Плевнелиев: Спешно се нуждаем от парламент

  • 04 април 2013 15:15

  • 808
  • 2
Плевнелиев: Спешно се нуждаем от парламент
©

Невъзможността да бъде съставено правителство след предсрочните парламентарни избори не е добър сценарий за страната ни, затова е необходимо по-широко участие в предстоящия парламентарен вот. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, който прие на „Дондуков“ 2 представители на Предизборната мисия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът предупреди, че при неблагоприятен сценарий съществува риск от нова дестабилизация и делегитимация на следващия парламент и изрази надежда активността на имащите право на глас на 12 май да бъде по-висока.

"Следващото Народно събрание трябва да започне работа възможно най-бързо, защото се нуждаем от работещ парламент, който да стартира спешни мерки за излизане от кризата и да приеме антимонополното законодателство", категоричен беше държавният глава.

Усещането у гражданите за липса на политическо представителство, силната конфронтация между политическите сили, недоверието между тях, както и икономически и социални мотиви, бяха откроени като основни фактори за недоволството на гражданите и за политическата криза в страната след оставката на кабинета "Борисов". Именно икономически са причините за недоволството на около 92% от гражданите, посочи президентът, който открои основните задачи на служебното правителство. Една от тях е да гарантира произвеждането на свободни и демократични предсрочни избори в нормална и спокойна обстановка.

Беше създаден и Граждански борд за свободни и честни избори, като независим експертно-консултативен орган, който ще подпомага служебното правителство при подготовката и организацията на изборите, изтъкна държавният глава. По думите му, бордът е един от механизмите за диалог и за по-добра координация по отношение на изборния процес, а също така за повече прозрачност и за създаване на по-добра организация. Той трябва да посочи и потенциални проблеми, които да намерят своите решения, подчерта Плевнелиев.

Държавният глава увери представителите на проучвателната мисия на ПАСЕ, че ще получат пълна институционална подкрепа за работата си у нас по време на изборите. Предвижда се делегацията на ПАСЕ за наблюдение на парламентарните избори в България да се състои от 21 членове, трима заместници и Секретариат от трима души, под ръководството на Андреас Грос, председател на групата на социалистите в ПАСЕ. На 4 и 5 април представителите на проучвателната мисия на ПАСЕ ще имат срещи с министър-председателя и министър на външните работи Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май, с председателя на Централната избирателна комисия, с представители на парламентарните групи в 41-вото НС, както и с регистрираните за участие в предсрочните парламентарни избори политически партии и коалиции.

Последвайте канала на

808 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
батенце

2013.04.04 | 23:45

2
Спешно се нуждаем от президент! Плевел мръсен !

2013.04.04 | 18:25

1
i ot dvete

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини