Кръстев: До дни ще стане ясно бъдещето на БДЖ

  • 26 март 2013 08:12

  • 1071
  • 0
Кръстев: До дни ще стане ясно бъдещето на БДЖ
©

Аз се събуждам и си лягам с темата "Железници". Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на транспорта в служебното правителство Кристиан КръстевКристиан КръстевКристиан Кръстев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията от 12 март до.

Състоянието на железниците е под всякаква критика, категоричен бе той. Но няма кредитор, който да обяви във фалит дружество, освен ако то не е във фаза, в която вече наистина не може да съществува повече, уточни той.

Министърът обеща, че до няколко дни ще стане ясно какво ще се предприеме в сектора, за да се подобри състоянието му. Каквото и да е действие, предприето спрямо БДЖ, ще бъде наблюдавано от цялото общество чрез медиите, затова оздравяването трябва да бъде рязко и сигурно. Мерките ще бъдат много отговорни и всяка една стъпка трябва да бъде добре премислена. Няма доверие у хората. Затова трябва да направим ясна и точна крачка и да обявим какво предстои в железниците, обяви министърът.

Вследствие на доста усилена комуникация между нас и кредиторите успяхме да организираме среща с трите най-големи кредитори на БДЖ. На нея се разбрахме по всички основни въпроси относно дружеството. Обещано им бе да имат ежедневен достъп до информация за състоянието на дружеството, каза той и подчерта, че не е вярно, че румънският кандидат-купувач се е отказал от дружеството. Информацията е потвърдена от Агенцията по приватизация, допълни Кръстев.

По думите му, развитието на железопътната инфраструктура не е само за благото на БДЖ. По същия начин, по който строим магистрали, така трябва да строим и железопътна мрежа. Така че реновирането е задължително. Търси се все по-ефективен начин за намаляване на въглеродните емисии, а жп е най-екологичният транспорт, подчерта министърът.

Според него цял свят върви към електронни услуги. Не знам какъв пазарен дял ще запазят пощите, но либерализирането на пазара е добро нещо. Те могат да бъдат натоварени с повече услуги. Затова бих се постарал да възвърна името на Български пощи, обяви ръководителят на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Последвайте канала на

1071 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини