Станишев: Бюджетният баланс не може да бъде самоцел

  • 05 юли 2013 11:23

  • 3305
  • 33
Станишев: Бюджетният баланс не може да бъде самоцел
©

Няма как данните, които изнесе министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, да не шокират обществото. Ситуацията е изключително тревожна и пред страната стоят много предизвикателства, обяви в парламента лидерът на Коалиция за България Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

По този повод няма как да не се върна към миналото, към 2009 г. Тогава Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г обявяваше в какво тежко състояние е заварил страната, при условия, че получи в наследство 8 млрд. фискален резерв. Тази пропаганда вървеше изключително дълго време. Оказва се, че за четири години наследството от Борисов е нов дълг в държавата, подчерта той.

Няма как изнесените данни да не са стряскащи. Това, което премиерът представи, поставя въпроса за актуализацията на бюджета, но тревожи и икономиката, заради състоянието на публичния сектор и държавните предприятия, които бяха източвани и декапитализирани само и само да се запълват дупки в бюджета, подчерта той.

По думите му, първият порок и фундаментална грешка на правителството на Борисов е била финансовата стабилност на всяка цена. Това доведе до масови фалити на дребни и средни фирми и до увеличаване на безработицата с близо 400 000 български граждани. Въпреки идеята фикс да се получи бюджетен дефицит, за да влезе в еврозоната, не бе постигната дори фискалната цел, коментира той.

Тази политика трябва да спре. Вашето правителство, господин Орешарски, е поело сериозни ангажименти. Сред тях е ясен социален пакет, който да помогне на българите с разширяване на енергийните помощи, с подпомагане на майките за отглеждане на деца, с подкрепата на първокласниците и техните семейства и много други пакети закони, включително този, който парламентът приема за насърчаване на младежката заетост. Тези мерки няма да се отразят директно върху бюджета, но ще доведат до стабилност.

Според лидера на БСП трябва да се спре порочната практика да не се връща ДДС, да се забавят плащания. Това е достатъчно силно основание да се търси актуализация на бюджета, подчерта Станишев.

Стана ясно, че до полугодието се е харчело безконтролно от предишната власт, няма дори централен резерв, той е опоскан, твърди политикът.

Той смята, че държавата трябва да е изрядна към бизнеса, но трябва да се пресече контрабандата, която е била политическа покровителствана и ощетява българските граждани. Трябва да се предприемат спешни мерки за оздравяване на държавните предприятия.

Финансовата и фискална стабилност на държавата трябва и ще бъде запазена. България е сред страните с нисък държавен дълг и с нисък дефицит. Но бюджетният баланс не може да бъде самоцел. Ако цената е убиване на пазарната икономика, нищетата на населението, това трябва да бъде коригирано. Нужно е да има икономика, която работи, да има заетост, хората да плащат данъци, осигуровки, които да поддържат стабилността в бюджета. Защото иначе се реже жива плът, човешки съдби, цели системи, смята Станишев.

Трябва да има оптимизация на бюджета, категоричен бе той. Бизнесът трябва да съществува и да не бъде убит. За подобна политика ще имате подкрепа от парламентарната група на Коалиция за България, обърна се той към кабинета.

Последвайте канала на

3305 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
гост

2013.07.09 | 22:40

33
"Той смята, че държавата трябва да е изрядна към бизнеса, но трябва да се пресече контрабандата, която е била политическа покровителствана и ощетява българските граждани."(според Станишко) "Емил Димитров - Ревизоро: Партиите се финансират от контрабанда" "Бившият шеф на Агенция "Митници" Емил Димитров - Ревизоро каза, че цялото финансиране на политическия елит и партии у нас се извършва чрез контрабанда. Той добави, че винаги със смяната на властта е имало и смяна на собствеността върху контрабандите канали.........." Това е положението Сергейчо.........Не ми говори глупости,че ще пресечеш контрабандата.......Ще я пресечеш само за да насочиш трафика на парите към "ПОзитано" 20.
stoiko

2013.07.09 | 22:40

32
Dr. Stanisev,kadeto i da se skries,bratjata ot Makedonija ste te namerjat,naj dobre emigriraj KGB ste ti pomogne.

2013.07.09 | 22:40

31
В България ситуацията е следната. Левите правителства харчат пари и се праят на ларж и с това почти фалират държавата. После народа ди изритва и идва дясно правителство. Дясното правителство свива коланите за да стабилизира страната /за да няма катастрофа/ - реално държавата се вдига на крака, но това е непопулярно и народа ги изритва. И идват социалистите и кръга се затваря. Реално народа избра за пръв път дясно правителство два пъти подред. И България имаше шанс да се измъкне от хватката. Но не и позволиха съселите, ДС и ДПС.
uno

2013.07.09 | 22:39

30
Съсел,жалък си!!! В семейството ти ти си жената,Моника-мъжа!! Направо ми се гади като те погледна.

2013.07.09 | 22:39

29
За Гея само власта е самоцел и тоталното крадене до осиране, а плащането на сметката ще е от народа!

2013.07.09 | 18:49

28
Станишев :Свали лихвите в банките и ще получиш подкрпа.

2013.07.09 | 18:49

27
трябва да сме изрядни, тревожна ситуация...... Под формата на изплащане към бизнеса корумпираното правителство ще източи държавата, така както за 1 месец от излишък ни казва, че сме на дефицит. Така както източват под формата на " ние дадохме", " ние увеличихме", а след даването сме още по - бедни.
Noncho

2013.07.06 | 16:21

26
Реално герб ни доведоха до това положение. Не мисля, че някой може да отрече това. та нали именно Дянков пипаше резерва за щяло и за нешяло.
o&k

2013.07.05 | 15:32

11
Аве нончо:)...Ако дянков е пипиал реэерва щяхме ли да бъдем но.1 в Европа по фискална стабилност ве?!!Еиии...лични карти имате,а не се пръждосвате в чужбината бе гроэни тъпунгери такива!!!
b4u

2013.07.05 | 14:58

4
noncho - много си проз...!!!
ЛИКУВАЙ НАРОДЕ !!!

2013.07.05 | 22:24

25
Три пъти ура ,за славната Българска социалистическа партия и братските ПАРТИИ ДПС и Атака. Важно съобщение : - Водени единствено от грижа за българския народ ,политбюро на БСП ,взе ИСТОРИЧЕСКО РЕШЕНИЕ , а именно - взимане на заем от /някакви си/ един милиард лева ,които ще бъдат усвоени пак за около месец /виж съдбата на вече обумкания милиард/ и всичко това ,с една единствена цел - ПОВИШАВАНЕ НА БЛАГОСЪСТОЯНИЕТО, НА ЕДНИ ХОРА / вие ги знаете ,кои/. Цяла България ,целокупният български народ ,бурно приветства ,това историческо решение и като един - дава безусловното си доверие на българското /турското ,циганското/ Правителство и неговия Пръв Държавен и Партиен Ръководител - ДРУГАРЯ ОРЕХО-СТАНИШЕВСКИ!!! УРА ,ДРУГАРИ !!!
Боздуган

2013.07.05 | 22:24

24
Ей,герберасти прости ,вижте си вожда ТИКВАТА! Аз ви казвах ,че освен бандит,лъжец и крадец ,той е и ХАЙЛАЗИН - мързеливец ! Освен това е болен , болен е от НАРЦИСИЗЪМ ! може ли нормален човек да заявява непрекяснато :аз това ,аз онова ?! Сам се обича ТИКВАТА му с ТИКВА ! Още малко сам ще се найбе ! Не случайно СИДЕРОВ му казал FUCK YOUSELF ! Ей,много сте тъпи,ей!
48 Такт

2013.07.05 | 14:55

1
Кефиш ме как през 1 седмица измисляш 1 лозунг и го повтаряш всеки ден по няколко пъти.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини