Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава за Катар

  • 19 април 2013 16:43

  • 2662
  • 1
Вицепремиерът Екатерина Захариева заминава за Катар
©

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ще бъде на официално посещение в Катар от 21 до 24 април, съобщиха от министерството, цитирани от БТА.

Тя ще бъде придружена от заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Виолета Лорер. В качеството си на вицепремиер Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ще има през първия ден от посещението си срещи с министъра на енергетиката и промишлеността Мохамед Салех ас Сада, с министъра на бизнеса и търговията шейх Джасим бин Абделазис Ал Тани, както и с министъра на общините и селското стопанство шейх Абделрахман бин Халифа бин Абдел Азис Ал Тани. Вицепремиерът Захариева ще обсъди с тримата министри възможностите за сътрудничество в образованието и здравеопазването - сфери, към които катарската страна и при предходни посещения у нас е проявила интерес.

През втория ден от визитата министър Захариева и изпълнителният директор на "Qatar Holding" Ахмад ал Сайед ще подпишат меморандум за разбирателство между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и "Qatar Holding" за сътрудничество в областта на инвестициите. Документът ще регламентира възможността за публично-частно партньорство с катарската страна за пътя Русе - Свиленград. От министерството информираха, че за пътя вече е направено предварително предпроектно техническо проучване /техническата идея с прогнозен трафик/, с което ще бъде запозната катарската страна. На основата на това проучване Катар трябва да реши дали има интерес и дали би искала да се пристъпи към задължителното за подобни мащабни инвестиции проектното проучване. Министър Захариева ще разговаря също и с главния изпълнителен директор на "Катари Диар" Халед ал Сайед.

На 23 април вицепремиерът Захариева и престолонаследникът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани ще участват в откриването на осмия Световен конгрес на търговско-промишлените палати. Форумът за първи път се провежда в региона на Персийския залив. Конгресът ще е под мотото "Възможности за всички". Сред темите, които се очаква да бъдат дискутирани и са във фокуса на намеренията на Катар да се позиционира през следващите години, са образованието, жените в бизнеса, развитието на малките и средни предприятия. Акцент на конгреса е търговско изложение, където и България ще участва с павилион с площ от 54 квадратни метра.

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще представи възможностите за спа и голф туризъм. На изложението ще участват също и три български строителни фирми, две от които изпълняват проекти в Катар. Строителната камара е организатор на участието на компаниите. В рамките на посещението се предвижда да бъде договорено излъчването на постоянен представител на камарата в Катар, който да съдейства за установяването на по-тесни контакти между деловите среди на двете страни.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2662 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Реза шах

2013.04.21 | 01:42

1
Резаните ще я уважат подобаващо.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини