Борисов: Европа оцени решителността ни при провеждането на реформите

  • 20 юли 2011 14:23

  • 1837
  • 8
Борисов: Европа оцени решителността ни при провеждането на реформите
© Булфото

Това каза премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г в зала „Изток” на парламента.


„Ще изчета целия доклад, защото има медии, които си позволяват преди да е излязъл официално, да пускат обявления, които не отговарят на истината. Ще чета бавно, за да чуете какво пише”, каза той.

Премиерът събра всички 117 народни представители от ПГ на ГЕРБ.


„Механизмът за сътрудничество и проверка бе създаден при присъединяването на България към ЕС, за да се помогне на страната да създаде безпристрастна и ефективна съдебна система. Това е национална задача. За изпълнението е необходимо правителството да приложи основните закони, а съдебната власт да промени практиките си, за да ги приложи, както е необходимо”, се посочва в доклада.


„Вече говорих с главния прокурор, така че сме се разбрали какво трябва да правим и се върви в крак с препоръките”, увери Борисов.


„Понякога механизмът бе оспорван, но по настоящем той допринася за насърчаването на промените в положителна посока и ние стоим абсолютно зад това. Българското правителство проявява решимост при провеждането на реформи. Акцентът бе изместен върху прилагането на законите за последните 5 години”, каза Борисов, прочитайки текстове от доклада.


Премиерът добави, че в него пише, че през лятото на 2012 г. ЕК ще извърши цялостна оценка за прилагането на механизма. „Настоящият доклад съдържа серия от конкретни препоръки, с които България да се подготви за тази цялостна оценка”, пише още в него.


Борисов заяви, че след три месеца ще бъдат направени някои промени, по отношение на закона за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, който бе отхвърлен в парламента. „Ще очаквам от ПГ на ГЕРБ много мощно да го подкрепи. Подготвени са и изменения в Закона за обществените поръчки и вече има видим ефект от осъществения от ВСС мониторинг по високите етажи на властта”, заяви премиерът.

"Отчетността на съдебната власт продължава да буди сериозно безпокойство. Надявам се, че хората от съдебната власт отговорно ще прочетат дума по дума и ред по ред доклада, за да установят и те критиките, които ЕК отправя”, добави Борисов.


Той каза, че никой не може да коментира обективността на доклада, запознавайки депутатите от ПГ на ГЕРБ с главата „Борба с организираната престъпност”.

В нея се посочва: „След последния годишен доклад на Комисията българските власти последваха препоръките на Комисията и изготвиха планове за засилване на отнемането на имущество. Съвместно със Съвета на Европа бе изготвен нов законодателен акт, който обаче бе отхвърлен от парламента. В предложението се предвижда имуществото да се отнема независимо от наличието на наказателна присъда. В него се предвижда също така извършването на ex-officio проверка на имуществото на високопоставени служители и политици. Необходимо е България спешно да продължи работата по приемането на това законодателство за отнемане на имущество въпреки неотдавнашните пречки в парламента. Все още са налице други слабости при отнемането на имущество, които трябва да бъдат отстранени. Имуществото трябва да бъде описано и обезопасено в ранните етапи от разследването, преди да може да бъде скрито или преместено. За тази цел трябва да има ефективно сътрудничество между комисията за отнемане на имущество, финансовите институции, административните органи и прокуратурата, включително съвместните екипи”

Последвайте канала на

Десислава Станева
1837 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Ха ха ха

2012.01.04 | 15:34

8
Европа знае че си малумен ПЕДАЛ!
Е

2012.01.04 | 15:34

6
В отдел "Борба с организираната престъпност" трябваше да сложат препоръка - да се елиминра присъствието на престъпниците бойко борисов и цветан цветанов в изпълнителната власт. боклуци и педали ви управляват а вие спите. не се чудете ако се събудите на оня свят!
Вуйчо Георги

2012.01.04 | 15:34

7
Ти май отдавна си на оня свят, синко?

2012.01.04 | 15:34

5
До заблодените забравиме ли критиките на ЕС по времето на тройнота банда какво беше куче влачи рейс диря няма . татяна дончева румен петков румен овчаров петар стоянов (сумиста) и др. герои борилисе за благото мфиотите

2012.01.01 | 22:02

2
пропусна на големите Алексей Петров мижетурката Я Янев и обсужващия персонал на РЗС
избирател

2012.01.04 | 15:33

4
В България през тези 2 години не е имало никакви реформи,а само е извършвано разформироване на всичко положително постигнато досега...........

2012.01.04 | 15:33

3
Дано да продължаваме все в този дух.. господ знае, че времената са тежки, но ако се продължава така, ще излезем на чисто убеден съм !

2012.01.01 | 22:01

1
до двамата комуняги които сте писали ви пожелавам някои ден да ви ото влекат детето ви полициата да не можеже да направи нищо сигорно забравихте как беше при четворната коалициа БСП ДПС НДСВ МАФИАТА

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини