Вижте професионалните биографии на бъдещите министри

  • 27 май 2013 17:48

  • 15378
  • 44
Вижте професионалните биографии на бъдещите министри
©

Преди час Пламен Орешарски обяви структурата и състава на своя кабинет. Евентуалният нов министър-председател обяви, че всички министри са експерти в своите области, като повечето са водещи. Сергей Станишев също каза, че новите министри не трябва да се водят от партийните си пристрастия, а трябва да работят за бъдещето на България.

Сред новите министри има и редица имена, които не са толкова добре познати на широката общественост. Novini.bg ви предлага да се запознаете с кратки биографични справки на бъдещите участници в изпълнителната власт.

1. Зинаида Златанова, предложена за министър на правосъдието. Тя е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова гимназия в София. Тя е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в Министерството на околната среда и водите като главен експерт в отдел "Международно сътрудничество и европейска интеграция", а по-късно - началник на отдел "Европейска интеграция". От 2001 до 2007 г. е директор на дирекция "Координация по въпросите на ЕС и международните финансови институции" в Министерски съвет; началник на отдел "Европейска интеграция" в Министерство на околната среда и водите; главен експерт в отдел "Международно сътрудничество и европейска интеграция" в Министерство на околната среда и водите и др. От 2008 г. Зинаида Златанова е ръководител на представителството на Европейската комисия в България.
Владее английски, немски и руски език.

2. Петър Чобанов, предложен за министър на финансите. Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършва Математическа гимназия „Атанас Радев". Има магистърска степен по макроикономика (2000 г.) и научна степен „доктор по финанси" (2006 г.) от УНСС. Владее английски и руски език. Специализирал е в областта на политиките за парична и финансова стабилност. През 2000 г. става главен експерт в отдел „Анализи" при дирекция „Ковчежничество" на БНБ. От 2005 г. до май 2009 г. е изпълнителен директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози. От 2002 г. е преподавател в катедра „Финанси" в УНСС. През 2009 г. става председател на Комисията за финансов надзор, заменил на поста Апостол Апостолов. През юни 2010 г. Чобанов беше заменен на поста председател на КФН от назначения от ГЕРБ Стоян Мавродиев.

3. Драгомир Стойнев, предложен за министър на икономиката и енергетиката. Драгомир Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. По образование е икономист. Завършил е Сорбоната и е специализирал във френското висше училище по администрация ЕНА. През 2008 г. Стойнев беше икономически съветник на тогавашния премиер Сергей Станишев. През 2009 г. е избран за депутат от Коалиция за България. В 41-вото Народно събрание Драгомир Стойнев беше председател на Комисията по труда и социалната политика.

4. Искра Михайлова, предложена за министър на околната среда и водите. Искра Михайлова е избрана за народен представител в 42-рото НС. От 2009 г. до 2013 г. е депутат и председател на постоянната комисия но околна среда и води в НС. Като заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството (2005-2009 г.), тя е ръководител на управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие”. Владее английски и руски език.

5. Десислава Терзиева, предложена за министър на регионалното развитие. От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и координация” в Министерския съвет. Преди това оглавява дирекцията „Европейска координация и международно сътрудничество” в Министерството на държавната администрация и административната реформа. Има опит и като директор на дирекция „Национална транспортна политика” в Министерството на транспорта и съобщенията. От 1991 до 2001 г. заема различни позиции в МРРБ. Магистър по право. Владее английски, френски и руски език.

6. Калин Тихолов, предложен за министър на инвестиционните проекти. От 2003 до 2012 г. проф. д-р Калин Тихолов е заместник-декан по учебната част на архитектурния факултет, УАСГ. Той е ръководител на катедра „Интериор и дизайн за архитектурата”. Доктор на архитектурните науки. Владее немски и руски език.

7. Хасан Адемов, предложен за социален министър. Д-р Хасан Адемов е избран за народен представител в 42-рото НС. Председател на Комисията по труда и социалната политика в 40-тото НС, заместник-председател на същата комисия в 41-то НС. Лекар. Владее турски и руски език.

8. Петър Стоянович, предложен за министър на културата. Д-р Петър Стоянович е доктор на философията и магистър по история на Университета във Виена, Австрия. Завършил е Немската гимназия в София. Бил е Парламентарен секретар и Началник на кабинета на министъра на външните работи (1998-2001). Международен секретар на СДС (2001-2003), политически секретар и председател на „Движение Гергьовден” (2004-2009). От 2009 г. е журналист, автор на научна литература и колумнист на вестник „Преса”. Владее английски, немски и руски език. Баща на две деца. Хоби: подводен риболов, лов, кулинарство.

9. Анелия Клисарова, предложена за министър на образованието. Проф. д-р Анелия Клисарова, д-р на науките, е избрана за народен представител в 42-то НС от Варна. От 2003 г. досега е началник на „Център за образна диагностика и лъчелечение” в МБАЛ „Св. Марина”, Варна. Тя е два мандата ректор на Медицински университет – Варна. Завършва Медицинския университет във Варна, специалност „Медицинска радиология”. Магистър по здравен мениджмънт. Има редица обучения, специализации и курсове по нуклеарна медицина. Доктор хонорис кауза на Университета “Овидиус” – Констанца, Румъния, доктор хонорис кауза на Одеския медицински университет – Украйна, Златен медал „Алберт Швайцер” – Полска академия на науките.

10. Таня Андреева, предложена за министър на здравеопазването. Д-р Таня Андреева е изпълнителен директор на ІІ СБГАЛ „Шейново” ЕАД. Била е председател на Съвета на директорите на ІІ СБГАЛ „Шейново” и на ІV МБАЛ ЕАД. Завършва Медицинския факултет към Медицинския университет в София, специалност „Акушерство и гинекология.” Магистър по „Здравен мениджмънт” в Медицинския университет, София и по „Управление на човешките ресурси” в Нов български университет. Владее френски и руски език. Омъжена с едно дете.

11. Марияна Георгиева, предложена за министър на младежта и спорта. Проф. Марияна Георгиева е професор по български език (когнитивни и синтактични измерения на езика); общо и сравнително езикознание, доктор по филология, доктор на филологическите науки. Професор в ИБЕ „Проф. Л. Андрейчин” при БАН, професор в УНИБИТ. От 2001 г. до 2010 г. е директор на дирекция „Студенти, докторанти и специализанти” в Министерството на образованието, младежта и науката. Била е преподавател в Бургаския свободен университет.

12. Цветлин Йовчев, предложен за министър на вътрешните работи. От 2012 г. до май 2013 г. д-р Цветлин Йовчев е Началник на кабинета на Президента на Р България. Съветник в МС (2011-2012). Председател на ДАНС (2009-2011). Има дълъг опит в Националната служба за сигурност (1993-2007) – на всички ръководни длъжности. Завършва Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” във Варна. Магистър по икономика на СУ „Св. Климент Охридски” и „Еразмус юнивърсити”, Ротердам. Владее английски и руски език.

13. Ангел Найденов, предложен за министър на отбраната. Ангел Найденов е избран за народен представител в 42-то НС. Депутат в 37-то, 38-то, 39-то, 40-то и 41-то НС. През 2009 и 2010 г. е член на Комисията по външна политика и отбрана, от 2009 г. е зам. председател на Комисията по външна политика и отбрана и член на постоянно действаща подкомисия, която осъществява парламентарен контрол върху дейността на Националната разузнавателна служба, Националната служба за охрана и служба „Военна информация" към Министерство на отбраната. Бивш кмет на Димитровград. Бивш областен управител на Хасково. Завършва висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна, специалност „инженер - навигатор”.

14. Кристиан Вигенине,  предложен за министър на външните работи. От 2009 г. досега Кристиан Вигенин е член на Европейския парламент, 7-ми парламентарен мандат. Член е на комисията по външни отношения, координатор на групата на социалистите и демократите в комисията. Заместник-председател е на комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. От 2006 до 2009 г. е член на Европейския парламент, 6-ти парламентарен мандат. Народен представител в 40-то НС на Р България. Завършва УНСС, София, специалности „Макроикономика” и „Международни отношения”. Владее английски, немски, френски и руски.

15. Димитър Греков, предложен за министър на земеделието и храните. Проф. Димитър Греков е втори мандат ректор на Аграрния университет в Пловдив. Доктор на селскостопанските науки. Заместник-председател на бизнес-научен съвет към МЗХ в момента. Владее английски и руски език.

16. Данаил Папазов, предложен за министър на транспорта. Данаил Папазов е изпълнителен директор на „Пристанище Варна” ЕАД от 2001 г. досега. Магистър, специалност „Корабоводене” на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”, Варна. Професионална диплома по мениджмънт, стопанско управление, Нов български университет. Владее английски и руски.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
15378 44

Свързани новини

Коментари 44

Добави коментар
шкшд

2013.06.13 | 18:25

44
ба си мамата .... що не пишете че тая искра михайлова е от дпс-то.... май нещо се срамувате от партиината принадлежност на министрите....
777

2013.06.03 | 14:01

43
На образованието – рентгенолог, на спорта – филолог, на външно – гей, социален - дърт турчин, на армията – видял казарма само през крив макарон, баш премиер –провален финансист от екипите на Беров, Виденов, Костов и Станишев, тоя на когото спряха финансирането от ЕО .Всички са работили само като номенклатура – мишоци в службици и министерства.Да ви са честити – баш експертите!

2013.06.03 | 14:01

42
Програмата Стани Шеф година по-късно: 1.Семейството отива на море. Децата казват: Тате, морето е много близо до София, стигнахме за 2 часа! Стани Шеф отговаря: Какво знаете вие... преди Бойко морето беше много далече, пътувахме цял ден, но той построи магистрали, а беше световна криза... ех какви времена, бяха преди Бойко. 2.Семейството влиза в морето. Децата казват: Тате, морето е много чисто има рибки в него. Стани Шеф отговая: Ех, какви времена бяха преди, в морето плуваха само фекалии, но Бойко построи пречиствателни станции а беше световна криза, не знаете вие какво беше преди Бойко! 3.Семейството отива на концерт: Виждайки Арена Армеец децата казват: Тате как може да има такава голяма и хубава къща... Стани Шеф казва: Не знаете вий, преди най-голямата и хубава къща беше построена на Бузлуджа но никой не ходеше там, и Бойко построи тази и сега всички тук идват - спортисти, певци, музиканти, атисти, а беше световна криза...Ех, какви времена бяха преди Бойко. 4.Семейството прави обиколка на София да опознаят децата родния си град: Децата казват: Тате, така ни хареса возенето с метрото, видяхме цяла София и толкова много музеи за един ден. Искаме пак! Стани Шеф казва: ЕХ, деца, преди ако знаете какво беше - за една седмица не можеш да видиш забележителностите на София, но... Бойко построи метрото, а беше световна криза...сега са други времена! 5.Семейството води децата на детска градина: Тате, тате, толкова ни харесва детската градина! Стани Шеф казва: Да... има много такива градини...но какво знаете вие, че то преди нямаше детски градини, но... Бойко построи детски градини и детски площадки за децата, а беше криза...Ех какви времена бяха преди! 6. Семейството на разходка в центъра на София: Децата казват: Тате, толкова е хубава София, най-хубавата! Стани Шеф казва: Ех деца, какво знаете... преди София си беше най-обикновен град, но Бойко направи Ларгото в центъра и София стна най-забележителната столица в света! Ех, какви времена бяха преди... 7.Семейството прави обиколка на България. Децата казват: Тате, ами тя България има много,много,много древна история, и ние можем да видим всичко това и да знаем за траки, римляни, прабългари... Стани Шеф: Ех, деца, какво знаете вие...Преди всичко това беше скрито дълбоко от времето...но Бойко направи археологически разкопки и сега цял свят знае каква древна история имаме... Ех, какви времена бяха преди...светът не знаеше, че България я има на картата...какви времена! 8.Семейството прави филмов маратон: Децата казват: Тате, тате, много хубави български филми има, и са все нови...не можем да ги изгледаме всичките цял месец. Стани Шеф казва: ЕХ, деца... какви времена бяха преди... нямахме никакви нови български филми, никой не правеше, гледахе си старите отпреди 20 години...но...Бойко се справи и с това! 9.Семейството пътува за Европа: Децата казват: Тате, тате, колко е голям и хубав моста над река Дунав! Ех деца, деца, преди нямаше мост тук, пътя беше двойно по дълъг през Русе и цяла Румъния, за да стигнем до Европа.Ех, какви времена бяха преди...Бойко го построи този мост... а беше криза. Ех, какви времена бяха преди. 10.Семейството е в къщи, почиват си. Децата питат: Тате, тате, а ти, какво си направил, показа ни само Борисов какво е направил? Стани Шеф отговаря: Ех, деца, това което видяхте Бойко го направи за 4 години и то в световна криза, а това което аз направих за 8 и нямаше криза ще го видите като станете големи.Ех... времена...какви времена бяха преди Бойко....

2013.05.31 | 21:39

41
Много ирония и присмех.Забравил си само да допълниш Шефа как минава през българските села.Познайте какво щяха да кажат децата.''Тате,каква красота в това село,млади хора работят по нивите,изкупуват им продукцията,старите насядали по пейките,доволни от пенсиите си,циганите и те работят,няма кражби, чисто навсякъде и във всеки двор кокошки,кози,овце,фуража-евтин,всички доволни.''
ика

2013.05.31 | 21:37

40
При сформирането на експертният кабинет, Орешарски е търсил широк политически консенсус за да се търси консенсусно представителство, а не тясно партийно Необходимо е сработване на партиите въпреки различията им ако са истински отговорни политически субекти, за да се възстанови държавността в страната.

2013.05.30 | 22:00

39
Изгърмя първата бомба в уж експертния буламач на БСП - ДПС -- скандалния мутроарх.Тихолов! И то за инвестициите - пак се подготвят да крадат червените Песове , а да не говорим за крадливите резняци от ДПС! Това ли искаше народе???????Турци и крадците от червената върхушка пак да разпределят парите в нашата държава - затова ли гласува??????
честито

2013.05.30 | 22:00

38
ТИМ си имат транспортен министър. Е,сега Варна ще заприлича на Генуа или Кастелон , или не????
Избирател

2013.05.30 | 21:59

37
Тези РАЗБОЙНИЦИ от БСП-ДПС-АТАКА трябва да си получат заслуженото,тъй като най-нагло излъгаха народа и своите избиратели. Трябва си тоягата.
Добро предложение

2013.05.30 | 21:59

36
Време е да ги почнем турско червената мафия ! Министър на спорта ФИЛОЛОГ,друг замесен в далавери,останалите турци и комунисти. Трябва си да играе "възпитанието".

2013.05.30 | 21:59

35
3-te neobhodimi ne6ta za "kariera" v bulgaria sa: 1. ruski 2. hakolenki 3. vazelin :)
тонйо

2013.05.30 | 21:58

34
защо , като чета "Орешарски" , все ми се привижда/причува "Виденов" ?

Добави коментар

Водещи новини