Икономисти: Как Орешарски завари излишък, а за 1 м. отвори дупка от 1 млрд. лв.?

  • 02 юли 2013 07:49

  • 33092
  • 114
Икономисти: Как Орешарски завари излишък, а за 1 м. отвори дупка от 1 млрд. лв.?
©

Изявлението на Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас беше изключително изненадващо, тъй като има бюджетен излишък през месец май. Как се появи дупка от един и два милиарда лева от един месец, откакто управлява правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, попита Георги Ангелов от „Отворено общество“.

Не мога да разбера как е възможно да се изпуснат така нещата. През миналата година Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 каза, че бюджетът е подценен, ако се засили дейността на митниците може да се съберат повече с 1 млрд. лв., затова трябва да има толкова голям излишък, има ярко несъответствие между обещаното преди изборите и сегашната ситуация.

Това е лош знак, тъй като преди месец кабинетът каза, че няма да прави актуализация на бюджета, това не е добре заради лихвените проценти и доверието на инвеститорите. Кабинетът очевидно си сменя мнението през няколко седмици, каза Ангелов. Рисковата премия и дългосрочните лихми на България растат още от първия ден след изборите, когато стана ясно, че кабинетът няма да бъде стабилен, а ще зависят от Атака. Ако това продължи неизбежно това ще се пренесе върху лихвите по кредитите, предупреди икономистът.

Очевидно правителството ще взема заеми и ще харчи, за да си плати оставането на власт. Спрямо миналата година бюджетния дефицит ще се увеличи повече от три пъти ако кабинетът емитира дълг от 1 млрд. лв. Тръгваме към курс за големи заеми, предупреди Ангелов. Еднократно ще има подобрение, но след това идват разходите за лихви.

Очакваното несъответствие между приходи и разходи е резултат от увеличен разходи за социални потребности и ниска събираемост. Това заяви Иван Ангелов, който е бил икономически съветник на трима премиери Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов.

Той предлага драстични мерки за повишаване на събираемостта като се свие контрабандата и се съберат 1 млрд. лв. за една година. Необходимо е съкращаване на администрацията с 10% до края на тази година, което ще доведе до спестяване на 700 млн. лв. Следващата година трябва чиновниците отново да бъдат орязани с между 15-17%, предлага Ангелов. Едва тогава трябва да се тръгне към поемане на нов дълг, няма никаква опасност да поемем дългове от още два-три милиарда лева, най-важна е социалната стабилност. Такива съвети водят до резултата на хиперинфлация, докъдето доведоха премиерите, които Ангелов е съветвал, отговори икономистът на „Отворено общество“.

Последвайте канала на

Novini.bg
33092 114

Свързани новини

Коментари 114

Добави коментар
BATI GOGO

2013.07.21 | 22:09

114
АМИ ТО НЕ Е ТРУДНО ЧОВЕК ДАСЕ ДОСЕТИ,ЧЕ ТРЯБВА ДА СИ ВЪРНАТ ПАРИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ,ТЪЙКАТО НЯМА ДА СЕ ЗАДЪРЖАТ В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО.А ТЕ ОТ КЪДЕ ДА ГИ ВЗЕМАТ.......ААААА ТРЯБВА ДА ОТВОРЯТ НЯКОЯ ДУПКА.САМО ЧЕ ТЕЗИ ДВА МИЛЯРДА НЯМА ДА ИМ СТИГНАТ ТАКА , ЧЕ ЩЕ ТРЯБВА ДАСЕ ОТВОРИ И ДРУГА ДУПКА....А ПОСЛЕ ДРУГИТЕ СЛЕД ТЯХ ЩЕТРЯБВА ДА ЗАПУШВАТ ДУПКИТЕ........ЕЕЕЕ КАЖЕТЕМИ СЕГА КОЛКО ГОДИНИ ЩЕ ТРЯБВАТ НА ДРУГО ПРАИТЕЛСТВО ДА ЗАПУШВА ДУПКИТЕ НА ПРЕДНОТО.......И СЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ ЛИ ЩЕ ВИСЯТ ХОРАТА.....
Яхновский

2013.07.21 | 18:13

112
Тоя Иван Ангелов е много тъп и отдавна е дементен. Макар и икономист да го раздава, досега не е спечелил и лев от икономика, само поражения е причинил. Единственото място, където може да оцелее е БАН. Ама и там дори не го искат вече.

2013.07.21 | 18:29

113
ам да му имам премиерите на тоз съветник,ако е същият ,за който си мисля той е даже професор ама ,дали по пазарна икономика или по планирана на развития социализъм?туй и аз мога да го предложа без да съм специалист
УУУУ

2013.07.21 | 14:02

111
какво ми цъкате минуси бе глупаци? и вие ще го плащате тоя заем, че и децата ви! за да се нагушат комунягите и доган!
ГЛЕДАЙТЕ!!!

2013.07.21 | 14:01

110
Sicko" (Недъзи) - един потресаващ филм на режисьора Майкъл Мур, Филмът сравнява здравеопазването в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Куба. сайта е STAR 07.in. За тях поне не можем да твърдим,че са бивши комунисти.Това си е истинското лице на дивият,брутален капитализъм,който настъпва и у нас с гигантски крачки.Наистина ще прогледнете!
Радой

2013.07.21 | 14:00

108
Ами защо го развалихте комунизма като беше толкова хубав? Защо оставихте $12 милиарда външен и 25 милиарда вътрешен дълг?

2013.07.21 | 14:00

109
Живея с надеждата че децата и внуците ми ще живеят в по добро общество от мен.Докато пълзят още комунисти по Българската земя -няма оправия!
ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ

2013.07.21 | 14:00

107
ЯВНО ЩЕ НИ ОТСВИРЯТ ОТ ВСЯКЪДЕ. КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА СЪРБАМЕ ПОПАРАТА НА КОМУНИСТИТЕ-ЛУКАНОВ,ВИДЕНОВ ,СТАНИШЕВ И СЕГА ОРЕШАРСКИ. ДОКОГА ТАКА НАРОДЕ МИЛИ ЩЕ СИ ИЗБИРАШ ПРЕСТЪПНИЦИ ? А И КОЛКО ДЪЛГО МОЖЕМ ДА ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ МАФИОТИ. ДОКОГА САМО СЪС РАЗХОДКИ ПО УЛИЦИТЕ И ПЛОЩАДИТЕ ? НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ГИ ИЗМЕТЕ? ДОКОГА ЩЕ НИ СЕ ПОДИГРАВАТ ТЕЗИ МАЛОУМНИЦИ? ХАЙДЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ГИ ОМЕТЕМ ЗА ЕДИН ДЕН. ОСТАВКА ОРЕШАРСКИ.ОСТАВКА МАФИОТИ ! НЯМА ДА ВИ ТЪРПИМ ПОВЕЧЕ. ИЗХОДЪТ Е РЕВОЛЮЦИЯ !
Сашо

2013.07.21 | 14:00

106
От теб разбирам, че Орешарски е комунист... На Бойко попарата по вкусна ли му беше, че искаш пак да му я сърбаш (въпреки, че тук трябва да се оточни, че Бойко може да бъде определен като комуист доста по-аргументирано от колкото Орешарски). В политиката комунисти няма и никога не е имало. Идеологиите са за масите, парите са за политиците, а властта е за кукловодите.
ika

2013.07.21 | 13:59

105
ми нормално е да врещи и да дезинформира, все пак Отворено общество спонсорира ГЕРБ, а кабинета Орешарски прави ревизия на управлението на ГЕРБ и резултатите не им се нравят.
Ndcheva

2013.07.21 | 13:59

104
iadohme poparata na Angelov-minahme prwz kuponna sistema i nevijdana inflacia - sega imat naglostta pak da narejdan kakvo da se pravi i tozi nahalnik Rumen Gechev - i toi pravi demonstracii - vmesto da se skrie - nishto hubavo ne ni chaka ot uomunistite

2013.07.21 | 13:59

103
"Това заяви Иван Ангелов, който е бил икономически съветник на трима премиери Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов." Как ви се струва това? хахахаах

2013.07.17 | 10:12

102
В края на май месец излезе от министерството обявиха, че в бюджета има излишък и след само 1 месец от управлението на БСП и ДПС зейна дупка от между 1-2 милиарда! Не ми се мисли какво може да стане до края на годината ако тези хиени останат на власт!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини