Новият премиер: Правителството ми е безпартийно (видео + галерия)

  • 12 март 2013 15:51

  • 27856
  • 70
Новият премиер: Правителството ми е безпартийно (видео + галерия)
©

От утре България за трети път в демократичната си история ще бъде управлявана от служебно правителство, заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното при представянето на служебния кабинет.

Марин Райков ще е премиер и министър на външните работи в новото правителство, каза Плевнелиев. Тримата вицепремиери в служебния кабинет ще бъдат Екатерина Захариева, Деяна Костадинова и Илияна Цанова.

По думите му всички избрани членове на служебното правителство са доказали своята надпартийна сигурност и са изтъкнати специалисти в областта, в която работят. Никой от тях не е бил агент на бившата Държавна сигурност. Служебното правителство ще е отговорно към обществото, то ще служи на хората, а не на партийни елити. То ще е гарант за честни и демократични избори, заяви Плевнелиев. Служебното правителство ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол.

Социална криза, базирана на ниски доходи и висока безработица, прерасна в политическа криза с оставка на правителството. От утре назначавам служебно правителство, разпускам Народното събрание на 15 март. Предсрочните избори ще са на 12 май, каза Плевнелиев.

По думите му е необходима пълна проверка по веригата за сметките на тока. Основните проблеми за решаване в енергетиката са тоталната непрозрачност и ниската ефективност. Служебното правителство ще вземе важни социални и икономически мерки. Пенсиите ще бъдат увеличени от 1 април.

Правителството ще подготви антимонополно законодателство в областта на енергетиката, законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента. Ще бъде назначен специален заместник-министър за малките и средни предприятия към Министерство на икономиката, каза президентът. Нека се обърнем с разбиране и подкрепа към малките и средни предприятия. Служебното правителство трябва да направи необходимото, за да им бъдат изплатени задълженията. Кризата е социално-политическа, нека не допуснем тя да стане и икономическа. Нека бизнесът работи спокойно, заяви Плевнелиев.

Според него основният проблем на страната ни е в ниските доходи, но да си беден не е диагноза. По думите на Плевнелиев трябва да се създадат нови работни места - чрез инвестиции и добро образование. Искам политическите партии да са честни и да поемат ясни ангажименти към посочените проблеми от хората. Най-важна е победата на обикновения човек. Различни доброжелатели ще търсят навсякъде негативи, нека сме наясно, че голямото деление е на едните, които застават зад България и другите, които застават зад собствения си интерес, заяви Плевнелиев.

Служебното правителство ще подготви законодателни промени за силен и независим регулатор, избран от парламента. Ще започне веднага с обществените съвети. Държавната администрация в момент на преход винаги намалява активността си, това не трябва да се допуска от служебното правителство.

Около 3 месеца ще е мандатът на новоназначените министри, нека им дадем шанс да си свършат работата и после да ги съдим, каза Плевнелиев.

Свидетели сме на една демонстрация на национално достойнство, на гняв. Българите излязоха, за да се защитят от монополите. Правителството на Бойко Борисов подаде оставка. След разпускането на 41-то Народно събрание, а държавният глава ми гласува доверие да застана начело на служебно правителство. Това заяви новоназначеният служебен премиер Марин Райков.

Няма да приемаме изборни кодекси и да променяме конституцията. Правителството ще зададе посоката на развитие в различни ключови сфери. Ще организираме демократични избори. Хората от протестите отправиха тежки упреци към различни партии. Новото правителство е безпартийно, каза Райков. Като спазваме стриктно зададената бюджетна рамка, ще предприемем конкретни мерки в сферата на доходите, подобрявайки положението на българските пенсионери.

България ще продължи да изпълнява всички свои партньорски ангажименти в ЕС и НАТО. Няма да допуснем политика, която би поставила под въпрос валутния борд. Няма да допуснем авантюра, изразяваща се в безразборна национализация. България няма да отстъпи от суверенното си право да решава кои енергийни проекти отговарят на интересите на българите и кои не, каза Марин Райков.

Всеки, който си позволи арогантност срещу демонстриращите, ще бъде наказан на изборите чрез вота на народа. Чухме протестиращите, нека сега да дадем думата на мълчаливото мнозинство от българския народ, добави той.

Церемонията по предаването на властта в Министерски съвет ще бъде утре в 10.00 часа, обяви президентът Плевнелиев.

На сайта на Президентстото са обявени и осатналите членове на служебното правителство:

Екатерина Захариева, вицепремиер и министър на регионалното развитие.
Деяна Костадинова, вицепремиер и министър на труда и социалната политика.
Илияна Цанова, вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз.
Драгомир Йорданов, министър на правосъдието.
Проф. Иван Станков, министър на земеделието и храните.
Калин Христов, министър на финансите.
Кристиан Кръстев, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Николай Милошев, министър на образованието, младежта и науката.
Проф. Николай Петров, министър на здравеопазването.
Петя Първанова, министър на вътрешните работи.
Петър Стойчев, министър на физическото възпитание и спорта.
Роман Василев, министър за развитие на електронното правителство.
Тодор Тагарев, министър на отбраната.
Владимир Пенев, министър на културата.
Юлиан Попов, министър на околната среда и водите.

Асен Василев, министър на икономиката, енергетиката и туризма

Служебното правителство, назначено от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.

Служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет на Република България, както и данъчната политика. Ако не е налице предварително съгласие, дадено от настоящото Народното събрание, служебното правителство не може да взема държавни заеми.

Служебният кабинет не може да изпраща български въоръжени сили извън страната или да разрешава пребиваването на чужди на българска територия, тъй като това е от компетентността на Народното събрание. Правителството, назначено от държавния глава, не може да сключва също така международни договори или да денонсира сключени договори, за които чл. 85 от Конституцията изисква ратификация.

27856 70

Свързани новини

Коментари 70

Добави коментар

2013.03.13 | 22:45

70
"Новият премиер: Правителството ми е безпартийно"... Правилно, г-н "НОВ" премиер, безпартийно е след като всички партии следват една и съща политика - геноцид и грабене в огромни размери, командвани отвън. Просто след '89 господаря се смени! Нов премиер, роден в столицата на новия господар - Вашингтон ДС (ДС дежа-вю)

2013.03.13 | 22:45

69
поредната наглост от герб да си назначат марионетките, ама така е с тая мъжка проститутка дето имаме за президент

2013.03.13 | 22:43

68
Трябва спешно да вдигнем народа на протести против Президента-слуга и личен агент на генерал Стоимен Стоименов, който уж му е съветник по сигурноста , престъпния главен прокурор,продължаващ да прикрива всички престъпления на Мухобройко и Цветанов и това престъпно временно правителство, съставено от втория ешелон на ГЕРБаджийските подлоги и западните корпорации. Новият премиер е сътрудник на свърхсекретния щат на РУМНО и вербуван като агент на DGESE, след като французите го залавят на летище Орли да пренася огромни недекларирани суми, ползвайки дипломатическия си статус. Какво друго да се очаква от един престъпник, продал дори родината и народа си. Именно Райков заявява и с думи на практика денонсира споразуманието за изплащане компенсации на българите от Беломорска Тракия като заявява, че България няма претенции към Турция и не иска да обвързва подобни казуси с членството на Турция в ЕС. Сотир Цацаров не само отказва да образува предватрително производство за разследване на престъпленията на Мухобройко, но и отказва да разследва кой е издал заповедите да се изготвят досиета на всички по-активни протестиращи, да се подслушват и изнудват и да се заведе дело срещу този, който е разпоредил да бъдат нарушени правата и личната свобода на българските граждани. Трябва да искаме оставките на всички тези престъпници и съд за техните престъпни деяния и бездействие. Цацаров е открит слуга на Цветанов, който го държи с компромати за неговите деяния в Пловдив и хилядите недвижими имоти, придобити с негово съдействие. Назначен е с личната протекция на другия пловдивски престъпник- Красимир Гергов, което показва, че двете престъпни крила на ГЕРБ и БСП са от един и същ цирк.Трябва да ги пометем и да ги съдим, а не да се самозапалваме в знак на протест срещу техинте престъпления. Само така ще успеем да си извоюваме свободата и върнем достойнството и бъдещето на народа си. Престъпна продажна сган! Всички те трябва да бъдат съдени заедно с техните чуждестранни и вътрешни тайни кукловоди. Да организираме народа и да се вдигаме. Явно без малко кютек по мазните задници на тези продажни престъпници и мерзавци няма да стане нищо и те ще продължат да ни яхат,грабят и убиват като нагло ни се смеят в лицата ! Крайно време е да спрем тази гавра на властимащите-българоубийци с народа!
Дивия

2013.03.13 | 21:47

67
Аз много се радвам на избора за министър на културата - Смело напред,Попов! :D

2013.03.13 | 21:07

51
само като прочетеш коментарите и ти става жалко - само псуващи кретени и платени драскачи от Атака и БСП!Но така е по-добре - народа ще види какви са избирателите на Атака и БСП-ДПС - липса на мозък и кръчмарско поведение!Каквото сам си направиш ,никой не може да ти го направиш! Пожелавам успех на новото правителство - то е за 2 месеца , нека му се даде шанс!
Darina koleva

2013.03.13 | 21:47

66
И аз им пожелавам успех.Вулгарното говорене и персоналните обиди не правят позицията убедителна.По скоро липса на аргументи, да не говорим за добро възпитание.Дори писането с грешки не е от голямо значение,колкото омразата към всичко и всички.
Стен

2013.03.13 | 21:46

64
Започвай с главна буква герберче!

2013.03.13 | 21:46

65
Само ВОЛЕН е спасението !

2013.03.13 | 21:46

63
ти добре ли си?

2013.03.13 | 21:46

62
Правителство но гербо-костовите секретарки. Очаквам включване от новите Калинки .....

2013.03.13 | 21:46

61
Четейки коментарите ,човек се пита дали е попаднал на тийнерджърско парти или е на кръчмарско надпиване на футболни агитки! Недодялан език , дърварски псувни и агресивно надприказване - веднага си личи кой им е предводителя - Болен Волен!Същия ненормален фюреризиран стил , липса на каквото и да е възпитание и проглушаващи ушите простотии!И всичко това за 20 лв. за да пишеш простотии във форумите - елементарно Уотсън!Продължавайте копеленца - поне народа разбра къде са ненормалните фанатизирани вечно критикуващи недоносчета!
ДЯДО МАНАФ

2013.03.13 | 20:17

39
Дай.а вашта мама неграмотни и полу-грамотни типове оставете новото правителство да работи !!! А СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ И КОЛКОТО ДА НИ ВИ СЕ ИСКА ЩЕ ГИ СПЕЧЕЛИ ГЕРБ И БАТЕ БОЙКО!!! ХА СЕГА ПЛЮЙТЕ СЛУГИ НА СТАНИША И ДОГАНА!!!ДОЛНИ БОКЛУЦИ ТАКИВА!!!!

2013.03.13 | 21:10

60
Спокойно бе, манафчо, ще се задушиш. Изплюй бойковия, не е възпитано да пишеш с пълна уста.Манафска му работа
4OKO

2013.03.13 | 21:10

59
O6tee ne si po4nal i Laje66666.......da vidim kvi ste gi svar6i6.Miki Mays.......& Buda te potstaviha i ty si mai edin ANIMACIONEN geroi.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини