Президентството: Не сме част от схема на "дребни гешефтари"

  • 01 август 2011 17:52

  • 3138
  • 2
Президентството: Не сме част от схема на "дребни гешефтари"
© Булфото

Българско гражданство се дава по силата на Закона за българското гражданство, в който няма отделни клаузи и изисквания, нито ограничения за спортисти или за каквито и да са професии.

Цитираният брой спортисти, получили българско гражданство - 157, съставлява 0,2% от всички, които са включени в указите от 2002 г. досега. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава по повод публикацията във вестник “7 дни спорт” “Бизнесът с БГ тескеретата” от 30 юли 2011 г., засягаща издаването на български паспорти на чуждестранни футболисти, играещи в български отбори.


Процедурата изисква гаранцията на министъра на спорта, а когато имаше агенция - на вицепремиера, в чието подчинение беше тя. Тя започва и основната й част протича в изпълнителната власт - Съвета по гражданство, в чийто състав са включени представители от Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Държавна агенция "Национална сигурност", Държавната агенция за българите в чужбина и Държавната агенция за бежанците. Основната роля в Съвета е предвидена по закона на Министерството на правосъдието.


Съвсем естествено е инициативата за получаване на българско гражданство за спортисти да идва от спортните клубове и съответните федерации. Те носят отговорност за направените предложения. Всяко от тези предложения на следващ етап се преценява от министъра на спорта, който прави предложение до министъра на правосъдието. Чак след това подадените документи се разглеждат в Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието. След разглеждането на всеки отделен случай се изготвя предложение до президента /вицепрезидента/ за издаване на указ. Има случаи, когато вицепрезидентът е отклонявал предложение за даване на българско гражданство на спортист, когато предложението не е достатъчно мотивирано или има констатирани нарушения в процедурата.


Законът предвижда и процедура по отнемане на натурализация, в случай, че са използвани неверни данни. Така че, ако има данни за такива случаи, те трябва да се представят, за да може в съответствие със Закона за българското гражданство да се предприемат необходимите действия.


Ако накъде има неразбирания, неяснота и нарушения на изискванията за даване на българско гражданство, те не са в президентството. Затова е недопустимо президентството да се нарежда в някаква схема „редом до комисионерите и дребните гешефтари” или други подобни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3138 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гоце

2014.05.17 | 19:45

2
Президентството: Не сме част от схема на "дребни гешефтари, работим на едро. За милиони няма закони!"
ицо

2011.08.03 | 09:48

1
Румен Петков - бившият министър на МВР е убиецът на сестрите Белнейски, има и ТВ предаване по този повод, което в последствие е било засекретено - http://vbox7.com/play:b737badd

Добави коментар

Водещи новини