Дават по 3 млн. лв. на по-големите общини за развитие на музейните и археологически обекти

  • 03 февруари 2013 20:26

  • 883
  • 0
Дават по 3 млн. лв. на по-големите общини за развитие на музейните и археологически обекти
© Булфото

По груби изчисления на големи общини - като Русе, се полагат средно около 3 млн.лева за развитие на музейните и  археологически обекти. Това каза в Русе вицепремиерът и министър на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи.

По думите му така хем ще има някаква равнопоставеност в големите общини, хем ще се инвестира в обекти, които след това  общините ще могат да си доразвиват.  Конкретната сума за отделните градове ще зависи от  набелязаните обекти и изготвените проекти за тяхното изграждане. "Важно е обаче да има проект, който да мине през Общината и през Министерството на културата. Това е процедура, която  трае три-четири месеца. Затова огледът се прави през зимата, за  да може до пролетта и до лятото вече да има такива проекти",  каза Дянков.

Вицепремиерът обясни, че са набелязани няколко обекта в Русе,  които да бъдат включени в кампанията "Чудесата на България".  "Идеята на "Чудесата на България" е първо държавата да инвестира по-големи средства заедно с общината, за да се стигне  до едно ниво, където да идват повече туристи. Оттам нататък вече Общината може да кандидатства по други европейски проекти и  туризмът да се разширява", обясни Дянков.  По думите му държавата е готова да даде допълнителни  средства за обекти, но те да бъдат поне десетина, а не само един или два. "Така че като дойде някой не само да мине и замине, а  да остане поне няколко дни", каза вицепремиерът.

В късния следобед той разгледа римската крепост "Сексагинта приста" и приключилия преди няколко месеца проект там. По този  повод Дянков каза, че е разговарял с министъра на отбраната Аню  Ангелов относно терен, намиращ се до крепостта, където не могат  да се направят разкопки, тъй като той е собственост на Министерството на отбраната. Идеята е да бъде прехвърлен на  общината като след това да се мисли за същото и с Военния клуб и летния театър към него.  В Русе Дянков видя и изложената в храма "Света Троица" икона на Света Богородица Млекопитателница, рисувана през 19 век.  Иконата е донесена в Русенската митрополия за реставрация от  църквата в село Пепелина преди месец.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
883 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини