Фидосова: Приемаме предложение на опозицията за промяна в Изборния кодекс

  • 23 януари 2013 17:44

  • 1248
  • 6
Фидосова: Приемаме предложение на опозицията за промяна в Изборния кодекс
©

В ГЕРБ сме съгласни да се допише в Изборния кодекс изречението, че в ръководството на избирателните комисии ще има поне по един представител на опозицията.

Това заяви председателят на правната комисия в парламента Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после след срещата на депутати от управляващата партия с посланици от ЕС. Според нея обаче трябва да се приеме и текст, който да разяснява какво е опозиция. „Държа да подчертая, че това изречение не фигурира в доклада на правната комисия по промените на Изборния кодекс. Това предложение беше направено в пленарна зала от Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно. Според правилника, такива предложения за нови алинеи няма как да бъдат приети на второ четене. Обявих и на посланиците, че следващата седмица в правна комисия ще сложа точка за допълнителен доклад по отношение на Изборния кодекс за това изречение”, обясни Фидосова. Според нея дефиницията за опозиция трябва да гласи, че това са онези партии, които при формирането на кабинета са гласували против. Това безспорно са БСП и ДПС", каза още Фидосова.

„На практика по сега действащите разпоредби опозицията има не по един представител в ръководствата на районните избирателни комисии (РИК). От 93 ръководни места ГЕРБ има само 31 сега за референдума", обясни тя. "Показахме какви са били ръководните състави на РИК през 2009 г. – само и единствено от представителите на тройната коалиция”, допълни Фидосова. "До две седмици промените в Изборния кодекс ще влязат отново в пленарна зала. Надявам се от БСП и ДПС да дойдат, да разговаряме и следващата седмица да се опитаме да приемем допълнителен доклад по тези няколко спорни изречения от Изборния кодекс. Надявам се на конструктивност и диалог от всички.", каза тя.

По отношение на спорните текстове Фидосова обясни, че във всяка една секционна комисия ще има ксерокс. "Протоколът, който е единствен в оригинал, ще се ксерокопира, ще се сложи мокър печат на секционната комисия, ще се подпише от секретаря и председателя и ще се даде не на членовете на секционната комисия, а на всички участници в изборния процес, т.е. всички партии, коалиции и инициативни комитети, които имат регистрирани кандидати. Не може да дискриминираме и да дадем само на пет партии, които сме в секционните комисии”. По тази точка няма спор, ние това го предложихме преди месец и половина", подчерта тя. „По отношение на наблюдателите сме изчистили текстовете. Няма пречка наблюдателите да присъстват навсякъде. Поставих въпроса пред посланиците и дипломатите – при положение, че заседанията на ЦИК и РИК ще се предават он-лайн трябва ли вътре да присъстват още 50-60 човека и това няма ли да пречи на комисиите да си вършат работата при положение, че всичко се вижда. Има застъпници вътре. Не виждам как членовете на тези комисии нормално ще работя с 200, 300 души върху тях”, заяви Фидосова.

„Някои от условията, които постави Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, на нас юристите ни е трудно да разберем. Например това за изчистване на избирателните списъци. Конституцията казва, че всеки български гражданин, който има избирателно право, фигурира в избирателния списък и това, че не е идвал в страната 10 или 20 години, не може да бъде основание да бъде заличен”, коментира Фидосова. „Има спекулации, нечетене и опит за заблуда на общественото мнение. И пред посланиците заявихме, че държим да присъстват наблюдатели от международните организации”, каза още тя.

Близо два часа продължи срещата на Парламентарната група на ГЕРБ с посланици на страни-членки от Европейския съюз и НАТО. Посланиците са били запознати подробно с доклада на правна комисия по Изборния кодекс, кое предложение на кого е, обясни Искра ФидосоваИскра Фидосова Искра Фидосова Искренова е родена на 22. 08. 1971 г. в гр. Лом. Завършва гимназия в Монтана, после.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1248 6

Коментари 6

Добави коментар

2013.02.10 | 11:17

6
Прасета се използват за изпитания на боеприпаси у нас

2013.02.10 | 11:17

3
да внимава тая от снимката тогава....
независим

2013.02.10 | 11:17

5
Колкото повече наближават изборите, толкова по-често ГЕРБ ще започнат да бият отбой! Изборите са им "БОЙ ПОСЛЕДЕН " !!!!!!??

2013.02.10 | 11:17

4
Мине се не мине и някое злобно комуне отиде да плюе по света собствената си държава. Чавдарчето, да го наречем Сергейчо, си изцапало раницата с кал. След 4 дни обаче, съученика му Бойко също си изцапал раницата. Сергейчо отишъл веднага при директора и казал, че съученика му е изцапал и двете раници. Всяка прилика с действителни лица и събития е илюстративна!
дон пепе

2013.02.10 | 11:17

2
Ооо красивото лице на ГРОБ, ама много недохранена ми се вижда нещо, Тиквата явно ги държи на диета.Срамота.
Iskra prashkata

2013.01.26 | 02:42

1
BSICKITE BALGARI iZGLEJDATE kATO TAZI SVINYA

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини