Гиньо Ганев: Не бива да се допусне авторитарен режим

  • 12 юли 2011 19:12

  • 767
  • 3
Гиньо Ганев: Не бива да се допусне авторитарен режим
©

В никакъв случай не трябва да се допусне някакъв авторитарен режим, каза Гиньо Ганев, председател на парламентарната комисия от Великото народно събрание, отговорна за изработването на Конституцията.

„Една голяма част от тези 400 народни представители успяха да създадат едно сюблимирано чувство и ние го нарекохме с понятието воля за Конституция. Добре, че се прие първата демократична Конституция на Република България”, посочи Гиньо Ганев.

Мисля, че никога не трябва да се забравя това, каза още той. „Тя утвърди принципите на републиканските идеи и принципите и правилата на парламентарното управление”, заяви Гиньо Ганев. Той посочи, че тогава комисията, която е председателствал, е трябвало да обсъди 16 проекта.

Не подценявайте факта; нито един от тези 16 проекта не предвиждаше нищо друго „освен парламентарната форма на сегашното управление и това е естествено, защото това е изстрадано”, заяви той.

Гиньо Ганев посочи, че се учудва на закъснелите укори, че сме пропуснали златен шанс да приемем навремето някакъв тип друго държавно устройство, например – президентски режим.

Според Гиньо Ганев - не трябва да се допуска и това, едно мнозинство да прави опит да сложи ръка върху парламента.
Той посочи, че същността на Конституцията е стремеж към повече разбирателство, стремеж към повече толерантност.

На форума по повод 20 години от приемането на Конституцията на България присъстват много от народните представители, участници във Великото Народно Събрание и настоящи депутати, политици, общественици и студенти.

На събитието присъстват Георги Петканов, бивш вътрешен министър, Румен Петков, народен представител от ПГ на Коалиция за България, Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика, Весела Драганова, Сергей Станишев, Любен Корнезов, Георги Пирински, Петър Курумбашев.

Последвайте канала на

767 3

Коментари 3

Добави коментар
Сургу4а

2011.07.13 | 03:35

2
Де да имаше възможност пожарникаря да заграби ЦЯЛАТА ВЛАСТ.
ББфен

2011.07.13 | 03:00

1
МНОГО ИНТЕЛИГЕНТЕН ЧОВЕК И ПОЛИТИК Е ТОЗИ, С ЧУВСТВО ЗА ХУМОР, РЯДКО СЕ СРЕЩАТ ТАКИВА ТУК. ДОБЛИЖАВА СЕ ДОНЯКЪДЕ ДО ПРЕДСТАВАТА ЗА ДЪРЖАВНИК, НО ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИКОГА НЕ Е ИМАЛ ШАНС ДА СЕ РАЗГЪРНЕ НАПЪЛНО, ТУК ПОДОБНИ КОНСЕНСУСНИ ФИГУРИ НЕ СЕ ПРИЕМАТ ОТ БАЛКАНСКИЯ МАНТАЛИТЕТ. ВЕРОЯТНО С ТЕЗИ ДУМИ ДЕЛИКАТНО НАМЕКВА ЗА БОЦКО.
IQ

2011.07.13 | 08:27

3
Масон-зет на супер масона Кимон Георгиев.Демагог,хитра лисица!Това е той,но кой да си отвори очите?!

Добави коментар

Водещи новини