Атанасова: Референдум за тютюнопушенето ще е загуба на време и пари

  • 10 юни 2013 16:29

  • 1328
  • 2
Атанасова: Референдум за тютюнопушенето ще е загуба на време и пари
©

По отношение тютюнопушенето нашата позиция не се е променила. Тя остава такава, каквато бе и през 2012 година я отстоявахме и не само в публичното пространство и чрез диалог с обществото, но и при приемането на промените в Закона за здравето с тоталната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Това съобщи по време на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ  Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,, съобщиха от партията. Ще бъде гласувано „против” предложението на „Атака” за либерализация на този режим. Ако Коалиция за България внесат подобен законопроект ще се гласува и против него. Дебатът ще се пренесе и в постоянните комисии на Народното събрание, когато се сформират. Всъщност дискусията относно тютюнопушенето в закрити обществени места не засяга икономическата рентабилност на ресторантите, хотелите или бизнеса по принцип. Тези промени в закона целят само да защитят общественото здраве и да се създадат превантивни мерки по отношение на подрастващите. Цяла Европа и целият свят вървят в тази посока. Например, през миналата седмица дори Франция е забранила електронните цигари. Русия се обяви против тютюнопушенето на закрити обществени места, даде пример Атанасова.

Тя отбеляза, че ще бъде интересна позицията на лидера на ПЕС Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, защото президентът на Франция е социалист, а колегата му от групата на европейските социалисти в Европарламента е внесла такъв закон в Испания за ограничаване на тютюнопушенето на закрито. Очакванията са дебатите в Европейския парламент да бъдат много интересни. Евродепутатът от групата на Европейската народна партия Моника Панайотова е внесла питане до еврокомисаря Бьорк за това как Европейската комисия и Европарламентът ще оценят връщането на забраната. Причината – България е подписала конвенция през 2005 година за това, че след определен гратисен период тази забрана ще бъде въведена. Вероятно дебатът ще продължи на европейска „сцена”. Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, се надява да има разум в групата на Коалиция за България, така, както много от народните представители са заявили своето мнение, че подкрепят становището на групата на ГЕРБ относно пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Загуба на време и излишно харчене на пари за провеждане на национален референдум по темата – така определи Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, идеите в тази посока. Според нея 20 милиона лева не бива да се харчат по тема, за която общественото мнение е ясно. Проучванията сочат, че дори пушачи подкрепят забраната да остане в този вид. Ако БСП иска да прави референдум, то нека да ги извади от тяхната субсидия, подчерта Атанасова. Аз все още пуша и никога не съм го крила, но не ми пречи да имам категорична позиция в полза на общественото здраве, посочи тя. Дори личният и пример на пушач, опитващ да ограничи вредите от пушенето е похвален, за разлика от изявленията на настоящия министър на здравеопазването и този на образованието, които са лекари и се обявиха за смекчаване на забраната, допълни тя.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1328 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
дулово там отивай

2013.06.28 | 10:17

2
никакъв референдум някой пита ли народа за пълната забрана загрижили се за здравето боклуци

2013.06.11 | 05:15

1
Абе,стига сте спорили за нещо толкова лесно,какви депутати сте да си губите времето,че и референдум,харчалък.Бе нямате ли по отговорни задачи.Все едно да спрете да свети СЛЪНЦЕТО.Решавате по либерален начин,да не стоят на студа пушачите,защото и те имат право да пушат на топло,но изолирани,да не вредят.По добре референдум за броя на депутатите наполовина.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини