Тотю Младенов: Необходими са допълнителни мерки за пазара на труда

  • 29 юли 2013 17:47

  • 865
  • 0
Тотю Младенов: Необходими са допълнителни мерки за пазара на труда
© Булфото

ГЕРБ входира предложение за 150 млн. лв. допълнително за най-неотложни социални дейности до края на годината в най-тежките есенно-зимни месеци. Това заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко по повод актуализацията на бюджета.

По-рано от ГЕРБ са съгласували социалния пакет със синдикатите. Младенов обясни за какво се предвиждат тези 150 млн. лв.

„Това са 40 млн. лв., които няма да достигнат до края на годината по Закона за семейните помощи за деца, по интеграционните добавки за хората с увреждания, приемните семейства и по Закона за социалното подпомагане. На второ място това са 85.6 млн. лв. за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане през зимните месеци. По този начин ние ще разширим обхвата на хората и близо 500 000 домакинства или около 1.5 милиона граждани могат да бъдат подпомогнати. В тези пари слагаме и допълнителна сума в края на годината за пенсионерите с най-ниски пенсии. Третото в пакета са 24.6 млн. лв. допълнително за активни мерки на пазара на труда, т.е. да се актуализира Националния план по заетостта, за да може до края на годината близо 20 000 души да бъдат устроени на работа. Това са млади хора до 29-годишна възраст, стажантски програми, чиракуване, хората в предпенсионна възраст, на които не им достигат месеци да се пенсионират и хората с увреждания на пазара на труда”, обясни Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко.

Мисля, че с този пакет от 150 млн. лв. ще помогнем на хората в най-тежките зимни месеци, отбеляза той.

На въпрос - не е ли могло това да се направи при приемането на Бюджет 2013 г. и дали ако са били на власт и ГЕРБ са щели да правят актуализация Младенов заяви: „Когато приемахме бюджета, ние го заложихме с увеличаването на минималната заплата от 310 лв. още от 1 януари тази година, с увеличаването на пенсиите с 10% от април тази година. Когато миналата година сме гледали проектобюджета за тази година винаги сме казвали, че ще бъдат необходими допълнителни мерки за пазара на труда. Едното го направи служебният кабинет. Ние го бяхме подготвили, но не ни достигна време. То стана факт през април. Другото трябва да е през септември. Това е нормална практика”.

Последвайте канала на

865 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини