ЕНП: БСП сключи договор с дявола! Илияна Йотова: Аз искам ли предсрочни избори в Германия?

  • 02 юли 2013 19:17

  • 12694
  • 105
ЕНП: БСП сключи договор с дявола! Илияна Йотова: Аз искам ли предсрочни избори в Германия?
© Getty Images/Guliver

Политическите събития в България предизвикват дълбоките притеснения на Европейската комисия и, което е по-важно – на българските граждани. Това се казва в позиция на ЕК относно събитията у нас от идването на власт на кабинета „Орешарски”. Тя бе представена пред Европарламента от зам.-председателя на ЕК Вивиан Рединг, която отговаря за ресора правосъдие и вътрешни работи.

Евродепутатите се захванаха с България след разгорещен дебат за демокрацията в Унгария и предложения за замразяване на членството й. И двата дебата се превърнаха в схватка между леви и десни формации в Европарламента, само че в обърнат вариант. Ако унгарското правителство на Виктор Орбан, който присъства в залата, беше нападано от социалистите, то в случая с България те трябваше да отбиват нападки, че левицата в България си партнира с екстремистка партия като „Атака”, прилагайки двоен стандарт за нарушенията на човешките права. Според контраобвинението на ЕНП, към която принадлежи българската ГЕРБ, обаче те били проблем, но не и когато ги нарушават социалистически правителства.

Отбелязвайки поляризираната политическа ситуация,  Рединг призова българските партии да постигнат консенсус за стабилността на страната. „Протестните демонстрации в България са ярка илюстрация на необходимостта от реформи и разкриват опасенията на гражданите относно силата на закона,” се посочва в позицията на ЕК. Отбелязвайки, че уважава компетентността на националните власти, Брюксел си позволява остри критики спрямо България, най-вече заради противоречивото и прибързано назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС. „ЕК приветства спешното оттегляне на спорната кандидатура, но подчертава, че в бъдеще е необходим коренно различен подход към назначенията на ключови постове – отворен, прозрачен и с оглед на качествата на кандидатите,” отбеляза още Вивиан Рединг, цитирана от БТВ.

"България трябва да продължи по пътя на реформите и сега е моментът да положи големи усилия в секторите на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност", подчертава още Еврокомисията. Като подходяща мярка в тази връзка се посочва Механизмът за сътрудничество и проверка, който остава в сила, както обяви президентът на ЕК Жозе Мануел Барозу след срещата си с българския премиер Пламен Орешарски преди две седмици. „Европейската комисия решително ще съблюдава европейското законодателство да се спазва стриктно от всички държави членки и без колебание ще използва всички инструменти, с които разполага,” отбеляза още Вивиан Рединг.

В заключение тя подчерта, че ЕК остане бдителна по отношение на България, както и на всяка друга страна членка, и ще използва всичката си власт за намеса срещу всяко нарушение на европейското законодателство или потъпкване на европейските ценности.

"Искаме нови избори в България", каза Манфред Вебер, евродепутат от Групата на ЕНП в ЕП, на дебата за ситуацията в България в Европейския парламент в Страсбург. Той започна изказването си с това, какво се случва в България, пари ли са дадени, постове ли са обещани, попита Вебер. "Още първите решения на това правителство са доста обезпокояващи. Десетки хиляди граждани протестират по улиците за случващото се в страната. Това не е добър признак за демокрацията и върховенството в закона. Надявам се, че Вивиан Рединг, заместник-председателят на ЕК, ще продължат да следят случващото се в България. ЕНП ще направи всичко възможно върховенството на закона да се върне в България. Искаме нови избори", каза още Манфред Вебер.

Евгени Кирилов от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент заяви: "Досега "Атака" не е гласувала за нас. Откога регистрацията в парламента се приема за подкрепа. ГЕРБ вече един месец не е в този парламент. Ние се нуждаем от опозиция. Можем ли да работим съвместно". Манфред Вебер от ЕНП отвърна: "Борисов трябваше да стане министър-председател. Вместо това социалистите сключиха договор с дявола".  Евродепутатът от Групата на Социалистите и Демократите Илияна Йотова се обърна към Манфред Вебер с думите: "Страдате от особен вид раздвоение. Преди малко в дебата за Унгария защитавахте едни принципи, сега за България сте на други принципи. С какво право точно вие ще се обявявате против законно избраното българско правителство, волята на българския народ, и ще искате предсрочни избори? Аз искам ли предсрочни избори в Германия"?

Последвайте канала на

Константин Тодоров
12694 105

Свързани новини

Коментари 105

Добави коментар
Васил

2013.11.06 | 22:40

105
Другарко Йотова,разпуснете БСП и ДПС.Направете добро за България и Европа.Ако не желаете да го направите с добро,има и друг начин.Нали така казваше вашият "голям" лидер другаря Станишев.
Антонио

2013.11.06 | 22:39

104
Сега е момента да си върнем България! Долу ДПС и никога повече в парламента на България!

2013.07.04 | 20:11

103
Чрез Илияна...йота йота,пращам на Барозу...нота нота...Че ти пратим Фидоса да ти чупи носа.......
Хао/ус

2013.07.04 | 20:09

102
В хаотично време като сегашното задължително наблюдаваме как народът обвинява всички наред за блатото, в което е затънал. Но вместо да навлизаме в конспирации как всички са в един отбор (срещу нас) и да сочим с пръст кои са виновните, не е ли по-добре да се запитаме какво зависи от нас, какво можем ние да променим? Замислете се по-дълбоко над думичката избор - собственият избор на всеки от нас, на изборите, които предстоят оттук насетне!
Гюро Михайлов

2013.07.04 | 20:08

101
Мастити бизнесмени и дами в поли със завидни активи в различни компании заляха „неорганизираните" протести. Близки до олигарха Иво Прокопиев окупират ларгото в София между Министерския съвет и бившия партиен дом всяка вечер, а по-късно блокират столицата в час пик, затапвайки ключови булеварди и кръстовища като Орлов мост. Зад масите от хора обаче умело се крият хора, сочени за остриета, ползвани от Прокопиев и бившата жена до експремиера Бойко Борисов - Цветелина Бориславова.
Бай Миле

2013.07.03 | 12:46

96
Гюро ще те скасам сладур!!!
ОСТАВКА ПРЕСТЪПНИЦИ

2013.07.03 | 09:11

94
ЯВНО ЩЕ НИ ОТСВИРЯТ ОТ ВСЯКЪДЕ. КОЛКО ПЪТИ ТРЯБВА ДА СЪРБАМЕ ПОПАРАТА НА КОМУНИСТИТЕ-ЛУКАНОВ,ВИДЕНОВ ,СТАНИШЕВ И СЕГА ОРЕШАРСКИ. ДОКОГА ТАКА НАРОДЕ МИЛИ ЩЕ СИ ИЗБИРАШ ПРЕСТЪПНИЦИ ? А И КОЛКО ДЪЛГО МОЖЕМ ДА ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ МАФИОТИ. ДОКОГА САМО СЪС РАЗХОДКИ ПО УЛИЦИТЕ И ПЛОЩАДИТЕ ? НЕ Е ЛИ ВРЕМЕ ДА ГИ ИЗМЕТЕМ? ДОКОГА ЩЕ НИ СЕ ПОДИГРАВАТ ТЕЗИ МАЛОУМНИЦИ? ХАЙДЕ ДА СЕ ОБЕДИНИМ И ДА ГИ ОМЕТЕМ ЗА ЕДИН ДЕН. ОСТАВКА ОРЕШАРСКИ.ОСТАВКА МАФИОТИ ! НЯМА ДА ВИ ТЪРПИМ ПОВЕЧЕ. ИЗХОДЪТ Е РЕВОЛЮЦИЯ !

2013.07.03 | 17:39

100
imat 1 milion tvard elektorat koito vse oshte sanuva naqve che shte se varne komunizma ! 2ta miliona koito im prechiha izgoniha i prasnaha po celiq svqt ! ostanalite cifri naglasqt s nqkoi lev

2013.07.03 | 16:56

99
а бе тая Идиотова не се ли освини доста,от когато е евродепутат? Еййййй,чак сега започвам да разбирам Хитлеровото отношение към комунистите
НАЦИОНАЛИСТ

2013.07.03 | 16:55

98
Демокрацията е измама, една льжа и идеология, която не функционира, сьбитията по цял свят и най-вече Европа са доказателство.

2013.07.03 | 10:24

95
През 1995г.МВР при акция"Фабриката" се разбива цех за нелегално производство на цигари в Крайморие.Фирмата организирала производството е "Тео Интернационал", създадена през 1994 г. В нея са акционери следните лица: Бойко Борисов , Цветелина Бориславова, Румен Николов - Пашата, Ангел Бончев,Иво Каменов(ТИМ) и Недялко Кирезиев(ТИМ).През ноември същата година публикация на Капитал е фиксирала Бойко Борисов и Румен Николов - Пашата на парти по случай рождения ден на СИК.
Петя

2013.07.03 | 12:46

97
хахахаха, да, да, точно. Те тия са толкова напред с матряла, с фабрика за цигари ще се занимават.

2013.07.03 | 08:44

93
Илияна Йотова е най нахалната безпардонна нагла до безумие патка не ,ами гъска.Изключително проста некадърна и безочлива.Като всеки комунист.Дори и за еб@не и свирки не става това животно недно.Разпльокана пихтиеста грозна твар.Мисля,че бях достатъчно ясин и изчерпателен.Някой ако има нещо да допълни ,моля да заповеда.
11

2013.07.03 | 07:10

73
Иланчето е супер на теб явно Цачева ти по харесва тя е травестит и може да те е оправила но няма лошо за всеки влак много пътници.
22222

2013.07.03 | 06:17

64
Bravo YOTOVA!

2013.07.03 | 06:17

63
и що бе защото е казала право куме в очи на някакъв евро цървул да не си вре носа там където не му е работа какъв е той че ще казва какво и що

2013.07.03 | 06:16

56
Поздравления към Илияна Йотова ! Никой няма право да се подиграва с вота на българският избирател !!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини