Налбантов иска само млади хора в политиката

  • 08 юли 2013 17:34

  • 2305
  • 8
Налбантов иска само млади хора в политиката
©

Великото Народно събрание не е решението на всичките ни проблеми. Доминиращото искане на хората на протеста са предсрочни парламентарни избори. Това обяви в предаването "Още от деня" на БНТ проф. Георги Близнашки.

По думите му, сега, по-силно от всякога, е лъснала зависимостта на нашия политически елит от родната олигархия.

Партиите са вътрешно задръстени. Гражданското общество трябва да им помогне чрез въвеждане на мажоритарното избиране, категоричен бе той. Но партиите нямат особен интерес от това. Може да се върнем към варианта от '90-та година - смесена система, според която да се даде шанс за влизане на нова кръв в управлението, смята той.

Имаме срив на ценности в обществото, разминаване на позициите на суверен и управляващи. Това обяви Илия Налбантов. По думите му, трябва да започне дебат на основа ценностна система и чак тогава обсъждане за нов управленски договор. Досега обаче нито една институция не е подела такъв процес, подчерта той.

Според Близнашки, всички парти, които са говорили за такива радикални идеи като свикване на Велико Народно събрание, не са успели да влезнат в парламента. Това е поучително. Българските граждани искат реалистични предложения. Повечето такива предложения, които се правят от синдикатите, са идеи в насипност, коментира той във връзка с искането на КТ "Подкрепа" за ВНС или общонационална стачка.

Трябва да се прекъсне връзката между политици и олигархия. Премиерът и Бобева идват от среди с действащ олигарх, подчерта той. Според него хората очакват избори, за да се прекъсне това отношение. Оттам насетне ще се търсят решения стъпка по стъпка с оглед развоя на събитията. Положението в момента е нетърпимо. Затова хората не искат да си разсейват внимание с Велико Народно събрание, освен ако не искат президентско управление, коментира той.

Политическият елит трябва да живее за политиката, а не от политиката, трябва да служи на идеята за общото благо - това ни казват и чуждите посланици днес, подчерта той.

Според Налбантов дебатът за нов обществен договор, новите правила на играта, по които младите българи ще живеят, трябва младите българи да ги направят. Нашето бъдеще обаче трябва да се реши от хора, които не са повече от 40-годишни. Нужно е веднъж завинаги да се освободим от раковите образование на времето на прехода, категоричен бе той.

Раковите образования са корупцията. ВНС не може да ги отстрани. На нас са ни нужни силни институции, но без да се стига до силови методи на управление, заключи Близнашки.

Последвайте канала на

2305 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Antidot

2013.09.11 | 14:23

8
Налбантов, разбира се, промива мозъци. Понеже старите агенти за влияние и промиване на мозъци от типа на Дойнов, Огнян Минчев, Иван Кръстев, Крастен Станчев и пр. соросоиди са изчерпани, пробутват ни нови. Щото този Налбантов не може да не знае, че при Сакскобуркотски всички бяха млади, нови, юпита; при Боко Тиквата също, както и в началото на преврата през 90-те години. Е, всички виждаме резултатите. Не ни трябват млади, нови и красиви. На България й трябват държавници, патриоти.
Nombuyiselo

2013.07.23 | 05:18

7
What a pleasure to find someone who idinieftes the issues so clearly
Elvin

2013.07.22 | 13:38

6
Fidinng this post solves a problem for me. Thanks!
Kagan

2013.07.19 | 17:40

5
Wow, your post makes mine look feblee. More power to you!
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2013.07.13 | 22:36

4
AZ MISLQ ShE SA PO KADbRNI OT TIQ DO SEGA STIGA SA NI GAZILI ........
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2013.07.13 | 22:32

3
NAI SETNE DA VLQZAT KADbRNI XORA V PRAVITELSTVOTO , AZ OTDAVNA GO ISKAX TAKA DA STANE .............NEKA DA IM DADEM PODKREPA I DA ZARABOTIM NAI NAKRAQ ........
A

2013.07.13 | 22:26

2
ВНС , да изгоним мафията и да започнем да дишаме най сетне !
Да, ама

2013.07.08 | 23:38

1
Ако и във ВНС се намърдат досегашните негодници - никаква полза!

Добави коментар

Водещи новини