Езикът на политиците е за среден 3

  • 17 май 2013 20:56

  • 1898
  • 12
Езикът на политиците е за среден 3
© Булфото

Агресия и уличен език - това съдържат предизборните политически послания, анализирани от преподаватели и студенти от Софийския университет, предаде БНТ. Когато пък не е агресивна, политическата реч е безкрайно клиширана и безсъдържателна, показва още изследването. Общата оценка, която анализаторите дават на политическото ни говорене е среден 3.

Според анкета сред студенти, 88% от тях категорично не одобряват начина, по който политиците ни са говорили в предизборната кампания. Говоренето по същество е било заменено с общи приказки, смятат експертите, често имало директни обиди и елементи на заядливост. Те дават за пример думите на Румен ПетковРумен Петков Румен Йорданов Петков е роден на 23 юни 1961 г. в Плевен. Учи в Математическа гимназия "Гео Милев" в към журналистка: "С вашия крупен интелект не съм в състояние да споря. Правя го само, когато реша. Вие сте младо момиче, но на вид не ви личи."

Друга тенденция била прекалената разговорност. Думите са на Бойко Борисов: "Това момче, когато е расло по улиците на Евксиноград, ние сме яли филии с мас по улиците."

"Този регистър, този тип употреби, които някои определят като експресивни, като въздействащи, са употреби, характерни за друг регистър, и в публичното пространство, когато говорим за престижност, не би трябвало да се употребяват по този начин", това заяви д-р Владислав Миланов от Център за изследване на политическата и журналистическата реч към СУ.

Често политиците опитвали и езикова образност, за да достигнат до българския избирател, която обаче не им се получавала - като например умалителните форми. "Цветанов съм го гледал в очичките" - думи на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Или "всеки човек преди да пусне бюлетинката" - на Стефан ДанаиловСтефан Данаилов Стефан Данаилов е известен български актьор, политик от БСП, министър на културата в.

Експертите обръщат внимание и на отклонението от езиковата норма. Често от речта на политиците изпадат гласни и съгласни. Употребяват се "шото, "трева", "тряа", "праим", "затва", "тва", "гусин". Често се среща и недопустимата редукция на е в и.

"Употреби като "компитентна проверка", "дипутати", "спициални разузнавателни средства", "две хиляди и дивета година", "да правими разлики", "мобилни опиратори", "дикември", даде пример д-р Владислав Миланов ,"Център за изследване на политическата и журналистическата реч", СУ.

И още - 38 % от политиците ни не могат коретно да произнесат думата министър-председател, когато е членувана, и казват "министър-председателъ"."Шъ говоръ тихо"- казва Слави Бинев", "отнесах" - Мая Манолова,"щеха" - Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г. Лингвистите се шегуват, че напоследък не ходят на теренни проучвания, за да наблюдават диалектите, защото в парламента могат да съберат достатъчно материал. Поставиха и ниска оценка на цялото полическо говорене.

"Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 отговаря на журналистически въпрос и вместо да каже "не бях информирана", "нямам информация", "ще потърся екипа си за информация", чухме от нея: "не бях комуникирана", обясни д-р Надежда Сталянова, "Център за изследване на политическата и журналистическата реч", СУ.

И като заключение - експертите очакват подобряване и на речта на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който сега говорел бавно, сякаш разказвал детска приказка, и не можел да грабне слушателя.

Последвайте канала на

1898 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
Симпатизант на ГЕРБ

2013.05.19 | 18:30

12
г-н Президент гласувах за Вас но ме разочаровахте! Не ви вярвам след като подкрепихте гнусната манипулация и отличен сценарий за унищожаване на партията която ви даде път в политическият живот.Изглежда че много обичате парите вместо моралът който повелява да сте безпристрастен и при грубо показване на избирателният закон в деня за размисъл да осъдите тази гнусна постъпка.Не се надявайте на подкрепа на следващи президентски избори. Вие си знаете затова си оплитате и добре кошничката като подкрепяте олигарсите които ще строят БЕЛЕНЕ и ще заробят народа ни десетилетия наред!

2013.05.19 | 18:24

11
да, ама среден 3 се изкарва най-трудно
ТОНИ - ТО

2013.05.19 | 18:24

10
Ти ли бе марионетко,ти ли даваш акъли кукла на конци.
TALIBAN

2013.05.19 | 18:24

9
Множествен оргазъм - как да стигнем до него питайте МАНОЛОВА !а за СТАНИШЕВ упътването.

2013.05.19 | 18:24

8
А управлението на всички партии досега слаб 2.

2013.05.19 | 18:24

7
На този... президент... дайте му оценка! Сега!

2013.05.19 | 18:23

6
ДИпутатИтИ , Ше ви напра'им кУмпИтентна спИциална прУверка кой ви пусна У чИтвърти клас.Сиреч Ша пишИм на другарката СЛАБ Шото Т'ВА казва на народа "Начи можИ да съм проС, ама можИ и у парламента да 'одим".Свършиха ли дипломираните, грамотните и УМНИ хора в България????
антикомунист

2013.05.19 | 18:23

5
Видяхте ли бе смотани комунисти , турци -резняци и атакисти - почнаха на тъмно да правят далавери?!?За това ли гласувахте бе гамени - пак всичко тайно-потайно - повръща ми се!Курвата -гей Станишев с агента от ДС Местан и подлогата Болен Волен ще ни управляват - това ли искахте бе мишоцииииииииии! По-безпринципна и крадяща коалиция не сме имали , пак ви излъгаха манипулаторите от БСП.Прост народ - тъпо правителство ---БСП - ДПС - Атака - гнусно , задкулистно и педераско. Пак червена порно версия на атнибългарско правителство с ДПС!Тъпи , лъжещи уж националисти от антибългарската партиа Атака!Почваме протести гадни Атакисти.., де се коалирате с резняците - това са плюнки! Никакви националисти не са!Долу лъжците от Атака - аз не съм гласувал за вас за да ми се коалирате с турците изроди такива!

2013.05.19 | 18:23

4
Среден пръст за всички партии!

2013.05.19 | 10:59

3
Двойка гн Президент,двойка?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини