Депутатите наложиха мораториум върху строежите по морето

  • 11 юли 2013 14:07

  • 1002
  • 0
Депутатите наложиха мораториум върху строежите по морето
© Булфото

Депутатите наложиха мораториум върху строежите по Черноморието.

Парламентът днес гласува единодушно проекторешение за забрана на "сделки на разпореждане и строителни дейности с държавни имоти в териториите на устройствени зони "А" и "Б" по Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, освен за случаи на инфраструктурни обекти с местно и национално значение", предаде БТВ.

Мораториумът ще действа 12 месеца след обнародването на решението в Държавен вестник. До тогава Министерството на околната среда и водите ще трябва да разпореди измервания и да изработи специализирани карти на територията на крайбрежните плажни ивици.

Мораториумът налага и започване на процедура по създаване на национален парк "Българско Черноморие". Екоминистерството трябва да направи проучване и в срок до 1 година да предложи новата защитена територия.

„Този мораториум се внася за втори път. Никой не е отговорил защо беше избутан от мнозинството на ГЕРБ. Изпълняваме ангажимент, който бяхме поели в предишния парламент”, посочи Сергей Станишев.

Той каза още, че национален парк „Българско Черноморие” ще бъде четвъртият национален парк. „Това е наследство за следващите поколения”, посочи той.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1002 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини