Законът за енергийната ефективност мина на първо четене

  • 01 февруари 2013 11:42

  • 1284
  • 2
Законът за енергийната ефективност мина на първо четене
©

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за енергийната ефективност, с които в българското законодателство се транспонира директива на ЕС, предаде БТА.

В законопроекта се пренасят разпоредбите на Директива 2010/31/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 19 май 2010 г. относно енергийните характеристики на сградите. Директивата въвежда мерки, определящи изисквания за публичния сектор, както по отношение на реновирането на сградите в този сектор, така и по отношение прилагането на високи стандарти за енергийна ефективност при изграждането на сгради с близко до нулево потребление на енергия.

Ще бъде изготвен Национален план за увеличаване броя на сградите с близко до нулево потребление на енергия. Въвеждат се сертификати за проектни енергийни характеристики; енергийно сертифициране на сгради в експлоатация и обособени части от сгради; създава се система за независим контрол на сертификатите за енергийни характеристики и докладите от инспекциите.

Енергийното сертифициране на сгради в експлоатация и обособени части от сгради за техните енергийни характеристики ще се извършва за всички сгради за обществено обслужване с разгъната застроена площ над 500 м2, като от 9 юли 2015 г. посоченият праг за издаване на сертификат намалява на 250 м2. При продажба или при отдаване под наем на сграда или на обособени части от сграда продавачът/наемодателят предоставя на купувача сертификата за енергийни характеристики на сградата. Предвижданата система за независим контрол на сертификатите за енергийни характеристики ще подлага на проверка всички издадени сертификати за енергийни характеристики през съответната година.

Ще се потърсят възможности за финансиране изпълнението на проектозакона със средства по европейските програми и/или други източници. Ще бъдат обследвани и сертифицирани 10 985 сгради. Според Рамадан Аталай /ДПС/ тази разпоредба ще доведе единствено до увеличаване на нормативно-признатите разходи, но не и до повишаване на енергийната ефективност. Румен Данев от ГЕРБ посочи, че в дългосрочен план промените ще доведат до намаляване на разходите в държавния бюджет. Павел ШоповПавел Шопов Павел Димитров Шопов е роден в Пловдив. В родния си град завършва гимназия, а през 1981 година  обясни, че законът е лобистки и "Атака" няма да го подкрепи. По думите му той ще създаде нов механизъм за насочване на едни пари, които идват от ЕС към определени фирми.

Последвайте канала на

1284 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
?!?

2013.02.03 | 13:41

2
"близко до нулево потребление на енергия"?!? Не думай! А Национален план за перпетум мобиле няма ли?
коко

2013.02.03 | 13:41

1
Е сега вече си е*а мамата .С тоя закон - така ще се нароят службички ,с хора които ще стъжняват живота на хората ,и които ще си взимат рушвети , че не е истина ! Може ли да имаме толкова малоумни депутати ---- ДА !!

Добави коментар

Водещи новини