Евгений Иванов: Цената на тока може да се понижи с 10 - 20%

  • 28 февруари 2013 07:47

  • 2618
  • 0
Евгений Иванов: Цената на тока може да се понижи с 10 - 20%
©

Промяната само на минималната работна заплата не е решение на проблемите в държавата. С нея са свързани много други плащания, които могат да доведат до проблеми с фискалната политика. Това обяви в предаването "Денят започва" на БНТ Евгений Иванов, изпълнителен директор на КРИБ.

По думите му, наистина общественото недоволство е породено от ниските доходи. Имаме обаче кошница от проблеми, които не търпят поотделно решаване.

Той обяви, че още през ноември от КРИБ е било внесено предложение за намаляване на цената на тока с 10 - 20%. Квотите, за които държавата получава пари от износа на енергия, трябва да бъдат внесени в един фонд, който да задържа цената на енергията постоянна и ниска, обясни Иванов и уточни, че предложението е съгласувано с Министерствата на финансовите, на икономиката, енергетиката и туризма, както и на околната среда и водите. В рамките на няколко дни то може да се одобри и да започне работа, обяви изпълнителният директор на КРИБ.

Той обяви още, че залага много на бъдещия обществен съвет. Трябва да бъдат отправени ясни послания към държавата и към външните партньори. Президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното трябва да накара служебното правителство, към което този обществен съвет е консултативен орган, да излъчи под наш натиск три основни послания - че администрацията продължава да работи, защото спре ли икономиката, положението в страната ще е лошо; големите обществени поръчки трябва да се изплащат според договореното; трябва да продължи работата по новия програмен период от ЕС. Ако не го правим, всички 26 страни ще се опитват да дръпнат от нашата баница, обяви той.

Според Пламен Димитров от КНСБ, парламентът трябва да отговори на общественото очакване за промяна за закона, за да се допуснат гражданите в участието на изпълнителната власт. Граждански контрол трябва да има и над ДКЕВР. Участието в законодателната власт трябва да станата чрез облекчаване на нормите за независимите кандидати, заключи той.

Последвайте канала на

2618 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини