Хасан Адемов: Следващият месец ще започне да функционира НСТС

  • 16 юли 2013 13:44

  • 1696
  • 6
Хасан Адемов: Следващият месец ще започне да функционира НСТС
©

"Още в края на този месец в парламента ще бъде приет на второ четене законът, който задължаваше публичните лица да декларират своите доходи", съобщи в ефира на БНР социалният министър Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

"Става въпрос за работодателски организации, които поставят категорично условие, за да се върнат в рамките на тристранния диалог само след отмяна на последните набързо приети текстове в този закон по предложение на Яне Янев. Към началото на следващия месец вероятно ще започне да функционира НСТС. Там е естественото място, където трябва да бъдат обсъдени различни въпроси, не само за минималната работна заплата. Ще внесем в Тристранния съвет наш проект за изработване на механизъм за определяне на размера на минималната работна заплата", обяви Адемов и добави, че критериите, включени в тази формула, са праг на бедност, средна работна заплата и инфлацията.

Запитан дали от 1-ви октомври възможната стъпка е увеличение на минималната заплата с 20 лева, Адемов отговори: "За да се случи това, трябва в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет да фигурира увеличението на размера на минималната работна заплата".

"Актуализацията на бюджета вече се подготвя. Днес от финансовото министерство дадоха информация, свързана със социалните разходи. Квотата за ваучерите за храна, която се отпуска, се увеличава от 160 на 200 млн. лева", посочи социалният министър.

"Предвиденият допълнителен ресурс в размер на 40 млн. лева е за обезпечаване на социални плащания за най-уязвимите групи. С тези средства ще бъде компенсиран възникналият недостиг за плащане на т.нар. "интеграционни добавки" за хората с увреждания. Този недостиг се появява на базата на недостатъчно коректно планиране на разходите. Очевидно е, че този недостиг трябва да бъде покрит по някакъв начин", поясни той.

Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва изтъкна, че размерът на очертаващия се дефицит е около 555 млн. лева от първоначалните оценки на приходната агенция за неизпълнение.

За коледни добавки за пенсионерите няма да се разчита на бюджетни средства: "Ще разчитаме на възможностите на бюджета на ДОО. Там, където се появи възможност за спестяване на дори минимален финансов ресурс, той ще отиде за т.нар. коледни добавки. Но на този етап е рано да се говори. По-скоро тази тема е тема в бюджетната прогноза за следващата година", каза още Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1696 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2013.07.16 | 20:11

1
Усещате ли какво ни чака....Бедност безкрай....
МИТЪО ВЕЖДИТЕ

2013.07.17 | 02:40

5
НЯКОЙ МОЖЕ ЛИ ДА МИ КАЖЕ КОЕ Е ЗНАМЕТО ЗАД ДР. АДЕМОВ .
kork

2013.07.16 | 20:11

2
Трябва да има функциониращо правителството, защото има доста неща, които трябва да се разрешат.

2013.07.16 | 20:11

3
Първо "неща" могат да се решават и от друго правителство. И второ- това като гледам как ги решава, тръпки ме побиват.
Васа

2013.07.16 | 20:11

4
Правителството си работи и ако бъде оставено на спокойствие тези важни промени могат даа бъдат реализирани своевременно. Никой не е безразличен колко ще е минималната РЗ или пък дали ще има актуализация на бюджета.
ludnicata e moi

2013.07.17 | 12:35

6
хасан масан фостата е джо

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини