Калфин: Планираният дефицит трябва да бъде увеличен с малко

  • 03 юли 2013 17:08

  • 959
  • 1
Калфин: Планираният дефицит трябва да бъде увеличен с малко
© Getty Images/Guliver

Няма проблем в предвижданата актуализация на тазгодишния бюджет на страната, но правителството трябва да направи това убедително, показвайки, че България не тръгва по пътя на развързването на разходите. Това заяви евродепутатът Ивайло КалфинИвайло Калфин Ивайло Георгиев Калфин е роден на 30 май 1964 г. в София. През 1983 година завършва 9-та Френска, информира Дарик. Той посочи, че планираният дефицит трябва да бъде увеличен с малко, като трябва да е ясно за какво точно се прави подобна стъпка.

Според Калфин ако се натрупат данните, че приходите ще бъдат много по-малко от заложените, че са били похарчени преди изборите около 400 млн. лв. извънредно, както и че държавата трябва да нормализира връщането на ДДС на бизнеса, заради което Брюксел започва наказателна процедура срещу страната, и към това се включат и социалните мерки, предприети от правителството, е очевидно, че тази комбинация от фактори води до необходимост от промяна в бюджета.

Евродепутатът смята, че няма проблем да се увеличи с малко дефицитът, но това увеличение трябва да е малко, да е ясно за какво се прави и как ще се компенсира с бъдещи приходи. Това ще се следи много и от европейските институции, увери Калфин. Той припомни, че вече има процедура, по която фискалната политика на всяка страна членка строго се следи.

„Не мисля, че самата промяна е лоша. Понеже съм работил с Орешарски, имам пълно доверие в начина, по който той управлява бюджета. Той е изключително предпазлив, консервативен, бих казал", коментира представителят ни в ЕП. Той е категоричен, че трябва да е убедително, че страната ни не тръгва по пътя на развързване на разходите.

„Даването на малко въздух в икономиката е необходимо за целия бизнес и гражданите, за да може действително да поеме въздух и производителят, и потреблението в страната, стига този процес да е под контрол", каза Калфин.

По думите му по-голямата беда би било, ако не се промени бюджетът, а действително приходите са по-малко, а държавата все пак трябва да се разплати и с бизнеса, трябва да плати и текущите задължения.

Последвайте канала на

959 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.07.04 | 00:26

1
КАЛФИН ОСВЕН ДА ЖИВЕЕ НА КРЕДИТ КАТО УВЕЛИЧАВА ДЕФИЦИТА ДРУГО НЕ УМЕЕ!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини