Костадинова: Социалният кабинет не може да направи реформа в политиката по доходите

  • 17 март 2013 11:51

  • 1276
  • 0
Костадинова: Социалният кабинет не може да направи реформа в политиката по доходите
©

"Реформа в политиката по доходите за този период и с този мандат не може да се направи. В същото време сме наясно, че действително хората са притиснати до стената, затова нашите усилия ще бъдат насочени в една такава кризисна ситуация еднократно да подпомогнем най-уязвимите групи. В момента правим разчети от една в МТСП какви различни групи с какви мерки могат да бъдат подпомогнати и МФ прави разчети какви са възможностите в държавния бюджет, за да бъдат подкрепени тези групи", каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна КостадиноваДеяна Костадинова Деяна Костадинова е вицепремиер и министър на труда и социалната политика от 12 март до 29 май 2013 в интервю за "Неделя 150" по БНР.

Костадинова
обясни, че помощ от 65 лева за енергийни помощи не е обсъждана: "Информацията, която в момента циркулира в публичното пространство не излиза от кабинета. В този смисъл аз с конкретна сума не бих могла да се ангажирам в момента и смятам, че е безотговорно и ще подведем хората, ако го кажем. Трябва да сме наясно, че по никакъв начин нашите действия няма да застрашат финансовата и фискалната дисциплина на страната. Нека да мислим трезво. Ако в момента предприемем рискови действия, само след няколко месеца тези рискови действия същите ние, гражданите на страната, ще ги плащаме двойно и тройно, защото ако застрашим финансовата или фискалната стабилност на страната, това ще доведе моментално до падане на рейтинга ни, ще доведе до повишаване на лихвените проценти и от там отново домакинствата ще страдат. Това служебното правителството няма да го приеме".

Социалният министър заяви, че всички предложения подадени към МТСП ще бъдат обсъдени на Тристранния съвет, които ще се състои. Тя беше категорична, че до една седмица ще може да отговори какво конкретно и реално ще може да се изпълни.

Костадинова обясни, че предложението за взимане на дълг, за да се разплатят социалните плащания е най-рисковото и най-немотивираното.

"Фискалният резерв е стабилен. Силните месеци в приходната част тепърва предстоят. Възможностите са различни. Въпросът е бюджетът да се изпълнява така както е приет", увери Костадинова.

По отношение на новите работни места социалният министър коментира: "Нови работни места на реалния пазар на труда могат да се случат единствено и само, ако има икономически растеж. Със субсидирана заетост не бихме могли да говорим за нови работни места в този смисъл. Субсидираната заетост е един инструмент, които се използва в период на икономическа криза и висока безработица, каквато в момента е цяла Европа, това е един безспорен механизъм, но той не води до икономически растеж. Така че ако искаме да има нови работни места, трябва да подкрепим икономиката".

Костадинова увери, че всички в кабинета са експерти, а не политици.

Тя подчерта, че никога не е била член на партия ГЕРБ и е била поканена като съветник на бившия министър-председател Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г като експерт в социалната политика и управление на еврофондовете.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1276 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини