Пламен Орешарски: Борехме кризата още докато светът се чудеше какво става

  • 01 април 2013 08:13

  • 3144
  • 15
Пламен Орешарски: Борехме кризата още докато светът се чудеше какво става
©

Бил съм финансов министър и обществото е добре запознато с личността и възможностите ми. Партията, в която съм членувал за кратко, също отива на избори и не искам да компрометирам никого. Не съм искал пари зад гърба на никого. Сега мога да бъда доволен от напускането си, но тогава не съм разсъждавал така.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 от БСП, който бе номиниран за премиер от лидера Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, ако партията спечели управленски мандат. Припомняме, че в миналото Орешарски беше в СДС.

"Интересно ми е кой в ГЕРБ е измислил компромата срещу мен, защото там аз не познавам финансисти. Първите антикризисни мерки на Тройната коалиция бяха през октомври 2008 г., малко след фалита на "Лемън брадърс", когато светът още се чудеше какво става. Първата от мерките беше капитализиране на Банката за развитие, защото още тогава можеше да се очаква, че кризата ще удари първо ликвидността на банките и достъпът до кредити ще стане доста труден. Капитализирането имаше за цел да даде малък коридор на малкия и среден бизнес", добави той.

"След като бях зам.-министър с мандата на СДС, се зарекох, че няма да правя политическа кариера, но 2005 г. не устоях на изкушението и приех офертата на БСП. За 4 г. като финансов министър се стремях в действията ми да бъда воден само от професионални мотиви. В настоящата ситуация трябва да се вземат спешни мерки, за да бъде подобрен бизнес-климатът и да се насърчава инициативността. Следващият мандат ще бъде много труден, но ако още в началото се вземат разумни мерки, в края на мандата ситуацията в страната като цяло може да бъде много по-добра. До края на този и може би на следващия мандат ние средноевропейски доходи няма да стигнем, но трябва да вървим напред стъпка по стъпка. С първите стъпки трябва да направим така, не хората да забогатеят - това не може толкова скоро да се случи, но да се вижда пътя към по-високите доходи", посочи Орешарски.

Той обясни, че за да приеме номинацията за премиер, е дал съгласие, но с много условности - да бъде приет от членовете на БСП, а не само от председателя Станишев, и от българския народ.  "Хубаво е АЕЦ "Белене" да бъде построена. Все още не е късно, но колкото повече забавяме проекта, цената му ще расте", каза още Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Той заяви, че няма намерение да става член на БСП, ще работи в левицата като експерт.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3144 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
пенсионер

2013.05.26 | 19:02

15
Дори и само заради намерението ти да строиш АЕЦ БЕЛЕНЕ,БСП ще загуби изборите.
Чавдаров

2013.05.26 | 19:02

14
"Борехме кризата още докато светът се чудеше какво става". Хахахах, защо ли си спомням, че думите им бяха - "Криза няма", "нас кризата няма да ни настигне, ние сме малка държава", а пък какво стана то..... Радвам се, че Станишев номинира Орешарски за премиер, защото мистър "да разтураме седянката" е доказал, че не се интересува от интересите на народа и най-вероятно народа скоро ще му го....
До №1

2013.05.20 | 10:37

13
Толкова ли рано платените драскачи са плъзнали във форумите? И ако имаш поне 1/10 част от познанията на Орешарски, щеше да е добре. Ти прочел ли си в живота поне една дузина книги? Информирай се най-напред къде работи Орешарски, а след това си позволявай такива "умни" класификации да правиш!
работи

2013.05.20 | 10:37

10
в УНСС. Тва нещо за хвалене ли е? Как има очи да говори, че е борил кризата, след като той и Станишев на изуст повтаряха, че няма да има криза в България, и че ще ни подмине.
и все пак

2013.04.08 | 09:26

2
И аз нямам против това, че Орешарски е човек с качества. Но изглежда тези качества не са достатъчни, за да не може да направи оценка и е заложил на куция кон БСП. И как при такава недалновидност ще му доверим управление на държавата?
Бай Хой

2013.05.20 | 10:37

12
Ако тази корумпирана мастия стане премиер на България, аз напускам тази дъжава! Явно политическите лумпени са решили докрай да се подиграват с народа си и това ще прелее чашата на търпението! Народа каза ИСКАМЕ НОВ МОДЕЛ, а не сегашното статукво! А продажна душица, поддаваща се явно на изкушения, минала от СДС в БСП за премиер - е това вече ще ми дойде в повече!! Думата си я давам - ако пак БСП се домъкнат на власт и тоя стане премиер - аз напускам държавата!!
анонимен

2013.05.20 | 10:37

11
Струва ми се ,че скоро следизборите пак ще сме на улицата.Само че този път много повече хора ще излязат.И за съжаление мисля ,че не се знае какво ще се случи.
баи ганю

2013.05.20 | 10:37

9
МИ ТО БЬЛГАРИЯ ВИНАГИ Е БИЛА В КРИЗА-ОЩЕ ОТ 09.09.1944Г И ТАКА ДО КРАЯ НА СВЕТА.ЗАТОВА ДА СЕ НАСОЧВАМЕ КЬМ ДЬРЖАВИ ДЕТО НЯМА КРИЗА. А ТАКИВА КАТО СКУНКСА-ОРЕШАРСКИ ДА ОСТАВА С МАНГАЛИТЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ДА БОРИ КРОЗИТЕ И ДА СИ ЧЕШЕ ТОПКИТЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА.
финансист

2013.05.20 | 10:36

8
Ако го питаш тоя, други финансисти освен "бобовдолския гений" от УНСС няма. Попитайте, обаче за него малко по-западно от Дупница, за да се разбере колко е известен.
номад

2013.05.20 | 10:36

7
Може и да е финансист, но бюджет 2009 го направи като тракторист беше заложил ръст над4%, а спадът беше над 6%.Това са му мерките срещу кризата. другата мярка бяха изхарчените 4милиарда от фискалния резерв само за един месец Декември 2008,толкова са похарчените от ГЕРБ за цялото управление
REAL

2013.05.20 | 10:36

6
Тоя тарикат,след като толкова лесно се изкушава,за какъв министър-председател се гласи?Та той е готов да продаде душата си на дявола ,ако бъде изкушен!
Бял Полуовес

2013.05.20 | 10:36

5
Докато СЕР-ГЕЙ казваше,че нямало криза,Орешарски я борел,хитро!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини