Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на Петър Димитров смята, че най-важният въпрос, който трябва да намери отговор, е какво правим с АЕЦ "Белене".

Той даде интервю за БНР. "Мислите ми са тежки, още повече, че да говориш в ден на траур за енергетиката, няма нищо радостно. Днешният ден е по-тежък в контекста на състоянието на енергетиката и хората, които работят там. Безспорно това, което се случи през последните години, беше една хлапашка игра на политици. Точно в най-стратегическия отрасъл на България бяха наслагани хора без опит и познания", каза Димитров.

"Има спешни въпроси, които трябва да бъдат решени днес. Първият, огромен въпрос, на който няма никакъв отговор, е какво се случва с "Белене". Поръчали сме оборудване. Какво става с това оборудване? Ситуацията действително е драматична. Ако ние имаме руски реактор, който Русия няма да си купи, разбира се, че единственият вариант е да правим 7-и реактор. Но ние не знаем дали го имаме, ще се съгласи ли някой да прави 7-и блок на "Козлодуй" с този реактор?! На тези въпроси трябва да се отговори. Първата стъпка на тази държава е да направи действителна енергийна стратегия", категоричен беше той. Според Димитров не трябва да се действа под натиска на улицата. Бъдещето не е на газа, защото цените му непрекъснато растат, обясни той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
5641 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар

2013.09.03 | 20:46

35
EНЕРГЙНАТА МАФИЯ СЕ НАДИГА
Тази Държава

2013.09.03 | 20:46

34
"Първата стъпка на тази държава" ВАЖЕН ВЪПРОС Е ДА ОТГОВОРИШ ТИ ОТ КОЯ ДЪРЖАВА СИ ,ЧЕ ГОВОРИШ ТАЗИ ДЪРЖАВА А НЕ НАШАТА ДЪРЖАВА.
TERMINATOR

2013.08.07 | 08:45

17
Щом другите западни европейски държави продължават да инвенстират и развиват атомна енергетика, ние по прости ли сме от тях ? Вярно че те могат да си позволят да инвестират, до като на нас ни трябва заем. Тъй като в съвременното хилядолетие се развиват технологиите и нуждата от ток става все по голяма, би следвало да не бъдем зависими. Значи има два варианта да не бъдем заробени със заеми: 1 вариант е фирми и заможни хора да направят дарение за АЕЦ Белене, и втория по евтин вариант е да се пусне новия 7-ми реактор в АЕЦ Козлодуй, а по нататък като се опаричим лека по лека и ще довършим АЕЦ Белене. Аз съм твърдо ЗА да ползваме всичко на ток - и отопление и готвене, защото по този начин попдпомагаме развитието на електричеството като енергиен ресурс, но за целта трябва да се махнат или национализират ЕРП-тата. Против съм да се готви и отоплява на газ българина, защото нали се сещате че по този начин парите за газ изтичат в Русия, пълним гушите на руснаците, вместо парите да се въртят в страната като всичко е на ток, но ЕРП-тата трябва да ги няма, защото чрез тях пак парите ни изтичат навънка. Другото което е, газта е взривоопасна и това е да имаш бомба със закъснител в дома си, само и само да правиш икономии щото видиш ли тока бил скъп. Трябва да се спре кранчето на газта, няма да храним руснаци, махаме ЕРП-тата и цената на тока ще падне и всичко на ток, само така ще има развитие енергетиката в България.
чети Терминаторе ,чети

2013.09.03 | 20:45

33
Кои са "другите западни европейски държави/ които/продължават да инвестират и развиват атомната енергетика" /нарочно не променям правописа/ , бе другарю Терминатор ? Германия затваря ВСИЧКИТЕ СИ АЕЦ до 2022 г, Италия окончателно се отказа да строи АЕЦ (с референдум) ,дори и във Великобритания се отказах да строят нови АЕЦ ,а старите ги оставиха "на доизживяване". Единствените ,които сега се опитват да строят нова АЕЦ са турците ,но не смятам ,че те могат да бъдат наречени "западни европейски държави". Изобщо ,другарю Терминатор - не е лошо ,преди да натракате нещо тук ,първо да се допитате до "Гугъл".
Цецо

2013.09.03 | 20:45

32
Ето още един червен крадец, който се е облажил от предварително взетите комисионни за строителството на АЕЦ по времето на тройната коалиция. Сега дава зор да се строи,щото вече ги е изхарчил и не може да ги върне и ще го гръмнат.
Е как какво

2013.09.03 | 20:45

31
Не строим АЕЦ Белене. Защо пак питате. Или руснаците ви натискат яко и си търсят резултатите от раздадените комисионни?

2013.09.03 | 20:44

30
Мога да ви кажа какво да направите с АЕЦ "Белене" - заврете си го отзад. А, и върнете потрошените милиарди за гьола (с лихвите). Това можете да направите.

2013.09.01 | 11:06

29
Ето това е простак и човек неграмотен. При толкова учени в България този ли неграмотник говори? АЕЦ Белене е една далавера щом никой учен не иска да излезе и да защити проекта!

2013.09.01 | 11:06

28
Петър Димитров го зная отдавна ! Даскал във ИУ - ВАрна !За нищо не става , но министър го направиха ! Ужас и безумие !

2013.09.01 | 11:06

27
ТОЗИ ОСКОТЯЛ ДЪРТАК КЪДЕ СИ МИСЛИ ЧЕ СЕ НАМИРА? ТУКА НЕ МУ Е СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ!

2013.09.01 | 11:06

26
СТРОИТЕ СИ ГО В СИБИР!

Добави коментар

Водещи новини