Райков: Основната цел на Гражданския борд са прозрачните избори

  • 03 април 2013 14:29

  • 1406
  • 4
Райков: Основната цел на Гражданския борд са прозрачните избори
©

Основната цел на Гражданския борд за честни избори е прозрачност, публичност на подготовката, на организацията, включително и техническа за провеждане на изборите. Това каза премиерът Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май при откриване на първото заседание на Изборния борд към Министерски съвет, предаде репортер novini.bg.

„Имаме амбицията, за да направим всичко необходимо, за да укрепнем доверието на гражданите и партиите в изборния процес”, още той.

„Този борд трябва да бъде експертен и същевременно - независим. В него ще участват експерти и неправителствени организации, регистрирани като наблюдатели на предишните и тези избори”, каза временният премиер.

„Обърнах се с писмо към лидерите на парламентарно представените партии с молба да посочат - кои неправителствени организации биха желали да бъдат поканени в борда. Това беше жест от моя страна с цел да се укрепи доверието. Получих до този момент две писма – от БСП и НДСВ, с конкретни предложения. Някои от тези предложения са съвсем удачни, но всички тук трябва да преценим до каква степен могат да бъдат включени”, каза Райков.

Той допълни, че всяка седмица ще има заседание на Гражданския борд. Също така председателят му ще бъде избран на ротационен принцип от неправителствените организации, участващи в него, категоричен е Райков.

Пленарни заседания ще са домакинствани от Министерски съвет. Дневният ред ще се определя от ротационния председателстващ. Секретариатът ще бъде осигурен от администрацията на Министерски съвет. Заседанията ще се излъчват онлайн в интернет, стенограмите ще бъдат публикувани на страницата на правителството.

„Независимостта на борда ще бъде гарантирана по няколко начина – участието на НПО-та е доброволно, аз не ги назначавам. НПО-та не участват в изборния процес като кандидати или застъпници. Изборният борд ще бъде председателстван на ротационна основа от самите НПО-та”, заяви министър-председателят.

„Говорим за един консултативен орган, даване на мнения, препоръки. Формата е формата на диалог. Важно е да възприемем принципа на активното партньорство. Този борд няма да бъде единствено и само форма на контрол на институциите. Изборният борд не може да измества държавните органи, не може да отменя актове на държавните органи, подчерта премиерът”, отбеляза министър-председателят.

„Нека работим в конструктивен дух, като хора, които са от една страна на барикадата”, призова Марин РайковМарин Райков Марин Райков е министър-председател и министър на външните работи на България от 12 март до 29 май. „Искам да сме конструктивни и динамични, без формалности и административни спорове. Това не е държавен орган. Важно е бордът да започне своята работа. Ще го направим, ако имаме доверие помежду си”, заяви служебният премиер.

На  първото заседание на Гражданския борд в МС присъстваха още професор Михаил Константинов, Калин ГеоргиевКалин Георгиев Калин Георгиев е роден в Пловдив. Завършва руска филология в Пловдивския университет и представители на МВР.

Последвайте канала на

1406 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Ares

2013.05.09 | 06:17

4
Да, все едно изборите ще са честни, колкото миналите през 2009.
SAMO GERB

2013.05.09 | 06:17

3
Izborite shte gi spechelqt GERB, ura! V vsichki anketi i prouchvaniq GERB sa nomer 1!!!!
info.

2013.05.09 | 06:16

2
НЕ ДАВАЙТЕ НИКАКВИ ПОДПИСИ С ЕГН.ПОД КАКВИТО И ДА БИЛО ОБЕЩАНИЯ КАТО:Велико народно събрание,подкрепа за политически формаций и др.ВСИЧКИ КОИТО СА СЕ ПОДПИСАЛИ И ДАЛИ СВОЙТЕ ДАННИ СЛЕД ТОВА ГИ ПОЛЗВАТ КАТО ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ.След като се докопат до личните ви данни на избори подправят подписа и вашият глас отива за нечий интереси.Поради тази причина е и много вероятно същата паплач в парламента да е пак на власт.Някой да се сети защо забавиха резултатите от референдума,а?Отговора е:че от малкия процент гласували,почти всичко беше против,в крайна сметка се оказа обратното.Защо ли?Защото искат АЕЦ-ЧАСТЕН..ТОВА БЕШЕ ПРИМЕРЪТ ЗА ЧЕСТНИТЕ ВИ ИЗБОРИ.
ard

2013.05.09 | 06:16

1
а да видим колко ще са прозрачни изборите, че Герб се готвят за велико фалшифициране

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини