Нинова: ГЕРБ увеличи само контрабандата на цигари

  • 08 февруари 2013 12:24

  • 1301
  • 7
Нинова: ГЕРБ увеличи само контрабандата на цигари
©

Депутатът Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за попита от парламентарната трибуна какви национални програми изпълнява Министерство на здравеопазването, за да ограничи употребата на наркотици, тютюнопушенето и алкохола. Здравният министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, й отговори, че политиката е следната - опазването и подобряването на здравето на нацията е сред основните приоритети на правителството. Мерките са съобразени с мерките на ЕС. Забраната за пушене на обществени места предпазва от една страна непушачите , а от другата - спомага за ограничаване употребата на цигари от пушачите.

Атанасова заяви, че до настоящия момент са подготвени две програми за ограничаване на тютюнопушеното. През годините към Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, ежегодно се провеждат програми - като "Живот без тютюн". Тя се изпълнява от ученици, за да им се покаже, че човешкият живот е ценен. За периода от въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене до 31 януари 2013 година регионалните здравни инспекции в цялата страна са извършили 143 724 проверки на общо 138 000 обекта. Атанасова посочи, че в рамките на тези проверки са издадени 1820 предписания, написани са 789 акта за констатирани нарушения и са издадени 485 наказателни постановления. Опазването и подобряването на здравето на населението е основният приоритет на правителство, като доказателство за това е приемането на пълната забрана за тютюнопушене в закрити помещения. Целта на въведената забрана през 2012 година на тютюнопушене е опазване на общественото здраве, като тя защитава здравето на непушачите и предпазва самите пушачи от прекомерната употреба на тютюневи изделия, отбеляза министър Атанасова.

Нинова контрира, че едно на 100 от акцизите трябва да се използват за превенция на тютюнопушението - това означава, че е трябвало да се изхарчи 1,1 млн. лева, а вие сте изхарчили 660 000 лева. Единствения ефект е, че увеличихте контрабандата на цигари и влошаването на здравето на пушачите. Една кутия цигари струва между 80 стотинки и 1 лева, останалото е акцизи и ДДС.

Последвайте канала на

1301 7

Коментари 7

Добави коментар
y

2013.02.09 | 10:26

3
Типично по БСП-арски!!!Демагогия и подривна дейност, там сте най-големите специалисти!

2013.02.10 | 00:32

7
Ами като се грижат за здравето защо не забраняват алкохола? Той е истинският бич на здравето и живота на българите. Аз не съм видял някой под влиянието на тютюна да причини смърт на друг човек, а под влияние на алкохола няма а и немога да ви изброя. Проверяват в заведенията за пушене, не може ли в същото време да са с полиция и да проверяват и за наркотици, гарантирам ви, че сумарно заловените количества ще са в пъти повече от тези заловени на границите. А нещо за замърсителите на въздуха, за пречиствателни станции по градове и курорти, за неправомерно съхранение на опасни вещества близо до населени места и т.н. и т.н. Загрижили се те за нашето здраве! Това с цигарите е евтин популизъм и целят да ни настроят едни срещу други, да ни отклонят вниманието от действително страшните неща, които вършат и които са опасни не за здравето, а за живота ни, ако мога така да нарека жалкото ни съществуване. То търпило, търпило, ама до кога бе братя и сестри?
koko

2013.02.09 | 07:52

1
tova e verno

2013.02.09 | 12:49

6
Нали нинова е по кражбите , с овчаров. Ако е така защо се оплаква?
Кyрнелия

2013.02.09 | 12:49

5
Кyрнелия има специални поздрави от Яне Янев с препрадка към Р.Овч.

2013.02.09 | 10:25

2
Сигурно е права, защото контрабандните структури на БСП не се занимават с цигари, защото не правят така. Абе ханъм, ти нас за какви ни имаш? Депутатка си, кяриш заплата като слънце. Я не се излагай. Сигурно си вярваш, че някой те мзема на сериозно. Да, ама не.
smqh

2013.02.09 | 12:49

4
Гласувах за Герб и останах крайно разочарован ,но комунистите са най-наглата сган.А пък коментара на тая е повече от малоумен.По нейната логика повечето водещи държави в еьропа са вавели забрана за пушенето за да правят контрабанда с цигари.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини