Рашидов си отива, музеят му остава

  • 01 март 2013 11:08

  • 1134
  • 3
Рашидов си отива, музеят му остава
©

Първото нещо, което исках, е България да има свой музей. Това каза министърът на културата в оставка Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко на инспекция на проекта „Национален музеен комплекс”.

„Аз смятам, че музеят ще бъде готов. Строителят са сериозна фирма. Аз се надявам на отговорни хора, които да довършат това, което години на ред са правени опити ту да бъде банка, ту да го прибере някой. В крайна сметка, намерихме начин да се превърне в музей. Успяхме да намерим 27 милиона лева европейски средства. Надявам се следващият министър ще го довърши”, каза още министърът.

„По-важното е това – България няма музей. Във всеки музей по света се запазва паметта на една нация, духовното развитие на една нация. Ако ние днес не изровим в Египет камъните, които лежат още под земята, няма по какво да съдим нито за икономическия растеж, нито за политиката, която са имали, нито за развитието на медицината, нито за инженерното мислене, нито за архитектурата. Така че изкуството и духовността са документ на времето. Нека да не го гледаме като нещо, което е много симпатично”, посочи министър Рашидов.

Днес ставаме свидетели на обществени съвети към Президентството. Доста голяма смехория, каза още Рашидов. Аз от първия ден работя с обществени съвети и в момента изготвям най-важния документ на Министерството на културата – стратегията на министерството, с над 150 представители на обществени структури, каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

От 1990 година творческите съюзи не са от държавни институции, а са частни обществени сдружения по интереси. Във всички експертни комисии, до купуването на картини в музеите, от началото присъстват тези хора в съвети. Така че - се чудя какво ще прави общественият съвет на президента - каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

През цялата година работим с обществените организации, и то много добре, и с профсъюзите. Така че в културата нека да не правим миш-маш. Нещата вървят много добре, прекрасно напред, и нека този, който дойде след мен, да го продължи. Аз съм много щастлив, че в началото на мандата притесненията, съмненията на гилдията, хората, към които принадлежа и съм част от тях, ми викаха „оставка”. Но днес от същите тези хора получих благодарствени писма и тежка раздяла. Поканих ги да се отчета, пред същите тези гилдии, заради които работих 4 години. Сигурно имам и пропуски и неща, които не съм направил, но аз безкрайно им благодаря за това, че те работеха много добре - каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Утре ще сляза от този пост, ще се върна при тях и искам да ги гледам честно и почтено в очи - каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. От 15 години всички партии са били длъжни, които са били на власт, да направят стратегия на културата. Аз съм министърът, който започнах да го работя, почти е готов, трябва само да мине през парламента да се гласува законът за културата. Над 150 души от обществени организации работят по този проект. Така че - да говорим, че не сме търсили обществото и не сме работили заедно с обществото - това в културата не се случвало, каза Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Последвайте канала на

1134 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.03.02 | 12:33

2
Този е медицински феномен-съчетава качества на артист и на мутра.И той като аверите му се прави на света вода ненапита.
Един от вас

2013.03.03 | 21:01

3
Да се отрича това което направи този министър на културата си е .... /извинете ме за тона/ чиста простащина! Смея да твърдя че г-н Рашидов се показа като ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН, за разлика от сериозна част от пишещите в тези форуми!

2013.03.02 | 10:07

1
то от герб доста работи останаха ами от бсп и дпс освен кражби какво друго остана

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини