ДПС натиска Орешарски да назначи за губернатор скандален бивш кмет

  • 07 юни 2013 07:06

  • 11405
  • 31
ДПС натиска Орешарски да назначи за губернатор скандален бивш кмет
©

Сложното задкулисно маневриране на БСП и ДПС за постовете във втория ешелон на властта доведе до парадокс. От една страна, премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 е решил да се презастрахова срещу назначаването на чиновници с фалшиви дипломи и е поискал детайлно проучване на всички кандидати. От друга страна, удовлетворяването на интересите на участниците в програмното правителство ще вкара във властта спорни и компрометирани фигури.

Номинираните за зам.-министри и областни управители ще трябва не само да доказват с диплома образованието си, а ще минат проверка за данъчни задължения, научи "Сега". Тя ще е по публична информация заради съществуващата данъчна тайна - например от наказателни, граждански и административни дела, от черните списъци на фирми със задължения, от справки за ДДС и др. Освен това ще се търсят данни дали има евентуални разработки на службите срещу тях. Така правителството се опитва да предотврати скандали като този с кандидатурата на Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране, който нашумя с участието си в спорни проекти и със застрояването на дюните. Това принуди премиера да оттегли номинацията.

Особено напрегнати са преговорите за 28-те областни управители. От ДПС настояват за общо 9 губернатори, в т.ч. на София-област, Пловдив и Бургас. Въпреки клетвите на новия председател на движението Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, че ще води борба срещу партийните обръчи, ДПС се кани да съживи старите схеми за "разпределяне на порциите". За областен управител на София-област движението предлага скандално известния Емил Иванов, научи "Сега". Информацията бе потвърдена и от източници в ръководството на ДПС. Лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на не потвърди, но и не отрече за номинацията на Иванов.

Бившият кмет на Своге Емил Иванов се прочу като създател на "първа частна община". Като градоначалник от 1995 до 2005 г. той овладя 90% от местната икономика чрез обръч от над 30 фирми. В качеството си на областен управител на София-област от квотата на ДПС по време на тройната коалиция разпродаде на безценица над 38 000 декара гори около Своге на частни лица, близки до движението, включително и общинско езеро в защитена територия. Иванов остана на длъжността въпреки скандалното разкритие, че през 1990 г. е осъден на 2.5 години затвор за нанасяне на средна телесна повреда на Георги Атанасов, тогавашен управител на Клуба на културните дейци в Своге.

Вчера депутати от ДПС не видяха нищо смущаващо в издигането на Емил Иванов за поста. От партията на Ахмед ДоганАхмед Доган Ахмед Демир Доган  е роден на 29 март 1954 година в с. Пчеларово, Добрич, но изкарва голяма част от напомниха, че могат да отстъпят за места, където движението е силно, като Кърджали и Хасково например, но имат претенции към области, където няма депутати. Движението настоява за губернаторски пост на Пловдив-област и Бургас. За Пловдив се предлага бившият зам. областен управител от ГЕРБ Георги Игнатов, който вчера обяви с писмо, че напуска партията си, разочарован от климата и политиката на използване на партийните кадри от ръководството. Той ще бъде издигнат от ДПС за поста.

И докато за Пловдив-област БСП е склонна да отстъпи, за Бургас категорично няма да го направи. Левицата си запазва позициите още за Пловдив-град, Силистра, Варна, Благоевград, Велико Търново, Сливен, Ямбол и София-град, съобщиха от "Позитано" 20.

Издигането на кандидати за областни управители не минава и без скандали в самата БСП. В местните структури на столетницата има сериозно напрежение по номинациите. В Плевен, където областният управител ще е от соцпартията, се стигна до сериозен конфликт между областното и общинското ръководство на БСП. Областното ръководство е под контрола на Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в, а общинското - в ръцете на Любомир Петков, член на Изпълнителното бюро. Общинските шефове оспорват номинациите, гласувани от областния съвет. Те са на Мирослав Михайлов, общински лидер на БСП-Червен бряг, и на Чавдар Велинов, общински съветник от БСП-Плевен съответно за областен и негов заместник.

Последвайте канала на

Novini.bg
11405 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар

2014.01.05 | 13:54

31
повече от ясно е, ще ги помитаме тия
Павлов

2014.01.05 | 08:28

30
Докато Герп и БСП не си подадат раце няма да имаве стабилно правителство

2014.01.04 | 19:15

20
NE DOKATO NARODA NEIMGO PODADE NA VSICHKI UPRAVLIAVALI POSLEDNITE 70godini NEMA OPRAVI
Maртин

2014.01.05 | 08:28

29
Абе какви са тези свине дето ни назначават бре?
МИСЛЕТЕ !!!!!

2014.01.05 | 08:27

27
Какво само хвърляте пяна,и се пъчите с родолюбие?Какво са ви виновни ДПС?Ами лекарството е просто и безотказно.Масово гласувате за 3-4 партии.А ние от инатлък и изкуствено насадена омраза помежду ни(абсолютно необоснована и безмислена) се цепиме на 20-понякога 30 политически формации.Е,какво искате-да стоят и да ни чакат,с тяхната желязна,електорална дисциплина.Пълна,политическа недалновидност и късогледство.От единични случай(преди 2-3 мандата)сега придърпват все по-масово користни,политически играчи-чисти българи,който гонят собствен и паралелен бизнес и лоби интерес.Докато се тутлявиме и таралежиме един друг,те винаги ще са хем фактор,без който не може,хем в благодатната сянка на тези,който носят политическата отговорност.Утре да има нови избори-пак ще "нацвъкаме" поредният парламентарен миш-маш.

2014.01.05 | 08:28

28
Добре си го анализирал, но не виждам, как българите ще се обединим за да постигнем нещо добро. Нали заради това разделение България падна под турско робство, нали заради непрекъснатия конфликт между леви и десни бяха избити хиляди българи в следосвобожденската ни история

2014.01.05 | 08:27

26
Тоя на снимката май има диплома за олигофрен

2013.11.07 | 23:09

11
Нещата вместо да се влошават стават все по трагични!!! Това ли е възстановяването на демокрацията и държавността станиШеф? Къде са протестиращите срещу монополите и високите сметки за ток? Да не би токът да поевтиня? Или тези които организираха преварата ви го плащат?

2014.01.05 | 08:27

25
тези които организираха протестите вече са на власт

2013.11.07 | 23:08

5
Февруарските "протестиращи" чакат някой да им плати за нови протести. ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ, ГЛАСУВАЛИ ЗА БСП, ДПС И АТАКА /трите съставни части на БКП/.

2014.01.05 | 08:27

24
В ситуацията, където всички хиени от БСП , ДПС и Атака , освирепели от алчност, злоба и глад са обградили бившия премиер и всеки от тях хапе и атакува - Бойко няма шанс, ако не се изправи в цял ръст, не изръмжи и не ги разхвърля. Той е силен, но в момента постъпва наивно, очаквайки от глутницата проява на съвест, обективност или морал! Бойко, народа е с теб!
Zeitgeist

2014.01.05 | 08:27

23
Този човек трябва да е назначен на щат в Софийския затвор! Правителството с подобни назначения на експертни кадри ще изкара летните почивки на хората и септември месец ще бъде свалено! И след като БСП записаха няколко национални катастрофи в биографията си, сега ще оглавяват и най-краткото управление за последните 23г. .. един вид това си е Голям Шлем!

2014.01.05 | 08:27

22
Това ТУРСКО РОБСТВО не свърши ли преди 125 години, а комунистическото преди 24 ???? ПОМАЦИТЕ докога ще ни предават ????

2014.01.04 | 18:34

14
Въпреки, че Атака е много далеч от моите разбирания, вината за всичко е на БСП.

2014.01.05 | 08:27

21
Но е съпричасна и носи отговорност. Вмесо Болен да ми говори, че е отговорен за да го докаже и да оправдае доверието си към избирателите. Трябваше да взлезнаt всички от атака, да се регистрират и ясно да кажат НЕ. защото инче e мълаливо съгласие. Чувствам се предаден и си искам гласа.

Добави коментар

Водещи новини