200 млн. лв. повече отиват за бизнеса и хората с увреждания

  • 17 юли 2013 06:19

  • 1344
  • 1
200 млн. лв. повече отиват за бизнеса и хората с увреждания
©

Дефицитът в държавния бюджет ще остане в законовия лимит от 2 на сто от БВП за 2013 г. Това става ясно от проекта за промени в закона за държавния бюджет. Според него държавата ще даде 200,4 млн. лв. повече за бизнеса и за хората с увреждания.

В мотивите към промените се посочва, че дори и с увеличението на дефицита ще бъде изпълнено изискването на Закона за устройство на държавния бюджет за лимит от 2% от БВП. Нарастването му е с 493,4 млн. лв. до 1,3 млрд. лв. Критериите от Маастрихт също ще бъдат спазени, увериха от финансовото министерство. И припомниха, че актуализацията се налага заради неточна прогноза за ръста на БВП, на базата на която е изготвен бюджетът за тази година, пише в. "Монитор".

Действителният ръст ще е 1%, а при сметките е използвана прогноза за растеж от 1,9 на сто.

Заради увеличението на дефицита трябва да бъде променен и лимитът за максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2013 г., посочват от МФ. Оттам припомнят, че емитираните извънредно 6-месечни държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар на стойност 800 млн. лв. през февруари тази година са изчерпали одобрения лимит. С парите бяха изплатени субсидии на земеделските производители. Освен това трябва да бъде осигурен буфер във фискалния резерв, който да служи като защита при възникване на ликвидни рискове. Затова в проекта за промени на закона за държавния бюджет е записано, че Министерският съвет може да поема външен държавен дълг, включително чрез емисии на ДЦК на международните пазари, в размер до 1 млрд. лв. Наскоро премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 обаче обясни, че най-вероятно ще се разчита на вътрешния пазар. Оттам подчертават още, че това няма да окаже влияние върху ограничението за максималния размер на държавен дълг към края на годината от 14,6 млрд. лв.

В актуализацията на бюджета е предвидено още приходите да бъдат намалени нетно с 293 млн. лв. Очаква се да има неизпълнение на постъпленията от данъци с близо 555 млн. лв., но то се компенсира с планираното преизпълнение на неданъчните приходи с около 262 млн. лв.

Финансовото министерство е променило прогнозите си за приходите от почти всички видове налози. Например приходите от ДДС ще бъдат с 229,2 млн. лв. по-малко. Разчетите за постъпленията от акцизи се свиват със 195 млн. лв. От данъка върху доходите на физическите лица в хазната ще постъпят с около 50 млн. лв. по-малко, а от корпоративни данъци – с 13,4 млн. лв. по-малко. Според експертите от финансовото министерство приходите от данъка върху дивидентите също са били надценени с 14,3 млн. лв.

Очакваните приходи от други данъци пък намаляват с 53,1 млн. лв.

От актуализацията става ясно още, че разходите ще нараснат с 200,4 млн. лв. Увеличението е записано в графата "Резерв за непредвидени и неотложни разходи", където вече са предвидени 319,9 млн. лв. От тях 160,4 млн. лв. ще отидат за погасяване на задълженията на държавата към бизнеса. Най-много борчове са натрупани в системите на Министерство на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието. Допълнително са предвидени и 40 млн. лв., които ще отидат за изплащане на добавки на хората с увреждания. Ще бъде увеличена и общата годишна квота на ваучерите за храна от 160 млн. лв. на 200 млн. лв.

Последвайте канала на

1344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.17 | 11:55

1
Запознах се с мнението на икономисти за актуализацията на бюджета. Доводите против са им логични и ясни.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини