Социалистите искат цялостен мониторинг от ЕК на изборите

  • 06 февруари 2013 20:30

  • 873
  • 3
Социалистите искат цялостен мониторинг от ЕК на изборите
©

"Настояваме за цялостен мониторинг от ЕК на подготовката и провеждането на изборите". Това каза депутатът от групата на социалистите и демократите Илияна Йотова в пленарната зала в Страсбург на Европейския парламент по време на обсъждането на свободата и върховенство на закона в България, съобщиха от кабинета на депутата.

"В тази зала днес слушахме вълнуваща реч на президента на Тунис, в която многократно звучаха думите - свобода, законност, демокрация. Сега отново се връщаме към тях, но без аплодисментите. Защото става дума за грубо нарушение в ДЧ на ЕС.
Натиск, хаос, купуване на гласове от управляващата партия - това е характеристиката на последните избори в България. Няколко месеца преди парламентарния вот, 60% от българските граждани не вярват, че ще гласуват свободно. Реални са страховете, че властта ще приложи същите технологии, но в още по-голям мащаб. Доказателство е и опитът за манипулации с току-що проведения първи свободен референдум. В България няма спор за различните програми на партиите, а как да се предотврати фалшификацията на изборите и подмяната на резултатите.

32 препоръки на ОССЕ останаха без резултат. Вместо преговори с всички опозиционни партии, властта замрази новия изборен кодекс. Натискът върху институциите е безпрецедентен и блокира тяхната работа. Вместо реформа в съдебната система-криза; вместо борба с престъпността - стрелба пред Съдебната палата в София; вместо правов ред - опит за покушение срещу опозиционен лидер.

Настояваме за цялостен мониторинг от ЕК на подготовката и провеждането на изборите; на активното участие на международните наблюдатели; на вашата активна роля в името на гражданските права", заяви Йотова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
873 3

Коментари 3

Добави коментар
ива

2013.02.07 | 09:33

3
червена проститутка
аз

2013.02.07 | 09:33

2
червена свиня
Затвор за бандита Б.Б.

2013.02.07 | 08:55

1
Платени мекерета, на престъпника Б.Б.тиквеният Буда.

Добави коментар

Водещи новини