Автомобилисти скочиха срещу зам.-министър, плашат с протести

  • 24 юни 2013 07:48

  • 3136
  • 0
Автомобилисти скочиха срещу зам.-министър, плашат с протести
©

От автомобилния бранш се възпротивиха срещу назначението на Петър Киров за заместник-министър на транспорта, отговарящ за контрола върху раздаването на шофьорски книжки. Красимир Георгиев, председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България, и Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка обясниха в сутрешния блок на БТВ че се притесняват от подготовката на Киров, както и от неговите роднински връзки.

Според Красимир Георгиев, човек, който досега се е занимавал с морско дело, не е компетентен да се занимава с автомобилната администрация. Освен това има и конфликт на интереси – заместник-министърът е син на Володя Киров, който пък е шеф на учебния център на АЕБТРИ. „Мисля, че няма да бъде морално моят син да ми бъде началник. Най-малкото аз ще се оттегля от тази дейност или обратното“, посочи той.

Според него, никой контролен орган няма да тръгне да проверява ведомството на Киров-старши, след като знае, че синът му е заместник-министър. „Всичко това е в системата и под контролна на Министерството на транспорта“, каза Георгиев. Той се опасява, че това може да върне корупцията при получаването на шофьорски книжки.

Йонко Иванов пък припомни, че преди години Володя Киров се заканил на автомобилните асоциации, че „ще ги съди до дупка“. Това поставя под съмнение какъв контрол ще бъде упражняван върху неговото ведомство. Автомобилистите смятат, че с това назначение управляващите са нарушили обещанието си да няма назначения по роднинска линия.

Възраженията им не са срещу личността на Петър Киров. Иванов, обаче, посочи, че той няма опит и контракти в автомобилния транспорт. Иванов също се притеснява, че практиката за купуване на книжки може да се завърне с пълна сила.

Самият Киров също се включи в разговора по телефона. Той посочи, че не е ставало въпрос дали точно той ще поеме ресора, свързан с автомобилните превози. Очаква се Киров да поеме ведомството „Интеграция и управление на проекти“, т.е. да отговаря за Оперативна програма „Транспорт“ и за международната дейност на министерството.

Колкото до работата на баща си, той обясни: „Непосредственият контролен орган е Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, която е подчинена на министъра на транспорта“. И добави, че министърът ще реши кой негов заместник да поеме контрола. Очаква се това да не е Киров.

Йонко Иванов заяви, че за него е новост, че Киров няма да поеме автомобилното ведомство. Все пак от двете асоциации се заканиха, че ако постът му не бъде преразгледан и правителството продължи с връзкарските назначения, те ще се вдигнат на протест.

Петър Киров пък каза, че не се притеснява от нападките срещу него.

Последвайте канала на

3136 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини