Владислав Горанов: Кабинетът опитва да вкара празен чек в парламента

  • 22 юли 2013 09:37

  • 2340
  • 10
Владислав Горанов: Кабинетът опитва да вкара празен чек в парламента
© Булфото

Не можеш да увеличиш заплатите, без да започне да работи икономиката. Ако не ходиш на работа и не произвеждаш и не продаваш, няма как да се случи това. Това каза пред БНР депутатът от Коалиция за България Георги Анастасов, който е и член на бюджетната комисия в НС по повод планираната актуализация на бюджета. Министерският съвет гласува днес актуализация, с която възнамерява да увеличи държавния дълг с 1 милиард лева.

"Една от мерките, които гарантират изпълнението на бюджета, е освобождаването на износа на електроенергия. Една икономика може да работи само когато е стимулирана от бюджета. Скоро хората ще се убедят, че има огромен глад за електрическа енергия в света. За да работи производството, трябва да се разплати с бизнеса", добави Анастасов. Той коментира и твърденията, че лихвите на банките ще се повишат, ако правителството вземе предлаганите мерки. "Това също е една спекулация. Да не забравяме, че сме във валутен борд. МВФ не се обяви против актуализацията, а без неговата обвръзка за изпълнението и възвращаемост на средствата", заяви депутатът от Коалиция за България.

Димитър Бъчваров от ДСБ коментира, че актуализацията не е необходима. "Абсолютно недоказана е необходимостта от актуализация на бюджета. Абсолютно не е доказана и необходимостта от вземане на нов заем от 1 млрд. лева. Полугодието приключи с положителен баланс. Аргументацията е, че в следващите 5 месеца можело да стане нещо, без да се казва какво. Първо един министър председател, един министър на финансите трябва да каже: „очакваме такива и такива негативни събития”. Това не го чухме. Направиха се опити да се оправдават със задлъжнялост на държавата към фирмите с ДДС. Оказа се, че тези неща са абсолютно неверни. Фактически неверни! Примерно да се цитира, че се дължало за ДДС 776 милиона лв. Всеки месец държавата връща около 1 млрд. лв. ДДС. Има свръхзадлъжнялост около 300 милиона, но това не е нещо ново, не е повод за актуализация на бюджета. Да се вземе 1 млрд. лв., от които половината да се отнесат в Резерва, забележете, „за всеки случай”. Това са думи на министър-председателя. Зад това се крие правителството да има един резерв, не обвързан с разходите. Не се говори за съкращение на нито един разход в Бюджета. Там всичко ли е наред? Не може при дефицит 293 милиона, да се взима заем 1 милиард, от който половината да се слага в резерв. Това нещо навежда на мисълта, че се приготвят пари за някакви задкулисни финансови ангажименти. Бюджетът работи с приходни и разходни пера. Къде са разчетени тези пари", каза той. Бъчваров заяви, че реформаторския блок се надява президентът да наложи вето на актуализацията.

Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва от ГЕРБ допълни: "Парите на НЗОК са част от фискалния резерв. Ако сега колегите от новото управляващо мнозинство имат желание, биха могли да възстановят тези средства отново в сметките на НЗОК. През 2010 г. натрупаните наличности по сметки на НЗОК в размер на 1.4 млрд. лв. бяха трансфери рани към държавния бюджет. В този смисъл, да се каже, че са откраднати би било пресилено. По-интересната теза е дали с това може да се оправдае сегашната ситуация. Отговорът е: „Не”. В момента се прави опит да се вкара един празен чек в парламента. 200 милиона повече искат да изхарчат, но да решат за какво впоследствие. Техниката, която се използва за тази актуализация не е нова в бюджетната практика, но по никакъв начин не е в контекста на прозрачността и експертността, с която новото правителство дойде на бял свят". Според зам.-финансовия министър в кабинета "Борисов" най-голям риск се крие в подхода за повече харчене на повече средства в нереформираните сектори и разплащането на сметки по този начин, защото дадени ведомства не могат да се вместят в бюджета си. Това действа демотивиращо на останалите. Той заяви, че дебат в НС за актуализацията е безсмислен, тъй като не са обявени политики в разходната част.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2340 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2013.07.23 | 07:16

10
СПОРЕД СОЦИАЛИСТИТЕ МОЖЕ - ЗАТОВА ВСЯКО ТЯХНО УПРАВЛЕНИЕ ЗАВЪРШВА С ФАЛИТ. СОЦИАЛИСТИТЕ СЕ ДЪРЖАТ КАТО МАФИОТСКА ГРУПИРОВКА.
контра

2013.07.22 | 23:27

3
Вероятно го казваш съпоставяйки социалистите с професионалното, етично и в полза на обществения интерес управление на ГЕРБ. Скрий се бе, смешник. Сигурен съм, че и ти не си вярваш.

2013.07.23 | 07:15

9
Почакайте хора ако искате да видите. Аз не искам.Вече съм виждал всичко това. Пари за ненужни неща, никакви реформи. Пълзяща инфлация и като резултат - бедност и нищо друго.
Боздуган

2013.07.23 | 07:15

8
СЕНЗАЦИЯ !!!ТИКВАТА получил инсулт ! Успял обаче идиотът да пошепне на СИДЕРОВ :" хубаво ме НАЙБА ,обичам те !Голям пич си !" и затворил очи .ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУП !
Боздуган - с гъз разпран!

2013.07.23 | 07:13

4
Аз съм бай ви Боздуган и Г Ъ З Ъ Т ми е разпран ,щото турци ме Е Б А Х А и дупето ми Р А З П Р А Х А . И сега се чудя как ,ще отида при Местан , с този Г Ъ З така разпран ,че и мъничко Н А С Р А Н ? А на Волен и Станишката ,много пъти ял съм П И Ш К И Т Е и сега тук С Л О В О Д Р И С К А М ,и за нов К У Р се натискам ,щото искам и на Орешарката ,да опитам ПАЛАМАРКАТА. А ,поуката е ясна - обичам да ме шибат, в дупката /КОЯТО БЕШЕ/ тясна!

2013.07.23 | 07:14

7
ТИКВАТА се хванал за главата !Знае мръсникът какви престъпления е вършил над 20 г. до ден днешен ! Разбрал е,че няма отърване и затворът е неизбежен !Агонизира,чуди се как да се спаси ,но не вижда спасение !Чака го МИШО БИРАТА ! Другият Цецо нали е глупак се чеше по врата без да го сърби ! Него го боли гъза !Найбан е и си мери райето !

2013.07.23 | 07:14

6
Само за 2 месеца ГЕРБ отиде по дяволите ,нищо не остана,освен кандидат затворници ! Престъпна шайка от бандити,убиец на върха, крадци и лъжци ! И това благодарение на ЕДИНСТВЕНИЯ ГЛАС НА СИДЕРОВ ! ГЕНИАЛЕН ХОД ! Ще остане завинаги в историята на България !

2013.07.23 | 07:13

5
ВСЯКО УПРАВЛЕНИЕ НА БСП Е ДОВЕЖДАЛО БЪЛГАРИЯ ДО ФАЛИТ - В РЕЗУЛТАТ ОТ ФАЛИТИТЕ - МИЛИОНИ ЕМИГРАНТИ, ОБЕЗЛЮДЯЛА БЪЛГАРИЯ, ГЛАД, МИЗЕРИЯ, БОЛЕСТИ, СМЪРТ!
kam vsi4ki

2013.07.22 | 22:25

2
VEI STE EDNI NE6TASTNI KOPELETA....ZASLYJAVATE SI Y4ASTTA
мариела

2013.07.22 | 19:38

1
Винаги съм си мислила че е педал.

Добави коментар

Водещи новини