Орешарски представи кабинета на президента

  • 28 май 2013 09:06

  • 4246
  • 27
Орешарски представи кабинета на президента
©

Минути преди срещата с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното кандидатът за министър-председател oт Коалиция за България Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 потвърди оттеглянето на кандидатурата на номинирания за министър на инвестиционните проекти арх. Калин Тихолов заради скандала с "Дюнигейт".

Орешарски е придружен от лидера на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Калин Тихолов оттегли кандидатурата си, за да не затруднява диалога с гражданското общество, каза Орешарски на влизане в Президентството. За министър е предложен Иван Данов и вече фигурира в състава, който съм предложил на президента. Той е с академична кариера, с доста сериозна академична биография и практически опит, обясни Орешарски. Той отказа да коментира информацията за протести довечера.

Миналата седмица връчих мандат на втората по големина парламентарна група в 42-рото Народно събрание. Днес провеждаме среща, за да бъда информиран относно успешното или неуспешното приключване на мандата, каза Плевнелиев.

В случай на успешно приключване на този мандат, днес ще издам указ, с който ще предложа на Народното събрание да гласува кандидатурата. Президентът не участва в съставянето на това правителство, но с удоволствие ще бъда информиран за принципите, основните задачи, проектосъстава, добави Плевнелиев.

Предлагаме ново министерство, което се роди в резултат на предварителните анализи, че един от най-слабите ни моменти е отсъствието на проекти в напреднала степен, с които да усвояваме безпрепятствено европейските фондове. Предлагам министерство на инвестиционното проектиране, което ще се занимава преди всичко с проектирането, ще има малко по-различен профил от регионалното министерство, каза Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

Той обясни, че е провел много разговори с експерти, които е бил набелязал за съответни позиции в Министерски съвет. Надделя разбирането, че в някои от секторите едва ли най-удачни ще бъдат административните размествания и структурните промени, с оглед на доста критичното състояние на някои сектори, визирам енергетиката. Затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не - със структурни размествания, заяви Орешарски.

Той предложи министерството на икономиката да остане в този вид, енергетиката да остане в състава на министерството, както и отделянето само на туризма като агенция. Веднага трябва да започне работата по стабилизиране и ребалансиране на този сектор, за да не допуснем увеличение на цени, поне - до преглед на методиката, по която се определят тези цени. Оставам обнадежден, че след упорита работа, бихме могли да стигнем и до по-добри резултати. Да не избързваме с ангажименти, каза Орешарски.

В структурен план предлагам МС с един заместник-министър председател, който да отговаря за правосъдие и да координира европейските фондове - две теми, доста важни в контактите с нашите партньори от ЕК и страните членки. Друго изменение е министерството на младежта и спорта - така по-добре може да се съчетаят политиките по отношение на младежта и спорта, каза той.

Иван Данов е кандидатът за министър на инвестиционното проектиране, стана ясно след като Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 представи персоналния състав на Министерски съвет пред президента. Експертът, с когото бях говорил за новото министерство на инвестиционното проектиране, срещу неговото име имаше обществена реакция. След разговори стигнах до извода, че трябва да предложа Иван Данов, той има сходен професионален профил. Бих предпочел да не стартираме с проблем в диалога с гражданските структури, каза Орешарски.

Основният критерий при избора на министри и вицепремиери е професионалната експертиза, каза Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 след среща с президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Опитах се да обясня на президента логиката на проекто-кабинета, посочи Орешарски.

Обстоятелствата и бързината, с която беше създаден кабинетът, ни даде една възможност да очертаем акцент – диалогът с гражданското общество и съобразяване с настроенията на обществото. Благодаря за бързата реакция на президента. Аз ще направя всички усилия да установя един добър тон и добро взаимодействие между институциите, добави Орешарски.

Фигурите на вицепремиерите трябва да подчертаят първостепенната важност, която отдаваме на задълбочаване на партньорството с партньорите от европейската общност и структурите на Европейската комисия. Основният критерий е експертиза, професионализъм, опит, възможността тези специалисти да се справят с тежка работа, която предстои в следващите няколко години. От друга страна - акцентът, който поставяме, чрез специални усилия за привличане на външни инвестиции, каза Орешарски.

Бързината, с която беше съставен кабинетът, ни даде възможност да подчертаем друг акцент, на който ще разчитаме, диалога с гражданското общество. Благодаря на президента за неговата бърза реакция. Искам да го уверя, че при евентуално успешно гласуване утре, ще направя всички усилия да установя добър тон и взаимодействие между институциите, в т.ч. и Президентството, каза Орешарски.

Последвайте канала на

4246 27

Свързани новини

Коментари 27

Добави коментар

2013.05.29 | 14:06

27
Не знам дали БСП и ДПС са по големи крадци от ГЕРБ ама по големи лъжци и манипулатори на общественото мнение от тях няма.Сега като свалиха ГЕРБ от власт с манипулация ще продължат през целия си мандат да търсят и изработват какви ли не сюжети и компромати за очерняне за да са сигурни че ГЕРБ няма да се върне на власт и да им спре печалбите.Ще хвърлят прах в очите на хората че видите ли ГЕРБ са виновни са състоянието на държавата а то не е по различно от преди да дойдат ГЕРБ на власт само където Европа беше изолирала БСП и им спря субсидиите.23 години за демократичното разграбване и сриване на държавата са виновни само ГЕРБ.За контрабандата с цигари ,за наркотиците,проституцията,фълшивиат алкохол, купуването на гласове,автобусите за гласуване от Турция ,за скандалните заменки,за парите дадени на хаос в Белене и Цанков камък,за състоянието на енергетиката и още какво ли не са виновни само ГЕРБ и никой друг.Те другите още не са се били родили.Никой от другите не е правил далавери и не е виновен.Нито Костов нито Доган,Първанов, Станишев ,Царя или другите покрай тях.От правителството на Беров на насам ВИНОВНИ СА САМО ГЕРБ !!!Защото ГЕРБ откриха топлата вода и те бяха първите които крадоха и докараха България до банкрут.АЙДЕ СТИГА ВЕ!!!
Гюро Михайлов

2013.05.28 | 19:05

26
За свалянето на ГЕРБ допринесе и загърбването на държавността и институциите, вместо това на пиедестал бе поставено едно “Аз”, огромно и празно. Сега не е така.

2013.05.28 | 19:05

25
Орешарски накратко: Тихолов си отиде, за да не ме свалят преди да съм избран; нямам време да бутам из министерството, че не знам докога ще ме търпят; токът ще се повиши, но това е тайна; младежта и спорта в едно, че министърката, дето се нави, не и отива да бъде само на спорта.

2013.05.28 | 19:04

23
"Номинирането на Цветелин Йовчев за шеф на МВР не е протегната ръка към ГЕРБ" Разбера се че не е,това е човека с компроматите за подслушването в МВР,а назначението е отплата за добре свършената работа

2013.05.28 | 19:04

24
Румен Петков за Цветлин Йовчев :Той е един почтен български офицер, който е работил само за държавата, независимо в какво качество.Тъй като изборите се провеждат от МВР с подкрепата на специалните служби, компетентността на Цветлин Йовчев беше изключителна важна и ценна.
Гюро Михайлов

2013.05.28 | 19:04

20
Орешарски има кабинет изграден на принципа на компетентност, затова съм доволен, защото не виждам нито един физкултурник в списъка на министрите и това е добре.

2013.05.28 | 19:04

22
На образованието – рентгенолог, на спорта – филолог, на външно – гей, социален - дърт турчин, на армията – видял казарма само през крив макарон, баш премиер –провален финансист от екипите на Беров, Виденов, Костов и Станишев, тоя на когото спряха финансирането от ЕО .Всички са работили само като номенклатура – мишоци в службици и министерства.Да ви са честити – баш експертите!Гюрооооооооо- смешен си бе тийни- все едни и същи простотии преписваш. Айде малко по -сериозно ---с простотиите на Позитано
Радо

2013.05.28 | 19:04

21
Ще го видим този кабинет щом първият закон е за отмяна на пушенето май забравиха за по важните неща безработица доходи и цени. Може би трябва да има паметник на пушача в центъра щом винаги стои на първо място 400 хиляди безработни с нетърпение очакваха отмяната на забраната на пушене.
o&k

2013.05.28 | 19:04

19
Аэ съм фен на ГЕРБ и не съм домолен от друго правителство.Вие сте гласували эа останалите партии-турци и комунисти и пак не сте доволни?!Е...малко и эа Атака-щях да пропусна,на тя пък не иска да е в управлението по нейни си причини.Иэобщо энаете ли какво искате?...Естествено че не энаете:)

2013.05.28 | 19:04

18
"Номинирането на Цветелин Йовчев за шеф на МВР не е протегната ръка към ГЕРБ" Разбера се че не е,това е човека с компроматите за подслушването в МВР,а назначението е отплата за добре свършената работа
Гюро Михайлов

2013.05.28 | 16:12

15
Не би трябвало да се подвеждаме да коментираме лицата в кабинета Орешарски, по-важни са принципите и целите на управлението, които те ще следват.

2013.05.28 | 19:04

17
Гюрооооооооо , Гюро - зсе едно и също преписваш от Позитано - елементарно , безсмислено и оправдаващо се жалко!А нас ни чака пак Виденова зима с тоя буламач от никому непознати "експерти4 - може би по краденето и заменките!

2013.05.28 | 19:04

16
Програмата Стани Шеф година по-късно: 1.Семейството отива на море. Децата казват: Тате, морето е много близо до София, стигнахме за 2 часа! Стани Шеф отговаря: Какво знаете вие... преди Бойко морето беше много далече, пътувахме цял ден, но той построи магистрали, а беше световна криза... ех какви времена, бяха преди Бойко. 2.Семейството влиза в морето. Децата казват: Тате, морето е много чисто има рибки в него. Стани Шеф отговая: Ех, какви времена бяха преди, в морето плуваха само фекалии, но Бойко построи пречиствателни станции а беше световна криза, не знаете вие какво беше преди Бойко! 3.Семейството отива на концерт: Виждайки Арена Армеец децата казват: Тате как може да има такава голяма и хубава къща... Стани Шеф казва: Не знаете вий, преди най-голямата и хубава къща беше построена на Бузлуджа но никой не ходеше там, и Бойко построи тази и сега всички тук идват - спортисти, певци, музиканти, атисти, а беше световна криза...Ех, какви времена бяха преди Бойко. 4.Семейството прави обиколка на София да опознаят децата родния си град: Децата казват: Тате, така ни хареса возенето с метрото, видяхме цяла София и толкова много музеи за един ден. Искаме пак! Стани Шеф казва: ЕХ, деца, преди ако знаете какво беше - за една седмица не можеш да видиш забележителностите на София, но... Бойко построи метрото, а беше световна криза...сега са други времена! 5.Семейството води децата на детска градина: Тате, тате, толкова ни харесва детската градина! Стани Шеф казва: Да... има много такива градини...но какво знаете вие, че то преди нямаше детски градини, но... Бойко построи детски градини и детски площадки за децата, а беше криза...Ех какви времена бяха преди! 6. Семейството на разходка в центъра на София: Децата казват: Тате, толкова е хубава София, най-хубавата! Стани Шеф казва: Ех деца, какво знаете... преди София си беше най-обикновен град, но Бойко направи Ларгото в центъра и София стна най-забележителната столица в света! Ех, какви времена бяха преди... 7.Семейството прави обиколка на България. Децата казват: Тате, ами тя България има много,много,много древна история, и ние можем да видим всичко това и да знаем за траки, римляни, прабългари... Стани Шеф: Ех, деца, какво знаете вие...Преди всичко това беше скрито дълбоко от времето...но Бойко направи археологически разкопки и сега цял свят знае каква древна история имаме... Ех, какви времена бяха преди...светът не знаеше, че България я има на картата...какви времена! 8.Семейството прави филмов маратон: Децата казват: Тате, тате, много хубави български филми има, и са все нови...не можем да ги изгледаме всичките цял месец. Стани Шеф казва: ЕХ, деца... какви времена бяха преди... нямахме никакви нови български филми, никой не правеше, гледахе си старите отпреди 20 години...но...Бойко се справи и с това! 9.Семейството пътува за Европа: Децата казват: Тате, тате, колко е голям и хубав моста над река Дунав! Ех деца, деца, преди нямаше мост тук, пътя беше двойно по дълъг през Русе и цяла Румъния, за да стигнем до Европа.Ех, какви времена бяха преди...Бойко го построи този мост... а беше криза. Ех, какви времена бяха преди. 10.Семейството е в къщи, почиват си. Децата питат: Тате, тате, а ти, какво си направил, показа ни само Борисов какво е направил? Стани Шеф отговаря: Ех, деца, това което видяхте Бойко го направи за 4 години и то в световна криза, а това което аз направих за 8 и нямаше криза ще го видите като станете големи.Ех... времена...какви времена бяха преди Бойко....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини