Политолог: БСП и ДПС плащат висока цена за отношенията си с "Атака"

  • 28 юни 2013 15:23

  • 4729
  • 21
Политолог: БСП и ДПС плащат висока цена за отношенията си с "Атака"
©

Намираме се в нов етап и на протестите, и на управляващите – нов етап в тяхната реторика.

Това заяви за БНР политологът Димитър Ганев от Институт "Иван Хаджийски". "Протестът вече има ново място и нов час, каквото е всъщност това кафе пред парламента. Това без всякакво съмнение е нов етап в протестите. Това може да носи два ефекта най-общо. Това е на първо място допълнителен натиск към управляващите, радикализация в някакъв смисъл. На второ място обаче това крие някакъв известен риск – да разфокусира самия протест", обясни Ганев. "Освен това протестът пред Народното събрание няма същите отличителни черти, които има този пред Министерски съвет в 18.30 часа, той е доста по-гневен, по-агресивен. От гледна точка на управляващите си мисля, че те започват да минават в контранастъпление - има един доста по-твърд тон, по-твърди позиции – мисля, че те засилват натиска и това им дава много самочувствие да засилят своята реторика спрямо протестите", разкри политологът.

"Партийният рефлекс на БСП като че ли заработи, партийната дисциплина е вкарана отново в релси. Това беше основният проблем в партията в последните няколко седмици. Мнозинството в НС изглежда много стабилно и то не по друга причина, а заради третия участник в парламентарното мнозинство – "Атака". "Атака" е последната партия, която иска нови предсрочни избори. Това е политическият максимум на консумация на властта от Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа. Той много добре го осъзнава", коментира Ганев и добави мнението си, че БСП и ДПС плащат много висока цена заради отношенията си с "Атака", но и че стремежът им за оставане на власт е много силен. Според него поведението на "Атака" в някакъв момент ще бъде "озаптено" от неговите коалиционни партньори. Ганев посочи, че не може да се твърди на 100%, че с политическото бъдеще на "Атака" е свършено, но със сигурност тенденцията е низходяща.

"Виждам една перспектива на съвместно съжителство, паралелна реалност между правителството и протестите. Мисля, че най-тежкият период за това управление с тези протести премина. Въпросът е, че това управление е способно съвсем скоро да направи и друга грешка, която да възобнови тази гражданска енергия. Но като че ли най-тежкият момент, ако не се прави грешка, е преминал. По-скоро правителството минава в контранастъпление. А при протестите се забелязва леко разфокусиране и може би ще има оттегляне в някакъв момент", обобщи в заключение Димитър Ганев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4729 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
Боздуган

2013.07.09 | 10:50

21
ДА гойба в политолога Ганев ! Помиярско куче на СОРОС !ВРАГ на българите и България !Включен е в СПИСЪКА! Въпрос на време е да си получи заслуженото!!!
FUCK NWO

2013.06.30 | 18:59

13
и аз да му го начукъм в гъзъ братчет въпрос на време е да го отрием тоя червей
XXL

2013.07.09 | 10:49

20
Борисов, Борисов колко милиончета загуби за този платен протест,но когато не си се потил за тях лесно се хвърлят за глупости парите на данъкоплатеца!!!И от колко време не си влизал в Парламента,чудно ми е от къде,ще вземеш пари да си платиш месечните разходи?????????? Хората са казали...Един мандат няколко поколения храни...

2013.07.09 | 10:49

19
БСП и ДПС в известна степен са озаптени и култивирани, благадарение на Атака! Доказателство за това е че, това правителство за 3-4 седмици, направи повече позитивни неща, отколкото предишното за 3-4 години!!!
Tilk

2013.07.09 | 10:48

18
Всички социолози са еднакви, говорят това, за което им плащат и след това хората им вярват. И така везните се наклоняват в полза на едните, за сметка на другите. Наслушали сме се вече на всякакви социолози, които дори изменят вота точно преди изборите, с техните "проучвания".
Adito

2013.07.09 | 10:48

17
Сидеров единствен търси реален контакт с протестиращите и с гражданите като цяло. Само той може да си позволи да разобличи продажните ни медии, които се подмазват на управляващите, независимо кои са те. Но не получава уважението, което заслужава. Всички партии искат да се отърват от Атака, особено след като Сидеров стана шеф на антикорупцията.
Svoboden

2013.07.01 | 22:19

16
А тези социолози и политолози от кого са изпратени, кой им плаща? Отдавна е ясно, че социолозите надуват репутациите на партиите, които са им платили, като с тази цел политиците се опитват да манипулират вота. Псевдосоциолози да не се изказват, а да си мълчат.

2013.06.30 | 19:00

14
Всички са история, ДПС, СДС, БСП, АТАКА също. Никой от тях не направи нищо за народа през последните 25 години. Никой от тях не става за чеп за зеле. Това са все партийки и хора гледащи чужди интереси и пренебрегващи народа вече 25 години. Време е да се махате!

2013.06.30 | 19:00

15
забравих да спомена и ГЕРБ!

2013.06.30 | 18:59

12
Рано тази сутрин, изненадващо, в канцеларията на парламента бе внесено искане от главният прокурор за отнемане имунитета на депутата и председател на парламентарната група на "Атака", г-н Волен Сидеров.
истински българин

2013.06.30 | 18:56

11
дпс изобщо не трябва да съществува ама народа ги търпи - за това сме били 500 години роби на турците
teodor

2013.06.30 | 18:56

10
lyubo angelov vtoroto ti ime e suleiman vnimavai s prikazkite momche jal mi e za tab volen shte se spasi ama ti nqma da mojesh

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини