Асланов: Служебният кабинет трябва да покаже какво е наследството на ГЕРБ

  • 13 март 2013 08:12

  • 1050
  • 0
Асланов: Служебният кабинет трябва да покаже какво е наследството на ГЕРБ
©

Служебният кабинет би бил успешен, ако в него не бъдат разчетени партийни ходове и не бъдат изчислени партийни ползи. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ социологът Боряна Димитрова.

Първата задача на правителството е институционалната стабилност. Не трябва да се допуска хаос в страната; нужна е финансова сигурност, за да не се засили обедняването на гражданите; изграждане на ясни ангажименти на икономическа стабилност. Втората задача е да се преодолее политическата криза чрез свободни демократични избори. Това ще стане след постигане на институционалната стабилност, уточни тя. По думите й, България не трябва да продължава да бъде страна, в която първото, за което хората се сещат, след като някой каже "нечестни", са "избори". Третата стъпка е преодоляване на социално-икономическите проблеми у нас, обяви тя.

Според социологът Юрий Асланов, повишаването на доходите е много амбициозна задава, която от служебния кабинет не може да се изпълни. Трябва да се примирим, че чудо няма да стане в тези два месеца до изборите.

Служебният кабинет е натоварен с големи обществени очаквания. Той трябва да организира изборите, за да не остави каквото и да се съмнение, че те ще са нечестни, недемократични и незаконни. Нужно е кабинетът да покаже какво е наследството на ГЕРБ преди редовните избори, за да са наясно всички политически обекти каква е истината, къде са парите, за какво са изхарчени, как са разпределени, какво е състоянието на хазната. Той обаче не трябва да продължи политиката на последните дни от оставката на правителството, което развърза кесията и раздаваше концесии, които за поколения наред ще останат, каза още той.

По думите му, половината от състава на правителство не е познат на гражданите. То има и прекалено ниско първоначално одобрение - около 50%, коментира Асланов. Поне не е натоварено със свръхочаквания, което пък ще даде малко глътка свеж въздух на кабинета да изпълнява ежедневните си задачи, отговори Димитрова.

Трябва да се подчертае, че правителството не само има времеви лимит за действие, но и политически ограничения, тъй като няма законодателна инициатива. Не бива да се очакват чудеса от него, категоричен бе той.

Стабилност на институциите и честни избори - това са двете задачи на служебното правителство, категоричен бе политологът и юрист Даниел Смилов. Партиите не трябва да си измиват ръцете с този кабинет, а трябва да поемат политическата си отговорност.

Последвайте канала на

1050 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини