Партиите правят кастинг за депутати от народа

  • 10 март 2013 07:39

  • 1391
  • 3
Партиите правят кастинг за депутати от народа
© Булфото

Два месеца преди предсрочните парламентарни избори в партийните централи на големите формации тече кастинг за нови депутати. На мераклиите за парламента се прави щателна проверка и примерно досие, пише "Стандарт".

Подробни автобиографии, снимки и препоръки се прилагат в документите както при кандидатстване за работа. Над 43 неправителствени организации вече са написали официални писма до ръководството на БСП, с които предлагат свои хора експерти за листите на червените. От "Позитано" 20 са заложили около 25 процента гражданско присъствие в кандидатдепутатските списъци. Но в тази квота влизат и коалиционните партньори от "Коалиция за България". А всеки кандидат-депутат ще мине три кръга на одобрение, предупредиха социалистите. Освен мнения от кварталната партийна организация червените ще искат одобрение от общинските структури и областните съвети. Целта е да се предпазим от компрометирани фигури или хора, които през годините са сменили няколко пъти партийната си принадлежност, коментираха от централата на БСП.

В ГЕРБ също следят под лупа новите лица и организациите, които ги предлагат. Но неофициално ключови фигури от там уточняват, че с приоритет ще са издигнатите кандидатури от самите структури по места. Както и че част от сегашните депутати вече са с червен картон за следващия парламент. Първите 50 мераклии за политици вече са подали документи за участие в кампанията на РЗС "Влез в политиката! Смени системата!", съобщиха хората на Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия,. В централата на партията са регистрирани повече от 100 обаждания. А заради големия интерес срокът за "партийния кастинг" е удължен до 25 март - Благовещение. Над 70% от подалите вече документи са с висше образование, между които има юристи, икономисти, IT специалист и счетоводители, уточняват още от РЗС. Сред кандидатствалите има българи, които живеят в САЩ, Канада и Германия, но желаят да се завърнат в родината и да помагат за нейното развитие, казват още от партията на Янев.

Бъдещите листи ще са тема на заседанието на Централния съвет на ДПС на 14 март, стана ясно от изявление на лидера на партията Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в в Добрич. Тогава ще бъдат приети критериите и процедурата, по които ще се номинират кандидатите за депутати на ДПС, уточни Местан.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1391 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
daniel

2013.03.11 | 00:02

3
s tova sigurno se opitvat da izmiqt liceto na nqkoi...... za6to ne se setiha predi godini da go napravqt.... ili prosto mnogo hora iskaha da papkat ot naroda
Дагх

2013.03.11 | 00:02

2
Абе как партиите ще избират политици. Мамито им тъпо ние избираме политици не те. Е*ати боклуците. След малко отивам на протест само да ми се мерне някой във Варна ще му счупя капачките и ще го хвърля на чайките да го кълват.
mmmmmmmmmm

2013.03.10 | 23:59

1
боклуците от неправителствените организации от кога се водят гражданин и част от народа, че да се редят за такива?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини