Световните агенции коментират оставката на Дянков

  • 18 февруари 2013 16:10

  • 3839
  • 10
Световните агенции коментират оставката на Дянков
©

Българският премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г освободи министъра на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи веднага след протестите срещу високите сметки за тока, обхванали цялата страна, посочва АП по повод на промените в българското правителство, обявени от Борисов днес.

Агенцията отбелязва, че премиерът не е обяснил подробно мотивите за тези промени, които ще бъдат предложени за одобрението на парламента по-късно тази седмица. АП припомня и за протестите в неделя в България, в които се включиха хиляди хора, обвиняващи правителството, че не успява да подобри жизнения стандарт. Освобождаването на Дянков идва в момент, в който десноцентристкото българско правителство губи доверието на обществото, посочва агенцията и припомня, че това се случва в навечерието на парламентарните избори през юли.

Българският министър на финансите беше уволнен ден след протестите в цялата страна срещу високите сметки за тока, в които се включиха десетки хиляди хора, посочва АФП. Агенцията отбелязва, че Дянков, който води политика на икономии, е бил един от най-непопулярните членове на правителството с одобрение от 11 процента. Постът на Дянков сега се поема от Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник, който е малко по-популярен /18 процента/, посочва АФП. По повод предложението Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена да заеме овакантения вицепремиерски пост на Дянков, агенцията посочва, че тя е най-популярният член на правителството и се ползва с 30-процентно обществено доверие. Агенцията се спира и върху серията оставки и уволнения в българската администрация в последно време, като например уволнението на Ангел Семерджиев и оставката на неговата приемничка Юлиана Иванова. Пет месеца преди парламентарните избори българският премиер Борисов се ползва с подкрепата на 29 процента от избирателите, докато неговата партия ГЕРБ има едва 22-процентно доверие, посочва АФП и допълва, че такъв е процентът на доверие и за главната опозиционна сила - БСП. По повод вълната от протести, обхванала България заради високите сметки на тока, АФП посочва, че това са първите спонтанни масови протести от края на комунизма, които не са организирани от партия. Според политолози има голяма вероятност тези протести да се изродят в неконтролируемо насилие, допълва агенцията, визирайки инцидентите по време на вчерашния протест в София. АФП припомня също, че протестиращите настояват за национализацията на трите енергоразпределителни дружества - идея, на която Дянков беше противник.

ИТАР-ТАСС също отбелязва, че оттеглянето на Дянков става след масовите протести срещу високите енергийни сметки. ДПА припомня във връзка с оттеглянето на Дянков, че когато през 2007 г. България стана пълноправен член на ЕС, българите се надяваха, че техният жизнен стандарт ще се подобри, но днес тя си остава най-бедната страна в блока, като средната месечна заплата е едва 500 евро. Строгата фискална политика на Дянков беше непопулярна в родината му, въпреки че тя запази бюджетния дефицит на равнище от 0,5 процента от БВП през 2012 г., което беше понижение в сравнение с 2 процента от БВП през 2011 г. Фискалната политика на Дянков беше одобрявана от повечето европейски партньори на България, посочва агенцията.

Агенция Ройтерс отбелязва, че Дянков строго е контролирал разходите в най-бедната страна членка на ЕС и че е освободен от поста в момент, в който премиерът Борисов се опитва да спечели по-голяма подкрепа за себе си и за своята партия преди парламентарните избори през юли. Ройтерс припомня постигнатото от Дянков за намаляване на бюджетния дефицит и отбелязва, че Дянков е бил уважаван в ЕС за фискалната си политика. Но в България икономическата стабилност в последните години бе за сметка на жизнения стандарт, пише Ройтерс и подчертава, че средната заплата в страната е 460 долара на месец. Агенцията отбелязва, че Дянков е бил непопулярен в страната заради своята откровеност и безцеремонност и добавя, че неговото уволнение може да подобри имиджа на правителството и без големи промени в политиката. Агенцията се спира и върху приемника на Дянков - Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и изтъква, че той се справя добре с усвояването на средствата по европейските фондове, област в която България традиционно е имала проблеми.

Последвайте канала на

БТА
3839 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
ИТАР-ТАСС

2013.03.21 | 00:54

10
Руснаците явно много ни харесват. След като пишат, че средната работна заплата е 500 евро, т.е. 950 лева, не знам? Иначе тук за тях е добре, климата е добър, хапват и пийват доста на много по-евтино отколкото в Русия...ама и да бяха видяли, че средната заплата е около 700лв. нямаше да е зле! Поне в очите на някои изглеждаме малко по-богати!!! Се е нещо...
Глава гербава

2013.03.21 | 00:54

9
Главата дянкова падна-ред е на тази на Борсук Боко!!
Valya Miteva

2013.02.25 | 09:36

2
Eeee,kato padnat glavite na Boikovci,s chii glavi shte gi smenite-s tezi na Stanishev, Kuneva ili depesarska-ili Simeoncho shte si povikate pak,che da si dovarshat kradeneto???? Koiato i glava da si slojite ot tia deto gi gledame 23 godini,za naroda Pak shte ostane dolnata!!!!
Джудеая Ноктис

2013.03.21 | 00:53

8
Булка, не бери грижа -сега искаме главите на всички придворни гербарски будисти! И глави ще падат, докато българиските продажни политичета не си наушите урока по демокрация, озаглавен ,,Бъларски Национален Интерес“
best joe

2013.03.21 | 00:53

7
//ДИА/Н/КОВ е наи-интелигентниа от това правителство, но зодиа ВЕЗНИ не е за пост на вели4ие. БГ има да лази, както и да лети до постигането на заветните си идеали. Младостта е в своето право да иска и постига вси4ко това, което е УСПЕХ. Мизерното днес е плод на вековна политика и конкуренциа.Бог с Оте4еството завинаги наедно..........

2013.03.19 | 21:24

6
Бог ще го съди тоя фашист за предателството му към българския народ.

2013.03.19 | 21:23

5
БАН да разработи стратегия за развитие на всички отрасли в страната.Правителството само трябва да ги изпълни и нещата ще си дойдат на мястото.В БАН е капацитета ,съмнявам се че някой знае какво прави без да има стратегия и проучвания в дадената област.
kifla

2013.03.19 | 21:23

4
та къде са тия 500евро заплата, средна, че не мога да се сетя.....или гледате друга България ????

2013.03.19 | 21:23

3
ВСИЧКИ ГЕРБАВИ ДЕПУТАТИ ИЗПРИЩЕНИ ОТ ПАНИЧЕСКИ СТРАХ СА ПЛЪПНАЛИ ПО ФОРУМИ И САЙТОВЕ ДА ПИШАТ В ПОДКРЕПА НА СМЕШНАТА СИ ПАРТИЯ ГЕРБ-ГРОБ И В ПОДКРЕПА НА МУТРАТА БУДА ,АМА ВЕЧЕ Е КЪСНО ДРУГАРИ ГЕРБАВИ КРАДЦИ И ПРОДАЖНИЦИ ,МАНДАЛОТО ХЛОПНА И НАРОДА ВИ КАЗА БАСТА
az

2013.02.23 | 23:42

1
Dqnkov ostava mnogo dobrar ministar. Nqkoi da e chu oresharski 4 godini da go kritikuva. i dvamata bqha na edno i sashto mnenie. Ako doidat chervenite na vlsat zaminavam za Avstraliq tam sas sigornot nqma da doidat na vlast.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини