Укрили документите, определящи земите край Несебър за дюни (обновена)

  • 16 януари 2013 12:20

  • 1133
  • 2
Укрили документите, определящи земите край Несебър за дюни (обновена)
©

"Междуведомствената комисия по случая със земите край Несебър констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити, и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд", каза пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на.

„Лично аз ходих и видях, че това са дюни. Междуведомствената комисия обяви вчера, че по преписката, по която се е работило, липсва какъвто и да било документ, в който се упоменава, че това са дюни. Беше открит в архива на РИОСВ – Бургас документ от 2006 г. на представители на БАН, които казват, че това са дюни. Междуведомствената комисия констатира, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд”, обясни министърът.

Найденов показа на журналистите два документа с един и същ изходящ номер - 4996, от една и съща дата – 29. 10. 2008 г., но с различно съдържание.

В единия документ се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Другият документ посочва, че не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на РИОСВ - Бургас доц. Симеон Симеонов.

„Някой е оказал въздействие върху тогавашния директор на РИОСВ – Бургас доц. Симеон Симеонов, който е променил становището си от това да бъде направена оценка, в това - да не бъде правена”, каза министърът.

Според него, тогавашният директор на РИОСВ обаче е „имал глупостта” да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка. Документът е попаднал в междуведомствената комисия.

„Комисията констатира, че това са дюни, и аз го потвърждавам, но по документи те не се водят дюни”, заяви Найденов.

На въпрос защо сегашният директор на РИОСВ – Бургас не е взел предвид документа, в който се иска екологична оценка, министърът отговори: „Каква е вината на сегашния директор може да каже министър Нона Караджова”.

На срещата си с главния прокурор вчера министър Найденов е предал тези два документа. Назначена е прокурорска проверка. Документите ще бъдат предоставени и на временната анкетна комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта в парламента.

Найденов изрази надежда да се предприемат законодателни промени, които да предотвратят случаи като този в Несебър.  „За да не продължава и да няма съмнения, аз се надявам да се приемат предложенията за законодателни промени. Те са рестриктивни, ще внесат проблеми при някои инфраструктурни проекти, които са започнали, но иначе ще стане малко като досиетата – на час по лъжичка”, коментира Найденов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1133 2

Коментари 2

Добави коментар
???

2013.01.16 | 16:38

2
Аз така и не разбрах при толкова виновни от кой държавата ще си търси 3.5 милиона(разликата) с които реално е ощетена? За такъв подарък доста министри се изредиха да говорят и всичко продължава да тъне в мъгла.
1111

2013.01.16 | 16:37

1
Няма и да разберем.Защото всички са в кюпа.Има да чакаме да се оправим.Всеки божи ден е едно и също .Кой по вече е крал, кой заплата не е вземал, кой виновен кой не е.Всеки управляващ лапа като за последно.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини